Vesti
Hronika

Ekipa Radio Beograda privedena na Kosovu

Ekipa Prvog programa Radio Beograda privedena je u stanicu Kosovske policije u južnom delu Mitrovice i zadržana šest sati u pritvoru, a kako je RTS objavio, razlog privođenja nije poznat.
Ekipa Radio Beograda privedena na Kosovu
Most na Ibru (Foto arhiva Kim)

Policija je zaustavila i detaljno pretresla službeno vozilo RTS-a.

"Muški deo ekipe su pretresli kao kriminalce sa rukama na automobilu i raširenim nogama. Posle toga cela ekipa je odvedena u stanicu u južnoj Mitrovici na saslušanje gde su im oduzeti mobilni telefoni", naveli su iz RTS-a.

Posle šest sati pušteni su na slobodu, uz napomenu da treba da se vrate u severni deo Kosovske Mitrovice, jer nije bezbedno da nastave dalje ka Gračanici gde su prvobitno krenuli.

Navedeno je i da je u policijskoj stanici odnos policije prema ekipi Radio Beograda bio korektan.

"Namera da Srbe na Kosovu izlože informativnoj blokadi"

Kancelarija za Kosovo je saopštila da se "privođenjem i maltretiranjem srpskih novinarskih ekipa na Кosovu ne može sakriti istina o političkom teroru nad srpskim narodom na Kosovu".

Iz kancelarije podsećaju "da su novinari Radio Beograda juče bez razlogu privedeni u južnoj Кosovskoj Mitrovici, a novinari Pinka, kao i ekipa Tanjuga pre njih, satima su zadržavani na administrativnom prelazu Jarinje."

U saopštenju Kancelarije navodi se da su institucije u Prištini "treniranjem sile prema srpskim novinarima javno iskazale svoj antidemokratski karakter, ali i nameru da Srbe na КiM stave pod stakleno zvono i izlože ih informativnoj blokadi. Tako nešto je, naravno, nemoguće u 21. veku, ali Priština, bez obzira na tu činjenicu, u nezadrživom talasu mržnje i nasilja čini sve da getoizira čitav srpski narod", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kamenovana srpska kuća u Ljuboždi
Nepoznate osobe kamenovale su noćas kuću Jovana Ristića u selu Ljubožda kod Istoka, načinivši materijalnu štetu.
  • 01.06.2020
Branioci optuženih očekaju skori nastavak suđenja za ubistvo Ivanovića
Advokati odbrane u slučaju ubistva Olivera Ivanovića očekuju da će uskoro biti zakazano drugo pripremno ročište koje je sredinom marta odloženo zbog pandemije Kovid 19.
  • 01.06.2020
Donja Gušterica: Napadnuta dvojica Srba
Branislava i Žiku Vučića iz Donje Gušterice napala je grupa mladića i nanela im telesne povrede u predelu glave.
  • 31.05.2020
Vozač sa Kosova krijumčario 113 migranata
U Severnoj Makedoniji je uhapšen vozač sa Kosova dok je u kamionu hladnjači krijumčario 113 migranata.
  • 31.05.2020
Sahrana profesora Lazića u ponedeljak u Beogradu
Profesor Živorad Lazić Điđa, koji je preminuo juče posle kraće bolesti, biće sahranjen u ponedeljak 1. juna u Beogradu.
  • 29.05.2020
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020