Vesti
Hronika

EFJ: Četiri novinara ubijena od početka ruske invazije na Ukrajinu

Od početka ruske invazije na Ukrajinu četiri novinara su ubijena, a najmanje pet je ranjeno, navodi se u saopštenju Evropske federacije novinara (EFJ).
EFJ: Četiri novinara ubijena od početka ruske invazije na Ukrajinu
Ilustracija (Foto Pixabay)

Američki novinar Brent Reno poginuo je u predgrađu Kijeva, dok je ukrajinski novinar Jevgenij Sakun usmrćen u bombardovanju televizijskog tornja u Kijevu 1. marta.

Generalni sekretar EFJ Rikardo Gutijerez je izjavio da se čini da su novinari namerno gađani i dodao da su to ratni zločini i kao takvi moraju biti kažnjeni.

Prema informacijama EFJ 13. marta je ubijen novinar Njujork tajmsa Brent Reno koji je izveštavao iz Ukrajine, u gradu Irpinu u blizini Kijeva, dok je njegov kolega Huan Aredondo ranjen.

„To je prva prijavljena smrt stranog novinara koji je radio u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

EFJ je objavio da su 14. marta poginuli i snimatelj Foks njuza Pjer Zakrževski i ukrajinska producentkinja Oleksandra Kuvšinova dok su izveštavali iz Horenke, grada blizu Kijeva. Novinar Foks njuza Bendžamin Hol je povređen u istom napadu.

Prema informacijama iz EFJ-a, 26. februara ranjena su dva danska novinara, nakon što su nepoznati napadači gađali njihov automobil.

EFJ navodi da je dva dana kasnije pucano na britansku televizijsku ekipu Skaj njuz, kada je metak pogodio glavnog dopisnika i snimatelja televizije.

Nekoliko dana kasnije je pucano na švajcarskog novinara u regionu Mikolajev, na jugu Ukrajine.

Najmanje 50 medijskih radnika je blokirano u Mariupolju, 25 kilometara od Kijeva koji je zbog napada ruske vosjke bio bez vode, struje i grejanja, saopštava Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU).

Predsedink NUJU-a Sergej Tomilenko je rekao da neprestano rade na evakuaciji novinara iz ratnih zona.

Generalni sekretar EFJ Rikardo Gutijerez je istakao da ovi napadi na novinare zahtevaju snažan odgovor nadležnih organa i pozvao na osnivanje međunarodnog suda za ove ratne zločine.Ostale vesti

Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022
Filipović: Nikoli se stavljaju na teret reči za koje tvrdi da nije izgovorio
Nikola Nedeljković koji je juče uhapšen na Gazimestanu tereti se da je počinio krivično "raspirivanja razdora i netrpeljivosti". Trenutno se nalazi u Policijskoj stanici u Prištini gde je i saslušan. Još uvek se ne zna da li postoji osnov za odrđivanje pritvora.
  • 29.06.2022
Određen pritvor osumnjičenom za nanošenje teških telesnih povreda u tuči kod picerija
Iz Kosovske policije je saopšteno da je U.M. (1998) saslušan u prisustvu advokata zbog sumnje da je počinio krivično delo “Nanošenje teških telesnih povreda”, tokom tuče koja se dogodila 28. juna u blizini picerije “Mrvica” u severnom delu Mitrovice.
  • 29.06.2022