Vesti
Hronika

Godišnjica stradanja jeromonaha Stefana Purića

Danas se navršava 21 godina od stradanja jeromonaha Stefana Purića, koga su 1999. godine oteli, a potom i ubili pripadnici OVK u selu Budisavci kod Istoka, nedaleko od istoimenog manastira u kome je služio u metohu Pećke patrijaršije.
Godišnjica stradanja jeromonaha Stefana Purića
Jeromonah Stefan Purić (Foto Fejsbuk Otac Sava Janjić)

To je na svom Fejsbuk profilu objavio iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić.

„Tih dana, neposredno po završetku rata preostali srpski civili, starci, žene i deca su se sklonili u manastir Budisavci i bila im je potrebna hrana. Otac Stefan je sa Vujadinom Vujevićem, nastavnikom iz sela izašao u nabavku hrane, verujući da mu se ništa neće dogoditi jer se prema nikome nije ogrešio i važio je kao nadaleko čestit čovek. Prema raspoloživim informacijama presreli su ga lokalni pripadnici OVК i potom njemu i bratu Vujadinu odsekli glavu sekirom u prisustvu više lica koji su posmatrali zločin. Njihova tela su bačena u neku od jama“, podsetio je arhimandrit Sava.

Posmrtni ostaci oca Stefana (1964-1999), kao i ostalih Srba nestalih i ubijenih tada u Klini i Istoku nisu nikada pronađeni.Ostale vesti

Apelacioni sud odbacio žalbe u slučaju Ivanovića
Apelacioni sud odbacio je žalbe na odbacivanje optužnice protiv dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. U žalbenoj najavi se navodi da su žalbe advokata odbijene kao neosnovane.
  • 11.05.2021
Kamenovana crkva u Vitini

Kancelarija za KiM u saopštenju dostavljenom medijima navodi da su "sinoć nepoznati počinioci kamenovali crkvu Svete Petke u Kosovskoj Vitini".

  • 10.05.2021
Preko 790 novčanih kazni zbog nepoštovanja anti-kovid mera
Zbog nepoštovanja mera za sprečavanje širenja koronavirusa, Kosovska Policija nastavila je sa kažnjavanjem fizičkih i pravnih lica.
  • 10.05.2021
Zubin Potok: Policiji prijavljena pucnjava, nema povređenih
Članovi "Kosovskog planinskog društva" prijavili su policiji da su danas, tokom planinarenja na području opštine Zubin Potok, začuli pucnje iz vatrenog oružja.
  • 09.05.2021
Kosovska Vlada prati tok iskopavanja u Kiževaku kod Raške
Vlada Kosova saopštila je da pomno prate nastavak iskopavanja navodne masovne grobnice u Kiževaku kod Raške.
  • 09.05.2021
Miroslav Lukić iz Velike Hoče: Uplašen sam, ali mora da se živi
Miroslav Lukić iz Velike Hoče napadnut je u sredu od strane trojice Albanaca nakon što je više puta policiji prijavljivao čobane koji svoju stoku vode na ispašu na srpska imanja u okolini Velike Hoče.
  • 07.05.2021