Vesti
Hronika

Express: Žarko Joksimović osuđen na 6 meseci zatvora

Bivši direktor RTK2, Žarko Joksimović, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja, nakon što je vratio slučaj na ponovno suđenje, osuđen je na 6 meseci zatvora, javlja prištinski Express.

Joksimović je bio direktor kanala Radio televizije Kosovo na srpskom jeziku, a na zloupotrebe službenog položaja je naš medij ukazivao još 2013. godine u istraživačkom serijalu „SlučajRTK2“. 

Presudu je u utorak najavio sudija Hoti, koji je optuženog obavestio da se s njegovom saglasnošću kazna zatvora može zameniti novčanom kaznom od 2.500 evra.

Joksimović je dužan da RTK-u, kao oštećenoj strani, vrati i još 1.226 evra u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude.

Naime, pored krivičnog dela "zloupotreba službenog položaja", Joksimović je optužen i za "legalizaciju lažnog sadržaja", ali je za ovo delo tužilac naknadno povukao optužnicu.

Prema Osnovnom tužilaštvu u Prištini, Joksimović je u septembru 2013. godine, nakon odobrenja svog zahteva za radnu posetu na sajmu tehnike i tehnologije u Amsterdamu, a ovaj put nikada nije realizovao, zatražio naknadu od Finansijske službe na RTK 2.

Istoj je predstavio avionsku kartu, falsifikovan račun za prebivalište u "Briselskom hotelu Continental", kartu za putovanje autobusom i pečat na šengenskoj vizi u njegovom pasošu. Prema optužnici, iznos koji je Joksimović primio u ime ovog službenog putovanja iznosi 1.226 evra.

Celu vest u originalu pogledajte ovde.Ostale vesti

Demolirana ulazna vrata srpske škole u Obiliću
Nepoznati počinioci polomili su juče stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću.
  • 19.04.2021
Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021