Vesti
Hronika

Godišnjica otmice rudara

Navršavaju se 24 godine od otmice srpskih rudara iz fabričkog kruga ugljenokopa Belaćevac termoelektrane "Obilić" na Kosovu.
Godišnjica otmice rudara
Ilustracija (Foto Pixabay)

Pomen nestalim belaćevačkim rudarima jutros su kod spomenika "Beli anđeo" u Kosovskoj Mitrovici odali članovi Udruženja porodica stradalih i nestalih lica sa Kosova i Metohije.

Prva otmica rudara kopa Belaćevac izvršena je 14. maja 1998. godine.

Iste godine na današnji dan kidnapovana su još devetorica radnika ovog kopa. Tada su pripadnici OVK u ranim jutarnjim časovima izveli radnike iz autobusa i odveli ih u nepoznatom pravcu.

U ranim jutarnjim satima pre 24 godine oteti su Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić, podaci su Kancelarije za KiM.

Udruženja koja se bave pitanjem nestalih svake godine na ovaj datum ističu da se radi o prvoj masovnoj otmici Srba na Kosovu.

Prethodnih godina ova udruženja isticala su da je Euleks prekinuo istragu, da su iskopavanja prekinuta, a da počinioci nisu pronađeni.

Iz Fonda za humanitarno pravo prethodno su navodili da "nema misterije" da su nekadašnje strukture OVK imale podatke o nestalim rudarima kopa Belaćevac.

Nataša Kandić je pre dve godine u intervjuu za KTV ujedno izjavila da se još šest nestalih rudara iz Belaćevca vode kao nestali.Ostale vesti

MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022
Muškarac i žena s Kosova planirali teroristički napad u Italiji
Italijanska policija uhapsila je muškarca i ženu, poreklom s Kosova, nakon što su optuženi da su planirali teroristički napad u ime ISIS.
  • 24.06.2022
Mitrovica: Bačena ručna granata na zgradu Elektrodistribucije
Ručna granata bačena je sinoć u krugu Elektrodistribucije u Kosovskoj Mitrovici, usled čega je oštećeno više službenih vozila, visokonaponski kabl i spoljni zid objekta. Povređenih nije bilo, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 24.06.2022