Vesti
Hronika

Eleks opstruira hapšenje Sonmeza?

Dok Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tvrdi da ima čvrste dokaze da se turski lekar Jusuf Somnez nalazi u Holandiji, Euleks još uvek proverava tu informaciju.
Eleks opstruira hapšenje Sonmeza?
Sedište Euleksa u Prištini (Foto arhiv Kim)

Somnez je osumnjičen za trgovinu ljudskim organima.

Srpsko Tužilaštvo je još pre osam dana dostavilo sve podatke glavnom tužiocu Euleksa Džonatanu Ratelu, čak i adresu u Amsterdamu gde se Somnez nalazi.

Činjenica da se Somnez nalazi na Interpolovoj poternici, a da još nije uhapšen, ukazuje na to da Euleks nije obavestio holandsku policiju o mogućnosti da se begunac sa poternice nalazi na njihovoj teritoriji, piše beogradski dnevnik Danas.

"Euleks je upoznat sa izveštavanjem medija o odbeglom lekaru Jusufu Somnezu, koji se navodno nalazi u Amsterdamu", rečeno je Danasu u vrhu Euleksa. Međutim, ovom listu nije odgovoreno na pitanje zašto provera toliko dugo traje i zašto je Somnez još uvek na slobodi.

U Tužilaštva za ratne zločine Srbije kažu za Danas da ne znaju kada je Somnez pobegao u Holandiju, ali da je bez ikakve sumnje u Amsterdamu."Sve informacije su predate Euleksu i sledeći korak je na njima“, kažu u Tužilaštvu.

Sagovornici Danasa smatraju da Euleks, iz nekog razloga, namerno opstruira istragu i da je nedelju dana više nego dovoljno da se utvrdi nečiji identitet. Profesor prava Bogoljub Milosavljević kaže za Danas da je ključno pitanje kako naterati Euleks da reaguje.

"Da je holandska policija obaveštena da se begunac sa Interpolove poternice nalazi u Amsterdamu, on bi već bio uhapšen. U to uopšte ne treba sumnjati ", ističe Milosavljević.

Kriminolog Zlatko Nikolić saglasan je da je holandska policija jedna od najboljih u Evropi, i da bi davno proverila identitet osumnjičenog, da je o tome obaveštena.

"Očigledno je da Euleks opstruira hapšenje, iz njima poznatih razloga. S obzirom da je slučaj dospeo u javnost, najverovatnije je osumnjičeni već pobegao", smatra Nikolić.

Jusuf Sonmez, koji se nalazi na poternici Interpola, prvooptuženi je u slučaju "Medikus", a u postupku pred sudom u Prištini sudilo mu se u odsustvu, saopštilo je juče Tužilaštvo za ratne zločine.

U istom u procesu koji se vodio zbog nelegalne transplatacije organa u klinici "Medikus", kod Prištine Ljutfi Derviši i njegov sin osudjeni na po osam, odnosno sedam godina i tri meseca zatvora.

Sonmez je uhapšen početkom januara 2011.godine u Istanbulu, ali je pušten posle saslušanja, uz obrazloženje da ima uredno prijavljeno boravište.

Klinika "Medikus", zatvorena je 2008. godine, pominje se i u izveštaju SE u kom se navodi da su pripadnici OVK trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Na osnovu saznanja kojima raspolaže Tužilaštvo za ratne zločine, Sonmez je učestvovovao u transplantaciji organa otetih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca u "Žutoj kući" na Kosovu i Metohiji.

Pre nego što je lociran u Holandiji, Somnez se izvesno vreme krio u Južnoafričkoj Republici. Euleksov tužilac ga je pronašao i tražio njegovo izručenje, ali su vlasti južnoafričke republike to odbile "jer ne priznaju državu Kosovo“.Ostale vesti

Kosovska policija pretresla Milana Radojevića

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević objavio je snimak sa novog kontrolnog punkta koji je na severu uspostavila kosovska policija i pozvao predstavnike međunarodne zajednice, koji ne veruju da kosovska policija tamo svakog dana povećava prisustvo, da dođu i sami se uvere u pravo stanje.

  • 31.01.2023
Obijena porodična kuća u Dobrotinu
Tokom prethodne večeri u Dobrotinu je obijena porodična kuća Velike Mihajlović.
  • 30.01.2023
U Kraljevu održan skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću
U Kraljevu kod Duhovnog centra "Sveti vladika Nikolaj Velimirović" danas je održan skup podrške uhapšenom bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice. 
  • 28.01.2023
Kancelarija za KiM: Kamenovano vozilo KG tablica u Suvom Dolu

U naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice sinoć je kamenovano vozilo kragujevačkih registarskih tablica kojim je upravljao Saša Blažić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.01.2023
KP: Pucano na patrolno vozilo policije kod Zvečana
Na lokaciji Banjska-Izvor u opštini Zvečan danas je pucano iz vatrenog oružja na patrolu Kosovske policije koja je bila na dužnosti. Povređenih nema, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 27.01.2023
ERP potvrdila tragičnu smrt sveštenika u Vučitrnu
"Sa dubokom tugom osećamo potrebu da obavestimo javnost o nesrećnom slučaju koji se dogodio sinoć u Vučitrnu", saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske (ERP).
  • 27.01.2023