Vesti
Hronika

Godišnjica stradanja jeromonaha Stefana Purića

Danas se navršava 21 godina od stradanja jeromonaha Stefana Purića, koga su 1999. godine oteli, a potom i ubili pripadnici OVK u selu Budisavci kod Istoka, nedaleko od istoimenog manastira u kome je služio u metohu Pećke patrijaršije.
Godišnjica stradanja jeromonaha Stefana Purića
Jeromonah Stefan Purić (Foto Fejsbuk Otac Sava Janjić)

To je na svom Fejsbuk profilu objavio iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić.

„Tih dana, neposredno po završetku rata preostali srpski civili, starci, žene i deca su se sklonili u manastir Budisavci i bila im je potrebna hrana. Otac Stefan je sa Vujadinom Vujevićem, nastavnikom iz sela izašao u nabavku hrane, verujući da mu se ništa neće dogoditi jer se prema nikome nije ogrešio i važio je kao nadaleko čestit čovek. Prema raspoloživim informacijama presreli su ga lokalni pripadnici OVК i potom njemu i bratu Vujadinu odsekli glavu sekirom u prisustvu više lica koji su posmatrali zločin. Njihova tela su bačena u neku od jama“, podsetio je arhimandrit Sava.

Posmrtni ostaci oca Stefana (1964-1999), kao i ostalih Srba nestalih i ubijenih tada u Klini i Istoku nisu nikada pronađeni.Ostale vesti

Namerna dramatizacija rutinske akcije?
Žustra reakcija kosovskih političara povodom ulaska srpskih vojnika na kosovsku teritoriju ima negativan odjek na nastavak dijaloga, smatra Beljuj Bećaj. Sa druge strane, Dušan Janjić navodi da je Priština bila obaveštena o saradnji KFOR-a i vojske Srbije.
  • 10.08.2020
Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020