Vesti
Hronika

Faruk Korenica isključen iz svojstva branioca Nedeljka Spasojevića

Osnovni sud u Prištini doneo je odluku da se advokat Faruk Korenica isključi iz svojstva branioca Nedeljka Spasojevića koji je optužen za ubistvo Olivera Ivanovića. Korenica je za RTV Kim kazao da će podneti žalbu Apelacionom sudu, te da "odluka nema veze sa zakonom".
Faruk Korenica isključen iz svojstva branioca Nedeljka Spasojevića
Sa prethodnog suđenja (Foto Kim)

Podsetimo, nakon hapšenja Radeta Basare i Nedeljka Spasojevića i spajanja njihove optužnice u jednu, obojicu ih je zastupao advokat Faruk Korenica, međutim u istom slučaju jedan advokat ne može da zastupa dvojicu osmnjičenih za isto delo, kazala je tada advokatica Jovana Filipović.

Zbog sukoba interesa u slučaju branioca Faruka Korenice ročište koje je bilo zakazano 11. decembar, odloženo je na neodređeno vreme.

U odluci suda u koju je RTV Kim imala uvid ističe se da se advokat Korenica izuzuma iz svojstva branioca Nedeljka Spasojevića:

"Nakon pravosnažnosti ove presude, advokat Faruk Korenica ne može preduzeti nikakve radnje u svojstvu branioca optuženog Nedeljka Spasojevića, ne može vršiti funkciju branioca u ovom krivičnom postupku ST.br.54/2019 koji se vodi po optužnici PPS.br.24/2018 Specijalnog Tužilaštva Kosova", navodi se u odluci suda.

Povodom odluke Osnovnog suda da bude isključen, advokat Faruk Korenica je za RTV Kim kazao da će podneti žalbu.

"Ova odluka suda nema nikakve veze sa zakonom. Možda zbog toga što sam ja drčan pa onda upozoravam na kršenje ljudskih prava, petorici Srba je dostavljena optužnica na albanskom jeziku, da bi predsednik veća predložo da se optužnica pročita na albanskom i istovremeno prevede na srpski jezik, a zaboravlja pritom da ona ima oko 50 stranica. Uložiću žalbu Apelacionom sudu, rok za žalbu je tri dana", zaključio je Korenica.

Nedeljko Spasojević je dužan da imenuje drugog advokata ili će mu on biti dodeljen, dodaje se u odluci.

U februaru ove godine optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića – Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović, nakon što im je pročitana optužnica, izjasnili su se da nisu krivi.Ostale vesti

Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022