Vesti
Hronika

Gaši priprema tužbu u ime vlasnika „Žute kuće“

Prištinski advokat Tom Gaši priprema tužbu protiv Dika Martija, Karle del Ponte i Hosea Pabla Barajbara, koje će teretiti da su "prevarili javnost" izveštajima o "žutoj kući" u Albaniji, a koja se pominje kao mesto gde su kidnapovanim Srbima i drugima sa Kosova tokom sukoba 1998. i 1999. godine vađeni organi, prenosi RTS.
Gaši priprema tužbu u ime vlasnika „Žute kuće“
Tom Gaši sa porodicom Katući (Foto Fejsubuk/Tom Gaši)

Za podizanje tužbe Tom Gaši je dobio punomoć porodice Katući, vlasnika takozvane "žute kuće". Taj dokument, kao i video-snimak susreta sa članovima porodice objavio je na svojoj Fejsbuk stranici.

Gaši tvrdi da je "Dik Marti neovlašćeno boravio u kući ove porodice, prevario Savet Evrope svojim izveštajem o ubistvima i trgovini organima, obmanuo kosovske institucije koje su glasale za formiranje Specijalnog suda, da je bivša haška tužiteljka koristila lažne podatke u svojoj knjizi, a da je bivši UNMIK-ov zvaničnik (Barajbar) takođe ilegalno boravio u kući".

Advokat prenosi da je Dik Marti navodno "tajno i maskiran" boravio na imanju porodice Katući na severoistoku Albanije kod Burelja.

"Iako u kući porodice Katući nisu pronađeni dokazi o trgovini ljudskim organima, Dik Marti je prevario i zaveo Savet Evrope tvrdeći da su članovi OVK tokom i posle rata, stotine civila, Albanaca, Srba, Roma, navodno držali u njegovom domu, da su ilegalno mučeni, ubijani, a njihova tela nošena za međunarodnu trgovinu", objavio je Gaši.

Za šefa Kancelarije za nestale osobe i forenziku UNMIK-a Hose Pabla Barajbara, takođe tvrdi da je "ilegalno otišao u kuću porodice Katući, u potrazi za dokazima o trgovini ljudskim organima, ali da do njih nikada nije došao".

Za bivšu glavnu tužiteljku Haškog tribunala Karlu Del Ponte tvrdi da je u svojoj knjizi, "koristila lažne podatke o navodnim zločinima OVK koje je Dik Marti kasnije koristio za izveštaj".

U krajnjem cilju, prema Gašiju, Specijalni sud za zločine pripadnika OVK treba da bude raspušten, a u objavi je napisao da "brani nacionalne vrednosti Albanije i brani OVK, protiv Specijalnog suda".

 


Në mbrojtje të vlerave kombëtare 🇦🇱
Në mbrojtje te UÇK-së
Kundër Gjykates Speciale.

Në cilesinë e avokatit dhe sipas...

Posted by Tomë V. Gashi on Уторак, 09. март 2021.Ostale vesti

Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021
U Gračanici napadnut i pretučen srpski mladić
Devetnaestogodišnji L.D. iz Gračanice napadnut je i pretučen sinoć od strane trojice Albanaca ispred Centra građanske energije (CEC). L.D. je u trenutku napada bio u društvu devojke i sestre, ali one nisu povređene, saznaje RTV Kim
  • 14.04.2021