Vesti
Hronika

Godišnjica stradanja Srba i Roma u opštini Orahovac

Danas se obeležava godišnjica masovne otmice i egzekucije Srba i Roma u Orahovcu koju su počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova pre 22 godine. Tokom jula 1998. u opštini Orahovac život je izgubilo 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK-a više od 100 Srba i Roma i to pretežno civila.
Godišnjica stradanja Srba i Roma u opštini Orahovac
Spomenik u Orahovcu (Foto Novosti)

Kidnapovanje u opštini Orahovac je prvo grupno odvođenje Srba i Roma tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999 godine. Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište.

Mnogi se danas nalaze na listi nestalih. Iz sela Retimlje u jednom danu oteto je 14 muškaraca porodice Kostić.

Dragici Mavrić je oteta cela porodica - sedamnaestoro članova.

Samo tokom jula 1998. u opštini Orahovac ubijeno 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvor i logore OVK više od stotinu Srba i Roma, pretežno civila. Otmice i egzekucije pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova prema Srbima nastavljene su godinama kasnije.

Preko aktivista Crvenog krsta oslobođena je grupa od 35 civila. Ostalima se od tada gubi svaki trag.

Godine 2005. u Mališevu i Volujaku su pronađeni ostaci trideset i šest osoba kidnapovanih u julu 1998. godine.

Niko još nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u selima oko Orahovca. Porodice nestalih se nadaju da bi odgovorni mogli da budu otkriveni i kažnjeni, kada bude počeo da radi specijalni sud za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK.

Masovnih kidnapovanja Srba bilo je potom na ugljenokopima kod Obilića, zatim u opštini Istok i drugim sredinama.

Porodice tragaju za još 1.654 nestale osobe na Kosovu i Metohiji. Među njima je najviše Albanaca. Srba i ostalih nealbanaca ima 535.

Kako vreme prolazi, raseljeni o povratku sve manje razmišljaju. Nije dovoljno imati samo krov nad glavom, jer život treba započeti iznova.

Primer za to je nekoliko desetina podignutih kuća u Zočištu. U njih se u poslednjih deset godina niko nije vratio.

U Orahovcu i okolnim selima živelo je preko pet hiljada Srba. Danas ih ima manje od hiljadu.

 Ostale vesti

Namerna dramatizacija rutinske akcije?
Žustra reakcija kosovskih političara povodom ulaska srpskih vojnika na kosovsku teritoriju ima negativan odjek na nastavak dijaloga, smatra Beljuj Bećaj. Sa druge strane, Dušan Janjić navodi da je Priština bila obaveštena o saradnji KFOR-a i vojske Srbije.
  • 10.08.2020
Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020