Vesti
Hronika

Godišnjica martovskog pogroma

Pre 19 godina na Kosovu se dogodio pogrom Srba. Na današnji dan su otpočeli dvodnevni napadi na srpske civile, njihovu imovinu i svetinje. Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, stradala su 23 lica: jedna Makedonka, devetoro Srba i 13 Albanaca.
Godišnjica martovskog pogroma
Hram Sv. Đorđa u Prizrenu nakon martovskog nasilja 2004. godine (Foto arhiva Kim)

Organizovani napad na Srbe, nihovu imovinu i verske objekte od strane većinskog albanskog naroda počeo je nakon objavljivanja lažne vesti Radio-televizije Kosova (RTK) da su Srbi odgovorni za utapanje albanskih dečaka u Ibru, kod sela Čabar.

U prepodnevnim časovima 17. marta 2004. godine nasilje je počelo u Kosovskoj Mitrovici.

U Čaglavici su se toga dana okupili meštani i srednjoškolci na protestu povodom ranjavanja Jovice Ivića kasno uveče 15. marta. Dok su, sa jedne strane, protestovali Srbi, iz pravca Prštine dolazilo je oko 10 hiljada Albanaca spemnih za napad.

Spaljeno je nekoliko srpskih kuća na početku sela, a u pomoć Srbima su pritekli pripadnici KFOR-a pa je na ulazu u selo došlo do njihovog sukoba sa masom Albanaca koji je zavšen kasno uveče, pošto su otpor napadačima pružili i pripadnici američke vojske.

U dva dana nasilja teško su postradali Srbi i njihova imovina i u Kosovu Polju, Obiliću, Lipljanu, metohijskim i selima Kosovskog Pomoravlja. Osknavljeno je ili potpuno uništeno 35 crkava i manastira, a nestalo je ili oštećeno više od deset hiljada vrednih fresaka, ikona, ikonostasa, ali i mnogo drugih crkvenih relikvija.

Tog dana, 17. marta 2004. godine etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, a svoj dom napustilo je više od 4.000 Srba.

Obeležavanje godišnjice martovskog pogroma i otvaranje izložbe "Jesen u Prizrenu 2022"

Dom kulture "Gračanica" organizuje program koji podstiče obnovu uništenog kulturnog i duhovnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka, škola, grobalja, urbanih celina i nematerijalne baštine.

Već osam godina se organizuje Likovna kolonija "Jesen u Prizrenu" posvećena obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa. Slikari: Biljana Vuković, Ana Bulatović, Jelena Milošević, Ivan Кarafilovski, Vlatka Milenković, Ljiljana Glišović i Lojze Кalinšek stvarali su i ostavili vredna umetnička dela inspirisana obnovom, Prizrenom, Svetim Arhangelima i njegovim nasleđem, kulturom i duhovnom istorijom Кosova i Metohije.

Parastos u Manastiru Gračanica biće služen od 11.00, a pola sata kasnije biće položene bele ruža ispred umetničke instalacije MISSING u dvorištu Doma kulture "Gračanica". Za 11.45 je predviđeno otvaranje izložbe radova sa Likovne kolonije "Jesen u Prizrenu 2022", dok će u podne početi akademija posvećena 17. martu.

Otvaranju izložbe i akademiji će prisustvovati i u njima učestvovati: Predstavnici Eparhije raško–prizrenske i kosovsko-metohijske, Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, predstavnici lokalnih samouprava i Udruženja porodica "Кosmetski stradalnici", učesnici Likovne kolonije, Ansambl "Venac", Hor prizrenske bogoslovije, glumac Narodnog pozorišta Priština Nebojša Đorđević, Škola baleta "Gračanica".

Organizatori događaja su: Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Dom kulture "Gračanica", Galerija umetnosti Priština-Gračanica, Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska, Udruženje porodica "Кosmetski stradalnici".Ostale vesti

Obeležavanje 24 godišnjice NATO bombardovanja

U petak 24. marta navršavaju se 24 godine od početka NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju. Godišnjica će biti obeležena u Gračanici.

  • 21.03.2023
Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
  • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

  • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

  • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
  • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
  • 17.03.2023