Vesti
Hronika

Ekstremisti sa oružjem postavili ultimatum

Naoružana ekstremistička grupa, koja se predstavlja kao Albanska nacionalna armija, postavili su video u kome od kosovske vlade traži da ne "trguje" teritorijama.
Ekstremisti sa oružjem postavili ultimatum
Ekstremistička grupa ANA (Foto Twitter, printskrin)

Na snimku je petorica maskiranih muškaraca, odevenih u crno, sa albanskim obeležjima. Trojica stoje s puškama, četvrti drži zastavu, dok peti izgovara tekst na albanskom. Video je na svom Tviter nalogu postavio holandski novinar Vinsent Triest, koji radi u Albaniji i koji je preveo sve na engleski.

"Tražimo od političara da prekinu da prodaju ili trguju teritorijom zarad svojih ličnih interesa. Treba da pritisnemo politički i ekonomski Grčku da povuče ratni zakon (sa Albanijom). Treba direktno da proteramo poglavara albanske pravoslavne crkve (Grka). Moramo direktno da zaustavimo razgovore o trgovini teritorijom Severne Mitrovice i Preševske doline", poručio je naoružani maskirani ekstremist na snimku.

U nekoliko postova koje je potom postavio, novinar Trieste je objasnio da je reč o manjinskoj ekstremističkoj grupi koju većina stanovništva i političara ne uzima za ozbiljno, ali ipak, kako kaže, treba voditi računa o tome da oni postoje i da bi lako, uz dobar trening i nabavku još oružja, lako mogli postati ozbiljna pretnja.

Primetio je i da je ovo prva takva poruka o mogućoj razmeni teritorija, kao mogućem rešenju kosovskog pitanja, alii da muškarac na snimku govori jasnim južnoalbanskim akcentom, dok je do sada bio slučaj da se ekstremisti ANA-e objaćaju sa kosovskim akcentom.Ostale vesti

ERP uputila saučešće porodicama ubijenih Srba u Banjskoj
Eparhija raško-prizrenska izrazila je saučešće članovima porodica Srba koji su ubijeni u Banjskoj. Istovremeno, pozvali su na mir i uzdržanost kako se ovakvi i slični događaji ne bi ponovili.
  • 26.09.2023
Građani pale sveće u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zvečanu za trojicu ubijenih Srba
U Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zvečanu građani pale sveće odajući poštu nastradalima u sukobu sa policijom u nedelju u selu Banjska u opštini Zvečan.
  • 26.09.2023
KP: Do sada osam osoba uhapšeno zbog terorističkog napada u Banjskoj
Policija Kosova je potvrdila da su dvojica uhapšenih 25. septembra u hotelu Banjska zbog posedovanja oružja povezani sa napadom na policiju Kosova. Time se broj uhapšenih, kako se navodi u saopštenju, koji se povezuju sa napadom u Banjskoj povećao na osam.
  • 26.09.2023
Svećlja objavio snimak, tvrdi da se na njemu nalazi Radoičić
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja objavo je na Fejsbuku snimak na kome tvrdi da se nalazi potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić sa grupom uniformisanih lica ispred donjeg konaka manastira Banjska.
  • 26.09.2023
Jednomesečni pritvor trojici uhapšenih Srba u Banjskoj
Advokat Ljubomir Pantović potvrdio je za Kim radio da je Specijalno tužilaštvo Kosova za njegovog klijenta Blagoja Spasojevića i Dušana Maksimovića podnelo zahtev da Specijalni sud odredi pritvor i da je on prihvaćen.  Pantović je najavio da će na ovu odluku uložiti žalbu. Prethodno je advokat Dejan A. Vasić potrvdio da je i njegovom klijentu Dušanu Maksimoviću određen pritvor od 30 dana. Jednomesečni pritvor određen je i uhapšenom Vladimiru Toliću koji se nalazi na bolničkom lečenju.
  • 26.09.2023
U Leposaviću noćas zapaljeno vozilo

Tačno u ponoć u opštini Leposavić zapaljeno je jedno vozilo u dvorištu privatne kuće, saopštila je Kosovska policija.

  • 26.09.2023