Vesti
Hronika

Faruk Korenica isključen iz svojstva branioca Nedeljka Spasojevića

Osnovni sud u Prištini doneo je odluku da se advokat Faruk Korenica isključi iz svojstva branioca Nedeljka Spasojevića koji je optužen za ubistvo Olivera Ivanovića. Korenica je za RTV Kim kazao da će podneti žalbu Apelacionom sudu, te da "odluka nema veze sa zakonom".
Faruk Korenica isključen iz svojstva branioca Nedeljka Spasojevića
Sa prethodnog suđenja (Foto Kim)

Podsetimo, nakon hapšenja Radeta Basare i Nedeljka Spasojevića i spajanja njihove optužnice u jednu, obojicu ih je zastupao advokat Faruk Korenica, međutim u istom slučaju jedan advokat ne može da zastupa dvojicu osmnjičenih za isto delo, kazala je tada advokatica Jovana Filipović.

Zbog sukoba interesa u slučaju branioca Faruka Korenice ročište koje je bilo zakazano 11. decembar, odloženo je na neodređeno vreme.

U odluci suda u koju je RTV Kim imala uvid ističe se da se advokat Korenica izuzuma iz svojstva branioca Nedeljka Spasojevića:

"Nakon pravosnažnosti ove presude, advokat Faruk Korenica ne može preduzeti nikakve radnje u svojstvu branioca optuženog Nedeljka Spasojevića, ne može vršiti funkciju branioca u ovom krivičnom postupku ST.br.54/2019 koji se vodi po optužnici PPS.br.24/2018 Specijalnog Tužilaštva Kosova", navodi se u odluci suda.

Povodom odluke Osnovnog suda da bude isključen, advokat Faruk Korenica je za RTV Kim kazao da će podneti žalbu.

"Ova odluka suda nema nikakve veze sa zakonom. Možda zbog toga što sam ja drčan pa onda upozoravam na kršenje ljudskih prava, petorici Srba je dostavljena optužnica na albanskom jeziku, da bi predsednik veća predložo da se optužnica pročita na albanskom i istovremeno prevede na srpski jezik, a zaboravlja pritom da ona ima oko 50 stranica. Uložiću žalbu Apelacionom sudu, rok za žalbu je tri dana", zaključio je Korenica.

Nedeljko Spasojević je dužan da imenuje drugog advokata ili će mu on biti dodeljen, dodaje se u odluci.

U februaru ove godine optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića – Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović, nakon što im je pročitana optužnica, izjasnili su se da nisu krivi.Ostale vesti

Da li je
Ostaje trajna sramota, na celoj Srbiji, a pre svega na vlasti, zato što to gnusno ubistvo, sa očiglednom političkom pozadinom, nikada nije rasvetljeno do kraja, kaže za RTV Kim Borko Stefanović povodom tri godine od egzekucije Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Sve što je bilo do Srbije, uradila je, smatra Veljko Odalović.
  • 16.01.2021
Skupovi za Olivera ispred SDP-a
Ispred prostorija SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen Oliver Ivanović, nekadašnji saradnici ubijenog lidera kosovskih Srba pale sveće.
  • 16.01.2021
Prijatelji, poznanici i nekadašnji saradnici pokojnog Olivera Ivanovića smatraju da je njegovo ubistvo političko i da sudski proces na Kosovu ne teče kako treba. Ksenija Božović kaže da bi Oliver, "da je prihvatio neke savete, možda danas bio među nama", a meštani Gračanice sumnjaju da će se odgovorni za njegovu smrt ikada pronaći.
  • 16.01.2021
Pronađeno telo muškarca kod Gračaničkog jezera
Bivši policijski službenik na Kosovu Fadilj Suljević pronađen je mrtav u blizini Gračaničkog jezera, javljaju prištinski mediji i dodaju da se radi o osobi koja je kao svedok bila pozvana u Specijalni sud za zločine pripadnika nekadašnje OVK.
  • 15.01.2021
Kosovski političari na godišnjici u Račku
Kosovski političari odali su danas počast stradalima ispred Memorijalnog kompleksa u Račku.
  • 15.01.2021
Miroslav Ivanović: Oliverovo ime nekome para uši
"Nažalost, sve moje reči se obistinjuju. Prolazi i treća godina i pravog rezultata istrage za izvršiteljem i nalogodavcem nema. Nema pomaka", rekao je za RTV Kim Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera.
  • 15.01.2021