Vesti
Hronika

Godišnjica NATO bombardovanja obeležena i u Mitrovici

Osvećenjem spomen-ploče posvećenoj braći Milić, polaganjem cveća i odavanjem pošte stradalima, u Severnoj Mitrovici je obeležena 24. godišnjica od početka NATO bombardovanja.
Godišnjica NATO bombardovanja obeležena i u Mitrovici
Detalj sa obeležavanja (Foto Radio Kontakt Plus)

Čin osvećenja i pomen najpre je obavilo sveštenstvo u pratnji Crkvenog hora “Branislav Nušić”, dok su vence položili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić, predstavnici SUBNOR-a i Srpske liste.

Potom je na Trgu braće Milić, usledio umetnički prikaz o blizancima Bobanu i Srđanu koji su poginuli 1999. tokom NATO bombardovanja, kao i njihovom bratu Goranu, koji je preminuo od tuge na godišnjicu njihove smrti. Njihov život prisutnima su približili glumica Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici Jasmina Stojiljković i student glume Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Filip Paprić.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, obraćajući se okupljenima, naveo je da ni u jednom ratu nema pobednika ni gubitnika, te da postoji samo uništenje. Ukazuje da bombe nisu birale koga će pogoditi.

“Stojimo ispred isprepletena tri božura iz kojih i danas kaplju krv i suze braće Milić i njihove majke Nade u kojoj su upleteni svi njihovi osmesi, radosti i tuge i prve ljubavi, a potom i silom ugašena mladost”, naveo je Spirić i dodao da podvig braće Milić obavezuje na negovanje kulture sećanja na ove heroje.

U NATO statistici su ugašeni mladi životi i oni se vode kao kolateralna šteta, dodao je Spirić.

“Mislim da je ovaj izraz po nas najgori od svih mogućih koji smo naučili”, istakao je.

Naglašava da je naša obaveza da se uvek setimo svih staradlih u NATO bombardovanju.

“Ne smemo zaboraviti nijednu njihovu prolivenu kap krvi, suzu, ni ranu. Svaki rat je previše tup instrument da bi ponudio čist kraj”, zaključio je Spirić.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić, navodi da međunarodna zajednica nikada nije osudila NATO agresiju.

“Danas se sa ponosom sećamo svog otpora u neravnopravnoj borbi. Spomen-obeležja u Kosovskoj Mitrovici i naše prisustvo danas govore da naši heroji nisu zaboravljeni. Ovo je mesto sećanja i za sve postradale u NATO agresiji. Njihova žrtva mora da služi kao vodilja za sva buduća pokolenja – da se nikada ne bi ponovilo”, poručio je Tajić.

Venci su potom položeni i na spomenik “Istina”, koji je u blizini ibarskog mosta postavljen sredinom 2007. godine. Posvećen je poginulima u NATO bombardovanju i žrtvama OVK.

Predsednik SUBNOR-a Kosovska Mitrovica, Slobodan Bogićević, podsetio je na to da je bombardovanje SRJ trajalo 78 dana i ocenio da je to bila brutalna i sramna agresija zemalja NATO pakta, te da se to ne sme zaboraviti.

“Nikada nećemo zaboraviti borce koji su izgubili svoje živote za odbranu i oslobođenje naše zemlje”, poručio je Bogićević.

Obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja prisustvovao je veliki broj građana, kao i predstavnika lokalnih samouprava na severu, te Srpske liste.Ostale vesti

Više desetina demonstranata osumnjičeno za nemire u Zvečanu
Direkcija policije u Prištini saopštila je da je između 70 i 80 demonstranata eksplozivnim napravama, vatrenim oružjem, kamenjem i ciglama napalo službena lica policajce u Zvečanu 29. maja, navodeći da je o ovom slučaju pokrenuta istraga.
  • 03.06.2023
Protesti i danas u Zvečanu i Leposaviću
Nedaleko od zgrade Opštine Zvečan iza prostora koji je i dalje ograđen bodljikavom žicom, okupljeni su od jutros građani. Kfor se nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu.
  • 03.06.2023
Žica i nastavak protesta, gradonačelnik Leposavića peti dan ne izlazi iz opštine

Najviše pripadnika KFOR je i dalje ispred opštinskih zgrada. Međutim, danas ne nose štitove koji su bili deo njihove opreme u prethodnim danima i mnogo ih je manje u odnosu na prethodne dane.

  • 02.06.2023
Rajović: Kosovska policija ne dozvoljava rudarima Trepče da rade svoj posao

Okupljenima na protestu u Zvečanu obratio se direktor "Flotacije Leposavić" RHMK "Trepča", Milan Rajović.
On je kazao da pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije onemogućavaju zaposlene u rudnicima "Crnac" i "Belo brdo" da rade svoj posao.

  • 02.06.2023
Objavljen novi snimak privođenja Petrovića

Nakon vesti Kim radija i portal Gračanica onlajn pronašao je u svom materijalu video kojim se dokazuje da je Radoš Petrović u ponedeljak 29. maja priveden od strane KFOR-a pre početka nereda u Zvečanu.

  • 02.06.2023
Petrović i Obrenović privedeni pre početka nereda u Zvečanu
Video i foto materijal koji je ekipa Kim radija snimila u ponedeljak 29. maja u popodnevnim satima neposredno pre izbijanja nereda u Zvečanu, pokazuje da su Radoš Petrović i Dušan Obrenović "nestali" iza kordona KFOR-a pre incidenta, pa je jasno da u njemu nisu učestvovali, niti su mogli da napadnu bilo koga, pošto su prethodno - privedeni.
  • 02.06.2023