Vesti
Hronika

Euleks: Situacija na severu Kosova uznemirujuća i neprihvatljiva

Misija Evropske unije za vladavinu prava (Euleks) ocenila je da je situacija na severu Kosova uznemirujuća i neprihvatljiva i zatražila da se obezbedi sigurno okruženje za sve.
Euleks: Situacija na severu Kosova uznemirujuća i neprihvatljiva
Pripadnici KFOR-a u Zvečanu (Foto Kim)

„Nedavna eskalacija nasilja na severu Kosova je uznemirujuća i neprihvatljiva. Sigurnosna situacija tamo je i dalje napeta i to je velika zabrinutost. Duboko smo zabrinuti za bezbednost i dobrobit civila, policajaca, novinara, pripadnika Euleksa i Kfora. Prioritet treba da bude bezbednost na terenu i održavanje mira“, saopštio je Euleks.

Pozvali su sve da se ponašaju razborito, izbegavaju nasilje i preduzmu mere za smirivanje napete situacije.

„Mir mora biti hitno obnovljen u interesu svih zajednica koje žive na severu Kosova“, naveo je Euleks.

Euleks je takođe osudio nasilje nad pripadnicima Kfora i dodao da nijedan pripadnik Euleksa nije povređen.

„Najoštrije osuđujemo nasilne akcije demonstranata u Zvečanu, koje su za posledicu imale povrede nekoliko pripadnika Kfora. Svim povređenima želimo brz oporavak“, saopštio je Euleks.



Ostale vesti

Uništeno 2.000 komada oružja
Kosovska policija je danas u prostorijama kompanije "Metal Holding" u Uroševcu uništila 2.000 komada zaplenjenog oružja. 
  • 20.09.2023
Hapšenja u severnom delu Mitrovice i Zvečanu
U  severnom delu Mitrovice i Zvečanu su ovog prepodneva izvršena dva hapšenja.
  • 20.09.2023
Pritvor za osumnjičene u slučaju maltretiranja deteta u vrtiću u Кosovu Polju
Osnovno tužilaštvo u Prištini je podnelo zahtev za određivanje mere pritvora okrivljenima N.M. i N.H. zbog krivičnih dela loše postupanje tokom vršenja službenih dužnosti ili javnih ovlašćenja i laka telesna povreda, saopšteno je medijima iz ove institucije.
  • 20.09.2023
Uništavanje dve hiljade komada ilegalnog oružja
Kosovska policija će uništiti oduzeto nelegalno oružje u vezi sa kojim su okončani svi sudski postupci.
  • 20.09.2023
Održano prvo ročište u slučaju MTS d.o.o.
Antimonopolski organ u Prištini održao je prvo ročište protiv kompanije MTS d.o.o, ćerke firme Telekoma Srbije, a nakon što je Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula istragu protiv ovog preduzeća na Kosovu. Istovremeno, generalni direktor ove institucije Vladimir Lučić sastao se sa predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija u Prištini, sa kojima je razgovarao upravo o ovom slučaju.
  • 19.09.2023
Uhapšeno deset osoba na 14 lokacija na Kosovu
Na 14 lokacija širom Kosova uhapšeno je 10 osoba zbog osnovne sumnje da su počinili krivična dela "izdavanje blanko ili lažnih čekova i zloupotreba bankovnih ili kreditnih kartica" i "ulazak u računarske sisteme".
  • 19.09.2023