Vesti
Hronika

Gaši priprema tužbu u ime vlasnika „Žute kuće“

Prištinski advokat Tom Gaši priprema tužbu protiv Dika Martija, Karle del Ponte i Hosea Pabla Barajbara, koje će teretiti da su "prevarili javnost" izveštajima o "žutoj kući" u Albaniji, a koja se pominje kao mesto gde su kidnapovanim Srbima i drugima sa Kosova tokom sukoba 1998. i 1999. godine vađeni organi, prenosi RTS.
Gaši priprema tužbu u ime vlasnika „Žute kuće“
Tom Gaši sa porodicom Katući (Foto Fejsubuk/Tom Gaši)

Za podizanje tužbe Tom Gaši je dobio punomoć porodice Katući, vlasnika takozvane "žute kuće". Taj dokument, kao i video-snimak susreta sa članovima porodice objavio je na svojoj Fejsbuk stranici.

Gaši tvrdi da je "Dik Marti neovlašćeno boravio u kući ove porodice, prevario Savet Evrope svojim izveštajem o ubistvima i trgovini organima, obmanuo kosovske institucije koje su glasale za formiranje Specijalnog suda, da je bivša haška tužiteljka koristila lažne podatke u svojoj knjizi, a da je bivši UNMIK-ov zvaničnik (Barajbar) takođe ilegalno boravio u kući".

Advokat prenosi da je Dik Marti navodno "tajno i maskiran" boravio na imanju porodice Katući na severoistoku Albanije kod Burelja.

"Iako u kući porodice Katući nisu pronađeni dokazi o trgovini ljudskim organima, Dik Marti je prevario i zaveo Savet Evrope tvrdeći da su članovi OVK tokom i posle rata, stotine civila, Albanaca, Srba, Roma, navodno držali u njegovom domu, da su ilegalno mučeni, ubijani, a njihova tela nošena za međunarodnu trgovinu", objavio je Gaši.

Za šefa Kancelarije za nestale osobe i forenziku UNMIK-a Hose Pabla Barajbara, takođe tvrdi da je "ilegalno otišao u kuću porodice Katući, u potrazi za dokazima o trgovini ljudskim organima, ali da do njih nikada nije došao".

Za bivšu glavnu tužiteljku Haškog tribunala Karlu Del Ponte tvrdi da je u svojoj knjizi, "koristila lažne podatke o navodnim zločinima OVK koje je Dik Marti kasnije koristio za izveštaj".

U krajnjem cilju, prema Gašiju, Specijalni sud za zločine pripadnika OVK treba da bude raspušten, a u objavi je napisao da "brani nacionalne vrednosti Albanije i brani OVK, protiv Specijalnog suda".

 


Në mbrojtje të vlerave kombëtare 🇦🇱
Në mbrojtje te UÇK-së
Kundër Gjykates Speciale.

Në cilesinë e avokatit dhe sipas...

Posted by Tomë V. Gashi on Уторак, 09. март 2021.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021