Vesti
Hronika

Godišnjica od nestanka novinara: Istina se mora otkriti

Navršene su 22 godine od nestanka novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića. Na mestu gde su poslednji put, pre 22 godine viđeni, okupili su se novinari, članovi Udruženja novinara Srbije i njegovog ogranka na Kosovu i poručili da se odgovorni za otmice i ubistva moraju pronaći i najstrožije kazniti.
Godišnjica od nestanka novinara: Istina se mora otkriti
Obeležavanje godišnjice nestalih novinara (Foto Kim)

Novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić nestali su na današnji dan pre 22 godine, kada su krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha.

Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić je poručio da se istina o kidnapovanim i ubijenim novinarima, bez obzira na veru i naciju, mora otkriti.

"Kao što znamo, za deo perioda kada su naše kolege nestale i ubijene nadležan je Specijalni sud u Hagu. Mi, od tog suda očekujemo da nam konačno daju odgovore, gde su naše kolege, i ko je odgovoran za njihove otmice i ubistva, i da te počinioce najstrožije kazni", kazao je Ničić.

Novinarka i član UNS-a Jelena Petković je napomenula da je vrlo važno pokazati solidarnost i podršku porodicama koje su izgubile svoje najmilije.

"Mi 22 godine ne znamo šta se desilo sa našim kolegama. Tek 2017. godine smo saznali da je EULEX otvorio i zatvorio istragu, a da zaparavo prave istrage nije bilo. Od juna 1998. do 2005. godine ubijeno je i kidnapovano 17 novinara i medijskih radnika srpskih i albanskih redakcija, i tročlana ekipa nemačkog Šterna. Ni za koga od njih istrage nisu sprovedene do kraja, da bismo mi znali ko su ubice, ko su kidnaperi, i ko su nalogodavci", istakla je Petković.

Član Suda časti UNS-a i glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović ističe da je rad Specijalističkih veća suda u Hagu "verovatno poslednja prilika da Međunarodna zajednica pokaže da joj je stalo da se rasvetli sudbina otetih i nestalih".

"Rad Specijalističkih veća suda u Hagu je verovatno poslednja prilika da Međunarodna zajednica, koja takođe snosi ogromnu odgovornost za situaciju u kojoj smo mi na današnji dan u protekle 22 godine, pokaže da joj je stalo da se rasvetli sudbina otetih i nestalih i da se dođe do epiloga tragične sudbine naših kolega. Bojim se da ako sud u Hagu ne iskoristi ovu priliku, da će Međunarodna zajednica jednog dana kada ode sa ovih prostora otići crna obraza", rekao je Avramović.

Novinar Živojin Rakočević smatra, "da ako je suditi po broju ubijenih i nestalih novinara i medijskih radnika, i ako se prema tome ceni sloboda ovog prostora, onda se mi nalazimo na potpunom dnu".

"Jasno je da je naše kolege oteo, pobio i život njihovih porodica, kolega, prijatelja uništio sistem. Iza zločina, otmica, iza nesreće, nalazi se sistem koji je sada na vlasti, koji permanentno onemogućava bilo kakvu istragu. A na prvom mestu, ovo su ljudi, ovu su primeri koji bi morali biti istraženi, jer od istrage i rasvetljavanja sudbine, zavisi sudbina slobode na ovom prostoru za sve, i za Srbe i Albance", poručio je Rakočević.

Na mestu gde su poslednji put viđeni Slavuj i Perenić postavljena je spomen ploča na kojoj na srpskom i albanskom piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih".

Članovi UNS-a, kao i porodica su u maju protekle godine osmi put postavili obeležje, nakon što je ono sedam puta rušeno.Ostale vesti

Napeto ispred kancelarije veterana OVK
Nakon današnjeg hapšenja lidera ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija, ispred kancelarije ovog udruženja okupio se veći broj ljudi, a situacija je iz časa u čas sve napetija, prenosi Reporteri.
  • 25.09.2020
Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića vraćena na ponovni postupak
Na osnovu žalbi odbrane optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića, Apelacioni sud je doneo odluku da predmet vrati na početak, potvrdila je za RTV Kim branilac optužene Silvane Arsović, advokat Jovana Filipović.
  • 25.09.2020
Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020
Obijena kuća u Gračanici
Lopovi su sinoć upali u kuću Zorana Кostića u ulici Кosovke devojke u Gračanici, napravili premetačinu i odneli novac koji su uspeli da pronađu u novčaniku.
  • 21.09.2020
Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu
Osnovni sud u Gnjilanu usvojio je predlog Osnovnog tužilaštva u ovom gradu i odredio jednomesečni pritvor za 30 osumnjičenih osoba, od kojih su 12 pripadnici Kosovske policije. Oni su pre dve noći uhapšeni u akciji usmerenoj protiv krijumčarenja robe i organizovanja ilegalnog kockanja u pograničnom području u selu Karačevo.
  • 20.09.2020
Pronađen ukraden novac iz crkve u Babinom Mostu
Ukradenu torbu sa crkvenim novcem sveštenika Aleksandra Našpalića iz obijene Crkve Pokrova Presvete Bogorodice kod Babinog Mosta pronašli su danas lovci u blizini ovog sela.
  • 18.09.2020