Vesti
Hronika

Godišnjica nestanka novinara: Nećemo odustati

Na mestu gde su poslednji put, pre 21 godinu, viđeni novinari Ranko Perenić i Đuro Slavuj okupili su se novinari, članovi Udruženja novinara Srbije i njegovog ogranka na Kosovu, kako bi još jednom podsetili na njihov nestanak.
Godišnjica nestanka novinara: Nećemo odustati
Članovi UNS-a (Foto Kim)

Navršava se 21 godina od otmice novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića na putu Velika Hoča – Zočište, u opštini Orahovac.

Predstavnici UNS-a i UNS-a na Kosovu, njih tridesetak, okupili su se danas na mestu gde su njihove kolege poslednji put viđene. Poručili su da neće odustati od namere da se otmice i ubistva novinara reše.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić podsetio je na presudu rušitelju ploče koji je osuđen na tri meseca uslovno i 200 evra novčano.

„Nismo zadovoljni tom presudom jer je policija u svom izveštaju rekla da je delo etnički motivisano. Međutim, prema našim saznanjima sud to nije uzeo u obzir. Smatramo da je otmica Đura Slavuja i Ranka Perenića takođe etnički motivisiana, odnsono da su oni oteti samo zato što su Srbi, te da je to razlog što već 21 godinu ne znamo ništa o njihovim sudbinama. Kao što ne odustajemo od postavljanja ove ploće, nećemo odustati od borbe da pronađemo odgovore šta se sa njima desilo 1998. godine. Od Specijalnog suda očekujemo da posveti posebnu pažnju ovom i osalim slučajevima otmica i ubistava novinara“.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović rekao je da će ovo udruženje raditi na tome da počinioci budu pronađeni i kaženjeni.

„Ovo je mesto tragedije za sve, ne samo za srpske već i sve ostale novinare na svetu. UNS i upornost našeg Udruženja doprineli su da konačno imamo neke pomake i da se ne zaboravi ono što je urađeno Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, i svim našim kolegama koji su oteti 1998. godine“.

„UNS je dobio uveravanja od tužioca Besima Кeljmendija da su informacije koje smo dobili istraživanjem korisne za njihov rad i da će sve istrage o ubistvima i našim kolegama biti ponovo otvorene. Rekli su da su informacije prosleđene nadležnim tužiocima i to je prvi put da su sve istrage ubijenih i kidnapovanih novinara pod jednim krovom“, rekla je novinarka Jelena Petković koja je poslednjih godina istraživala pojedinačne otmice i ubistva novinara na Kosovu.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajević je najavio postavljanje spomen ploča svim kidnapovanim i ubijenim novinarima bez obzira na nacionalnu pripadnost, a najpre Ljubormiru Кneževiću dopisnuku "Politike", "Jedinstva" i "Radio Beograda", koji je kidnapovan u okolini Vučitrna.

„Nas, pre svega, interesuju činjenice, a uspeli smo zahvaljujući dosadšnjim istraživanjima da pokrenemo i otvorimo sve istrage ubistava i kidnapovanja novinara na КiM, a to je, da podsetimo, četrnaest naših kolega, sedmoro Srba i sedam Albanaca.

Na mestu otmice UNS i UNS na Kosovu osmi put su postavili spomen obeležje, na kome na srpskom i albanskom jeziku, piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih".

Za rušenje ploče Osnovni sud u Đakovici je Šabanu Beriši izrekao uslovnu kaznu od tri meseca zatvora i novčanu u iznosu od 200 evra, iako je tokom istrage Policija utvrdila da se radilo o etnički motivisanom delu.

Prema odluci suda ni ta uslovna kazna se neće izvršiti, ukoliko u periodu od godinu dana optuženi Beriša ne počini drugo krivično delo.

Pravna zastupnica UNS-a u ovom predmetu Jovana Filipović kazala je da oštećena strana nije bila informisana o toku suđenja niti je od strane suda u Đakovici bilo odgovora na zahteve za uvid u spise.

„Sledeći korak je da se obratimo Besimu Keljmendiju koji je koordinator Tužilaštva za slučajeve koji se vode protiv novinara, tako da se nadamo da će nam on izaći u susret, a potom ćemo ponovo poslati zahtev i sudu i tužilaštvu. Udruženje novinara Srbije, iako je oštećena strana, po zakonu je imalo pravo da istakne svoj imovinsko-pravni zahtev, a do sada nije pozvano, ni od strane tužilaštva, ni od strane suda, da da bilo kakvu izjavu o ovom postupku“, rekla je Filipović.Ostale vesti

Albanac napao Srbe u selu Grizime
Albanca iz sela Grizime, u opštini Kamenica, privela je danas policija zbog jučerašnjeg napada na porodicu Đokić iz tog sela.
  • 27.02.2020
Kod Peći ubijen pripadnik bivše OVK
Pripadnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova Ćerim Keljmendi pronađen je zapaljen u svom automobilu u selu Zahać, kod Peći u ranim jutarnjim časovima, saopštila je kosovska policija.
  • 27.02.2020
Rošiću i Spasojeviću produžen pritvor
Odlukom Specijalnog suda u Prištini Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću, kojima se na teret stavlja umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, produžen je pritvor za još dva meseca.
  • 26.02.2020
Preminuo slikar Zoran Furunović
Jedan od najpoznatijih savremenih srpskih i kosovsko-metohijskih slikara Zoran Furunović, preminuo je u 67. godini u Beogradu.
  • 24.02.2020
Fizički napad u severnom delu Mitrovice
Kosovska policija saopštila je danas da je jedno lice povređeno u severnom delu Mitrovice kada su ga u subotu ujutro napale nepoznate osobe.
  • 23.02.2020
Preminuo Zoran Modli, čuveni radijski novinar
Radio Laguna je objavila da je preminuo radio novinar i nekadašnji pilot Zoran Modli (71).
  • 23.02.2020