Vesti
Hronika

Godišnjica nestanka novinara: Nećemo odustati

Na mestu gde su poslednji put, pre 21 godinu, viđeni novinari Ranko Perenić i Đuro Slavuj okupili su se novinari, članovi Udruženja novinara Srbije i njegovog ogranka na Kosovu, kako bi još jednom podsetili na njihov nestanak.
Godišnjica nestanka novinara: Nećemo odustati
Članovi UNS-a (Foto Kim)

Navršava se 21 godina od otmice novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića na putu Velika Hoča – Zočište, u opštini Orahovac.

Predstavnici UNS-a i UNS-a na Kosovu, njih tridesetak, okupili su se danas na mestu gde su njihove kolege poslednji put viđene. Poručili su da neće odustati od namere da se otmice i ubistva novinara reše.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić podsetio je na presudu rušitelju ploče koji je osuđen na tri meseca uslovno i 200 evra novčano.

„Nismo zadovoljni tom presudom jer je policija u svom izveštaju rekla da je delo etnički motivisano. Međutim, prema našim saznanjima sud to nije uzeo u obzir. Smatramo da je otmica Đura Slavuja i Ranka Perenića takođe etnički motivisiana, odnsono da su oni oteti samo zato što su Srbi, te da je to razlog što već 21 godinu ne znamo ništa o njihovim sudbinama. Kao što ne odustajemo od postavljanja ove ploće, nećemo odustati od borbe da pronađemo odgovore šta se sa njima desilo 1998. godine. Od Specijalnog suda očekujemo da posveti posebnu pažnju ovom i osalim slučajevima otmica i ubistava novinara“.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović rekao je da će ovo udruženje raditi na tome da počinioci budu pronađeni i kaženjeni.

„Ovo je mesto tragedije za sve, ne samo za srpske već i sve ostale novinare na svetu. UNS i upornost našeg Udruženja doprineli su da konačno imamo neke pomake i da se ne zaboravi ono što je urađeno Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, i svim našim kolegama koji su oteti 1998. godine“.

„UNS je dobio uveravanja od tužioca Besima Кeljmendija da su informacije koje smo dobili istraživanjem korisne za njihov rad i da će sve istrage o ubistvima i našim kolegama biti ponovo otvorene. Rekli su da su informacije prosleđene nadležnim tužiocima i to je prvi put da su sve istrage ubijenih i kidnapovanih novinara pod jednim krovom“, rekla je novinarka Jelena Petković koja je poslednjih godina istraživala pojedinačne otmice i ubistva novinara na Kosovu.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajević je najavio postavljanje spomen ploča svim kidnapovanim i ubijenim novinarima bez obzira na nacionalnu pripadnost, a najpre Ljubormiru Кneževiću dopisnuku "Politike", "Jedinstva" i "Radio Beograda", koji je kidnapovan u okolini Vučitrna.

„Nas, pre svega, interesuju činjenice, a uspeli smo zahvaljujući dosadšnjim istraživanjima da pokrenemo i otvorimo sve istrage ubistava i kidnapovanja novinara na КiM, a to je, da podsetimo, četrnaest naših kolega, sedmoro Srba i sedam Albanaca.

Na mestu otmice UNS i UNS na Kosovu osmi put su postavili spomen obeležje, na kome na srpskom i albanskom jeziku, piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih".

Za rušenje ploče Osnovni sud u Đakovici je Šabanu Beriši izrekao uslovnu kaznu od tri meseca zatvora i novčanu u iznosu od 200 evra, iako je tokom istrage Policija utvrdila da se radilo o etnički motivisanom delu.

Prema odluci suda ni ta uslovna kazna se neće izvršiti, ukoliko u periodu od godinu dana optuženi Beriša ne počini drugo krivično delo.

Pravna zastupnica UNS-a u ovom predmetu Jovana Filipović kazala je da oštećena strana nije bila informisana o toku suđenja niti je od strane suda u Đakovici bilo odgovora na zahteve za uvid u spise.

„Sledeći korak je da se obratimo Besimu Keljmendiju koji je koordinator Tužilaštva za slučajeve koji se vode protiv novinara, tako da se nadamo da će nam on izaći u susret, a potom ćemo ponovo poslati zahtev i sudu i tužilaštvu. Udruženje novinara Srbije, iako je oštećena strana, po zakonu je imalo pravo da istakne svoj imovinsko-pravni zahtev, a do sada nije pozvano, ni od strane tužilaštva, ni od strane suda, da da bilo kakvu izjavu o ovom postupku“, rekla je Filipović.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020
Policija: Srbin iz Čaglavice nije pretio Tačiju
Srbin I.L. iz Čaglavice, koji je danas priveden, nije pretio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, saznaje RTV Kim u Policiji u Gračanici.
  • 28.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca u teškom stanju
Pripadnik Kosovske policije Zoran Jerinić, ranjen je danas oko 13 časova u selu Vrbovac u opštini Klokot hicem iz pištolja.
  • 28.03.2020
Opljačkane srpske porodice u selima Banje i Osojane
Pljačka koja se prethodne noći dogodila u selima Banje u opštini Srbica i Osojane u opštini Istok, i pored zabrane kretanja, koja je na snazi uznemirila je meštane ovih sela.
  • 28.03.2020