Vesti
Hronika

Godišnjica otmice rudara

Navršavaju se 24 godine od otmice srpskih rudara iz fabričkog kruga ugljenokopa Belaćevac termoelektrane "Obilić" na Kosovu.
Godišnjica otmice rudara
Ilustracija (Foto Pixabay)

Pomen nestalim belaćevačkim rudarima jutros su kod spomenika "Beli anđeo" u Kosovskoj Mitrovici odali članovi Udruženja porodica stradalih i nestalih lica sa Kosova i Metohije.

Prva otmica rudara kopa Belaćevac izvršena je 14. maja 1998. godine.

Iste godine na današnji dan kidnapovana su još devetorica radnika ovog kopa. Tada su pripadnici OVK u ranim jutarnjim časovima izveli radnike iz autobusa i odveli ih u nepoznatom pravcu.

U ranim jutarnjim satima pre 24 godine oteti su Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić, podaci su Kancelarije za KiM.

Udruženja koja se bave pitanjem nestalih svake godine na ovaj datum ističu da se radi o prvoj masovnoj otmici Srba na Kosovu.

Prethodnih godina ova udruženja isticala su da je Euleks prekinuo istragu, da su iskopavanja prekinuta, a da počinioci nisu pronađeni.

Iz Fonda za humanitarno pravo prethodno su navodili da "nema misterije" da su nekadašnje strukture OVK imale podatke o nestalim rudarima kopa Belaćevac.

Nataša Kandić je pre dve godine u intervjuu za KTV ujedno izjavila da se još šest nestalih rudara iz Belaćevca vode kao nestali.Ostale vesti

FHPK: Suđenja za ratne zločine traju predugo
Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) je u Prištini predstavio godišnji izveštaj o posmatranju suđenja za ratne zločine na Kosovu tokom 2022. godine pod nazivom „Suđenje za ratne zločine: bez vidljivog napretka“. Na panel diskusiji nakon predstavljanja dokumenta je bilo reči i o suđenju za ratne zločine u odsustvu. 
  • 30.03.2023
Sinoć u Zubinom Potoku zapaljena dva automobila sa RKS tablicama
Sinoć su u Zubinom Potoku zapaljena dva privatna automobila kosovskih registarskih oznaka, potvrdila je Kosovska policija za KoSSev portal.
  • 30.03.2023
Srpska lista osudila hapšenje Miljana Jovanovića
Hapšenje Miljana Jovanovića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, koji je u međuvremenu pušten iz pritvora, osudila je Srpska lista.
  • 29.03.2023
Bivši policajac uhapšen na Jarinju pušten iz pritvora

Bivši policajac Miljan Jovanović, koji je juče uhapšen, pušten je iz pritvora, potvrdio je njegov branilac Dejan Vasić. Dodao je da su ga iz policije pomešali zbog sličnog imena sa Milanom Jovanovićem koji se nalazi na poternici.

  • 29.03.2023
Srbin uhapšen na prelazu Jarinje
Bivši kosovski policajac M.J. uhapšen je na prelazu Jarinje, dok se sa suprugom i dvoje dece vraćao iz Raške u Leposavić.
  • 28.03.2023
Obijene kuće u Lapljem Selu i Suvom Dolu

Još dve srpske porodice opljačkane su juče na centralnom Kosovu. Krađe su prijavljene u Lapljem Selu kod Gračanice i u Suvom Dolu kod Lipljana.

  • 28.03.2023