Vesti
Hronika

Euleks nema mandat da hapsi Labana

Misija Euleksa primila je zahtev od srpskih vlasti da uhapsi Radomira Labana, koji je u kosovskoj skupštini imenovan za sudiju Ustavnog suda, ali Euleks navodi da nema mandat da ga hapsi, dok kosovski predsednik traži da se dodatno proveri Labanova prošlost.
Euleks nema mandat da hapsi Labana
Sedište Euleksa (Foto arhiva Kim)

Kako je Radiju Slobodna Evropa rečeno u kabinetu Hašima Tačija, on neće imenovati Labana za sudiju Ustanog suda dok se provera ne obavi.

Inače, Misija Euleksa saopštila je da je primila pismo od predsednika suda u Kraljevu u novembru prošle godine, a koji je tražio asistenciju za izvršenje konačne odluke, ali kako se navodi u saopštenju, u sadašnjem mandatu Misija nema ovlašćenja da sprovede takav zahtev.

"Ova činjenica je već saopštena pismom Osnovnom sudu u Kraljevu", navodi se u odgovoru Euleksa, a prenosi RSE.

U međuvremenu, a "zbog sumnji koje su se pojavile u vezi s Labanovom prošlosću", kosovski predsednik neće ga imenovati dok nadležni bezbednosni i pravosudni organi ne sprovedu potpunu proveru, rečeno je u Tačijevom kabinetu.

Radomira Labana pravosudni organi u Srbiji traže zbog izdržavanja šestogodišnje kazne kao jednog od ukupno 21 osuđenog u slučaju takozvane "carinske mafije", a koji se vodio pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu 2012. godine.

Za njim je raspisana i Interpolova poternica, na osnovu zahteva Ministarstva pravde Srbije, a Osnovni sud u Kraljevu je uputio zamolnicu Kancelariji specijalnog predstavnika EU u Prištini da preduzmu mere iz svoje nadležnosti i Labana "liše slobode" radi izdržavanja zatvorske kazne.

 Ostale vesti

Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021
U Gračanici napadnut i pretučen srpski mladić
Devetnaestogodišnji L.D. iz Gračanice napadnut je i pretučen sinoć od strane trojice Albanaca ispred Centra građanske energije (CEC). L.D. je u trenutku napada bio u društvu devojke i sestre, ali one nisu povređene, saznaje RTV Kim
  • 14.04.2021
Gračanica: Uhapšen zbog krađe

Jedno lice, čiji podaci nisu objavljeni, uhapšeno je tokom jučerašnjeg dana zbog krađe.

  • 12.04.2021