Vesti
Hronika

Filipović: U optužnici u slučaju ubistva Ivanovića ima novina

Jovana Filipović, braniteljka Silvane Arsović koja je optužena za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, objašnjava za RTV Kim da je Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo treću optužnicu i da su u njoj prisutne "izvesne promene".
Filipović: U optužnici u slučaju ubistva Ivanovića ima novina
Jovana Filipović (Privatna arhiva)

U medijima se od juče spekuliše da li je Kosovsko tužilaštvo pokrenulo novu optužnicu ili samo dopunilo staru. Jovana Filipović ističe da je u pitanju treća optužnica jer, kako kaže, na dokumentu piše samo “optužnica”, bez navođenja da je u pitanju dopuna prethodne, kao i da stoji novi datum.

“Znači da imamo optužnicu od 02.12.2019. godine, optužnicu od 27.12.2019. godine i sada najnoviju od 2. novembra 2020. Samim tim što oni nisu ispoštovali zakonsku formulaciju “dopunska optužnica”, smatramo da su u ovom slučaju podignute tri optužnice, što do sada nikada nije bio slučaj”.

Filipovićeva, za razliku od svog kolege Dejana A. Vasića, kaže da u poslednjoj optužnici postoje izvesne novine. U ovu najnoviju ona je danas imala uvid.

“Pored okrivljenih Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Radeta Basare, Dragiše Markovića i Silvane Arsović, kao i Željka Bojića, Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića spominju se još dva nova lica čiji identitet nije obelodanjen, tako da nemamo njihovu identifikaciju, a spominju se kao počinioci krivičnog dela “teško ubistvo”. Sledeća novina je da se spominje i vozilo marke “Golf 4” karavan, kao policijsko vozilo kojim je navodno Nedeljko Spasojević prevezao počinioce krivičnog dela do automobila marke “Opel Astra” iz kojeg je pucano na pokojnog Olivera”, rekla je advokatica.

Novi detalj u optužnici je, dodaje ona, i da se Žarku Jovanoviću i Dragiši Markoviću novom optužnicom ne stavlja na teret krivično delo “prepravljanje dokaza”, što je bio slučaj u prethodne dve optužnice, iako je obrazloženje optužnice u potpunosti ostalo isto.

Silvani Arsović, koju Filipovićeva zastupa, na teret se stavlja samo izvršenje krivičnog dela “teško ubistvo” i učestovavanje u ogranizovanoj krimilanoj grupi.

“Izostavljen je član 33 Krivičnog zakona Kosova koji se odnosi na pomaganje u izvršenju krivičnog dela. Samim tim je nejasno iz kog razloga je izostavljen ovaj član” jer, kako Filipovićeva kaže, "ovako napisano to navodi na zaključak da je ona počinilac krivičnog dela".

Novina je i da je Arsovićevoj pripisano krivično delo “zloupotreba službenog položaja”. Filipovićeva dodaje da njena klijentkinja ovakvo krivično delo nije mogla da počini ni pravno gledano, a ni laički.

“Ona nije nikakav službenik, radila je kao sekretarica pokojnog Olivera i ovakvo krično delo nije mogla da počini”, jasna je ona.

Advokatica Filipović kaže da Tužilaštvo ovom optužnicom nije postupilo po preporuci Apelacionog suda, te da ona kao takva ne može da opstane i da će biti odbačena.

Ona se nada da će Silvana Arsović biti oslobođena optužbi jer, kako kaže, ne postoji dokaz da je ona isključila kamere neposredno pre ubistva Olivera Ivanovića.

“Meni je žao što će ona morati da prođe ceo ovaj proces i što će zasigurno da doživi određene traume i zdravstvene smetnje zbog svega toga, ali je njena nevinost u ovoj situaciji zasigurna i to će se dokazati”.

Odugovlačenje procesa i izmena optužnica teško se odražava na sve optužene u ovom slučaju, a posebno na lica koja koja se nalaze u pritvoru, dodaje Filipovićeva.

Branitelji u ovom postupku imaju pravo na prigovor na novu optužnicu, pa Filipovićeva veruje da će odugovlačenje procesa pred sudom potrajati.

 Ostale vesti

Krivična prijava protiv gradonačenika Gračanice
Zamenik predsednika Skupštine opštine Gračanica, Granit Gaši, podneo je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika ove lokalne samouprave Srđana Popovića.
  • 01.12.2020
KP: U okolini Vrbnice zaplenjeno blizu 30 kg marihuane
Kosovska policija zaplenila je oko 30 kg marihuane u blizini mesta Vrbnica, u opštini Prizren.
  • 30.11.2020
Preminuo novinar Borivoje Ugrinović
Borivoje Bora Ugrinović novinar, književnik i televizijski stvaralac koji je ostavio traga u TV redakcijama u Prizrenu, Prištini, Beogradu, Nišu, Prokuplju i Gnjilanu preminuo je juče u Nišu. "Tokom ratnih godina 1998-1999. bio je izveštač sa Kosova i Metohije i juga centralne Srbije", podseća UNS.
  • 30.11.2020
Opljačkana porodica u Preocu
Sinoć u vreme policijskog časa opljačkana je porodica u Preocu. Kako javlja RTV Gračanica, lopovi su upali u kuću porodice Simić odakle su odneli sav porodičan nakit.
  • 27.11.2020
Preminuo Maradona
U Argentini je danas preminuo jedan od najvećih fudbalera svih vremena Dijego Armando Maradona, potvrdili su argentinski mediji.
  • 25.11.2020
Preminuo Milorad Trifunović
Koordinator porodica kidnapovanih i nestalih na KiM, Milorad Trifunović, preminuo je danas. Ovu vest je na svom Fejsbuk profilu saopštio Resursni centar za nestale osobe čiji je, uz Bajrama Ćerkinaja, Trifunović bio jedan od osnivača.
  • 25.11.2020