Vesti
Hronika

Europol: Balkanski karteli preplavili Evropu kokainom

U Evropi se godišnje proda kokain u vrednosti od najmanje 10,5 milijardi evra, a kako je saopšteno na konferenciji EUROPOL-a, to je najniža procena.
Europol: Balkanski karteli preplavili Evropu kokainom
Ilustracija (Foto istock)

„Prema drugim procenama, vrednost ilegalnog tržišta kokaina je čak 12,8 milijardi, a kriminalne organizacije sa Zapadnog Balkana, takozvani balkanski karteli, su najveći pojedinačni uvoznici i distributeri te vrste droge u Evropi“, kaže se u izveštaju Europola.

U posednjih 10 godina su kriminalne organizacije sa Balkana postale „glavni igrač“ na tržištu kokaina u Evropskoj uniji. Oni su bili meta nekoliko velikih policijskih akcija koje su dovele do velikih zaplena.

Balkanski karteli su uspeli ono što ranije niko nije. Dok su ranije veleprodaja i ulična prodaja kokaina bile razdvojene, kriminalci sa ovih prostora su uspeli da ih spoje i tako ostvare još veći profit. U izveštaju Europola se posebno pominje nedavno razbijena kriminalna grupa koju su činili osobe sa albanskog govornog područja, a među uhapšenima je bio i jedan od braće Osmani, koji se već dugo dovode u vezu sa švercom narkotika, reč je o Baškimu Osmaniju koji je uhapšen u Hrvatskoj.

Ova grupa je radila kao i ostali balkanski karteli, sofisticirani sistemom i kriptovanim telefonima, samo što nisu znali da su njihovi razgovori prisluškivani. Oni su uspeli da ostvare direktni kontakt sa proizvođačima kokaina i tako postanu konkurentniji na tržištu. Robu su iz luka transportovali vozlima koja su imala posebnu pregradu, a novac su prali na, takozvani, kineski način.

Podsetimo, Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) je saopštila da je Albanija na prvom mestu u svetu po procentu stanovništva koji koristi kokain.

Drugi narko klan sa Balkana, koji se našao na meti Europola, sačinjavali su državljani Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Oni su, takođe, imali sofisticiranu tehniku i koristili su kriptovane telefone, a delovali su u najmanje 8 evropskih zemalja. Ova grupa je organizovala transport od Latinske Amerike do Španije, a prilikom njihovog hapšenja zaplenjeno je više od 1,25 tona kokaina.

Ova grupa je zanimljiva jer osim trgovine kokainom, bavili su se proizvodnjom i prodajom marihuane, kao i krađom luksuznih vozila.Ostale vesti

Zvečanski maturanti: Nismo ovako zamišljali kraj školske godine
Maturanti Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Zvečanu, povodom završetka školske godine, danas su prodefilovali gradskim ulicama, uz pesmu, srpske trobojke i transparent „Zvečan je večan“.
  • 05.06.2023
„Dimitrije Popović je najčistija žrtva koja je pala u miru“
„Dimitrije Popović je najčistija žrtva koja je pala u miru, koja je stradala u formalnom miru i svima nama pokazala koliko je taj mir za druge, koliko je ta sloboda za druge i koliko nama nije došla“, kazao je ispred spomen kapele posvećene stradalom mladiću književnik i novinar Živojin Rakočević. Prethodno je na gračaničkom groblju služen parastos kojim je obeležena 19. godišnjica Popovićevog ubistva. 
  • 05.06.2023
KFOR uklonio bodljikavu žicu uz ogradu; građani blokirali vozilo KP, vojnici ga propustili
Vojnici KFOR-a uklonili su bodljikavu žicu prethodno postavljenu uz metalnu ogradu u Zvečanu. Okupljeni su potom blokirali prolaz vozilu policije nakon što je prethodno došlo do metalne ograde.
  • 05.06.2023
Osmi dan protesta Srba u opštinama na severu Kosova

Osmi dan protesta građana na severu Kosova. Srbi zahtevaju da se specijalne jedinice kosovske policije povuku iz zgrada lokalnih samouprava Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i sa severa, kao i da novoizabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština.

  • 05.06.2023
Devetnaest godina od ubistva Dimitrija Popovića
Navršeno je devetnaest godina od ubistva srpskog srednjoškolca u Gračanici Dimitrija Popovića. 
  • 05.06.2023
Jevtić: Oskrnavljena ’’Bećirova crkva’’ na putu ka Ski centru Brezovica
Bećirova crkva" koja se nalazi na putu ka Ski centru Brezovica oskrnavljena je od strane vandala, saopštio je predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić.
  • 04.06.2023