Vesti
Hronika

Eleks opstruira hapšenje Sonmeza?

Dok Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tvrdi da ima čvrste dokaze da se turski lekar Jusuf Somnez nalazi u Holandiji, Euleks još uvek proverava tu informaciju.
Eleks opstruira hapšenje Sonmeza?
Sedište Euleksa u Prištini (Foto arhiv Kim)

Somnez je osumnjičen za trgovinu ljudskim organima.

Srpsko Tužilaštvo je još pre osam dana dostavilo sve podatke glavnom tužiocu Euleksa Džonatanu Ratelu, čak i adresu u Amsterdamu gde se Somnez nalazi.

Činjenica da se Somnez nalazi na Interpolovoj poternici, a da još nije uhapšen, ukazuje na to da Euleks nije obavestio holandsku policiju o mogućnosti da se begunac sa poternice nalazi na njihovoj teritoriji, piše beogradski dnevnik Danas.

"Euleks je upoznat sa izveštavanjem medija o odbeglom lekaru Jusufu Somnezu, koji se navodno nalazi u Amsterdamu", rečeno je Danasu u vrhu Euleksa. Međutim, ovom listu nije odgovoreno na pitanje zašto provera toliko dugo traje i zašto je Somnez još uvek na slobodi.

U Tužilaštva za ratne zločine Srbije kažu za Danas da ne znaju kada je Somnez pobegao u Holandiju, ali da je bez ikakve sumnje u Amsterdamu."Sve informacije su predate Euleksu i sledeći korak je na njima“, kažu u Tužilaštvu.

Sagovornici Danasa smatraju da Euleks, iz nekog razloga, namerno opstruira istragu i da je nedelju dana više nego dovoljno da se utvrdi nečiji identitet. Profesor prava Bogoljub Milosavljević kaže za Danas da je ključno pitanje kako naterati Euleks da reaguje.

"Da je holandska policija obaveštena da se begunac sa Interpolove poternice nalazi u Amsterdamu, on bi već bio uhapšen. U to uopšte ne treba sumnjati ", ističe Milosavljević.

Kriminolog Zlatko Nikolić saglasan je da je holandska policija jedna od najboljih u Evropi, i da bi davno proverila identitet osumnjičenog, da je o tome obaveštena.

"Očigledno je da Euleks opstruira hapšenje, iz njima poznatih razloga. S obzirom da je slučaj dospeo u javnost, najverovatnije je osumnjičeni već pobegao", smatra Nikolić.

Jusuf Sonmez, koji se nalazi na poternici Interpola, prvooptuženi je u slučaju "Medikus", a u postupku pred sudom u Prištini sudilo mu se u odsustvu, saopštilo je juče Tužilaštvo za ratne zločine.

U istom u procesu koji se vodio zbog nelegalne transplatacije organa u klinici "Medikus", kod Prištine Ljutfi Derviši i njegov sin osudjeni na po osam, odnosno sedam godina i tri meseca zatvora.

Sonmez je uhapšen početkom januara 2011.godine u Istanbulu, ali je pušten posle saslušanja, uz obrazloženje da ima uredno prijavljeno boravište.

Klinika "Medikus", zatvorena je 2008. godine, pominje se i u izveštaju SE u kom se navodi da su pripadnici OVK trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Na osnovu saznanja kojima raspolaže Tužilaštvo za ratne zločine, Sonmez je učestvovovao u transplantaciji organa otetih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca u "Žutoj kući" na Kosovu i Metohiji.

Pre nego što je lociran u Holandiji, Somnez se izvesno vreme krio u Južnoafričkoj Republici. Euleksov tužilac ga je pronašao i tražio njegovo izručenje, ali su vlasti južnoafričke republike to odbile "jer ne priznaju državu Kosovo“.Ostale vesti

Da li je
Ostaje trajna sramota, na celoj Srbiji, a pre svega na vlasti, zato što to gnusno ubistvo, sa očiglednom političkom pozadinom, nikada nije rasvetljeno do kraja, kaže za RTV Kim Borko Stefanović povodom tri godine od egzekucije Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Sve što je bilo do Srbije, uradila je, smatra Veljko Odalović.
  • 16.01.2021
Skupovi za Olivera ispred SDP-a
Ispred prostorija SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen Oliver Ivanović, nekadašnji saradnici ubijenog lidera kosovskih Srba pale sveće.
  • 16.01.2021
Prijatelji, poznanici i nekadašnji saradnici pokojnog Olivera Ivanovića smatraju da je njegovo ubistvo političko i da sudski proces na Kosovu ne teče kako treba. Ksenija Božović kaže da bi Oliver, "da je prihvatio neke savete, možda danas bio među nama", a meštani Gračanice sumnjaju da će se odgovorni za njegovu smrt ikada pronaći.
  • 16.01.2021
Pronađeno telo muškarca kod Gračaničkog jezera
Bivši policijski službenik na Kosovu Fadilj Suljević pronađen je mrtav u blizini Gračaničkog jezera, javljaju prištinski mediji i dodaju da se radi o osobi koja je kao svedok bila pozvana u Specijalni sud za zločine pripadnika nekadašnje OVK.
  • 15.01.2021
Kosovski političari na godišnjici u Račku
Kosovski političari odali su danas počast stradalima ispred Memorijalnog kompleksa u Račku.
  • 15.01.2021
Miroslav Ivanović: Oliverovo ime nekome para uši
"Nažalost, sve moje reči se obistinjuju. Prolazi i treća godina i pravog rezultata istrage za izvršiteljem i nalogodavcem nema. Nema pomaka", rekao je za RTV Kim Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera.
  • 15.01.2021