Vesti
Hronika

Europol: Balkanski karteli preplavili Evropu kokainom

U Evropi se godišnje proda kokain u vrednosti od najmanje 10,5 milijardi evra, a kako je saopšteno na konferenciji EUROPOL-a, to je najniža procena.
Europol: Balkanski karteli preplavili Evropu kokainom
Ilustracija (Foto istock)

„Prema drugim procenama, vrednost ilegalnog tržišta kokaina je čak 12,8 milijardi, a kriminalne organizacije sa Zapadnog Balkana, takozvani balkanski karteli, su najveći pojedinačni uvoznici i distributeri te vrste droge u Evropi“, kaže se u izveštaju Europola.

U posednjih 10 godina su kriminalne organizacije sa Balkana postale „glavni igrač“ na tržištu kokaina u Evropskoj uniji. Oni su bili meta nekoliko velikih policijskih akcija koje su dovele do velikih zaplena.

Balkanski karteli su uspeli ono što ranije niko nije. Dok su ranije veleprodaja i ulična prodaja kokaina bile razdvojene, kriminalci sa ovih prostora su uspeli da ih spoje i tako ostvare još veći profit. U izveštaju Europola se posebno pominje nedavno razbijena kriminalna grupa koju su činili osobe sa albanskog govornog područja, a među uhapšenima je bio i jedan od braće Osmani, koji se već dugo dovode u vezu sa švercom narkotika, reč je o Baškimu Osmaniju koji je uhapšen u Hrvatskoj.

Ova grupa je radila kao i ostali balkanski karteli, sofisticirani sistemom i kriptovanim telefonima, samo što nisu znali da su njihovi razgovori prisluškivani. Oni su uspeli da ostvare direktni kontakt sa proizvođačima kokaina i tako postanu konkurentniji na tržištu. Robu su iz luka transportovali vozlima koja su imala posebnu pregradu, a novac su prali na, takozvani, kineski način.

Podsetimo, Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) je saopštila da je Albanija na prvom mestu u svetu po procentu stanovništva koji koristi kokain.

Drugi narko klan sa Balkana, koji se našao na meti Europola, sačinjavali su državljani Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Oni su, takođe, imali sofisticiranu tehniku i koristili su kriptovane telefone, a delovali su u najmanje 8 evropskih zemalja. Ova grupa je organizovala transport od Latinske Amerike do Španije, a prilikom njihovog hapšenja zaplenjeno je više od 1,25 tona kokaina.

Ova grupa je zanimljiva jer osim trgovine kokainom, bavili su se proizvodnjom i prodajom marihuane, kao i krađom luksuznih vozila.Ostale vesti

Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

  • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
  • 17.05.2022
Ministarstvo prosvete: Dojave o bombama u više od 100 škola u Beogradu
Čak 97 osnovnih škola u Beogradu kao i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako ističu, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola utvrđeno je da su dojave bile lažne.
  • 16.05.2022