Vesti
Hronika

Dvojici mladića iz Gračanice određen jednomesečni kućni pritvor

Andriji i Mihailu Miciću iz Gračanice određen je jednomesečni kućni pritvor zbog, kako je ranije navedeno napada na službena lica na dužnosti.
Dvojici mladića iz Gračanice određen jednomesečni kućni pritvor
Okupljanje ispred policijske stanice u Gračanici (Foto Kim)

Andrija i Mihailo Micić koji su pre dve večeri prebijeni a potom i privedeni od strane  pripadnika Kosovske policije saslušani su danas u Odeljenju prištinskog Osnovnog suda u Gračanici.

Jovana Filipović, pravna zastupnica Andrije Micića kazala je da se sudija u određivanju mere kućnog pritvora vodio time da oni mogu da pobegnu i ili da utiču na svedoke. Filipović je najavila žalbu Apelacionom sudu smatrajući "da ne postoji odgovornost osumnjičenih, te da je krivica na policajcima zbog prekomerne upotrebe sile".

Sve se desilo nakon što je Andriju i Mihaila policija zaustavila tokom rutinske kontrole saobraćaja i kaznila zbog nevezanog pojasa. Nakon što je jedan od dvojice braće protestovao zbog napisane kazne na albanskom jeziku, došlo je rasprave a potom primene sile nad dvojicom mladića. Jedan od njih je zadobio povrede ramena zbog čega hospitalizovan u bolnici u Gračanici, a drugi zbog pogoršanog zdravstvenog stanja na internom odeljenju klinike u Lapljem Selu. 

Međutim, iz Tužilaštva je saopšteno da su dvojica policajaca takođe povređena zbog čega je protiv Micića podignuta optužnica zbog "napada na službena lica na dužnosti".

Nekoliko očevidaca ovog događaja je, međutim, reklo da braća ničim nisu isprovocirala policijsku reakciju, već da su policajci upotrebili prekomernu silu, o čemu je u međuvremenu obavešten i Policijski inspektorat Kosova.

Zbog prebijanja i privođenja dvojice mladića u četvrtak uveče okupilo se nekoliko desetine meštana Gračanice. U međuvremenu je za ponedeljak najavljen protest ispred policjske stanice.Ostale vesti

KP: Četrnaestogodišnjak samo pokazivao noževe
Večeras nešto pre 18 časova na igralištu u Mikro naselju došlo je do incidenta među decom kada je jedan četrnaestogodišnjak pretio noževima drugoj deci. Srpski izvori navode da se radilo o licu albanske nacionalnosti koji je napao srpsku decu, dok Kosovska policija, ne precizirajući nacionalnost, negira da je u ovom slučaju maloletnik nasrnuo na drugu decu, već da je pokazao noževe, nakon čega su se deca uplašila i otrčala u svoje kuće.
  • 23.09.2023
Nikola Elezović: Otac je lošeg zdravstvenog stanja

Nikola Elezović, sin Ilije Elezovića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i koji se nalazi u pritvoru u Podujevu, kazao je da je njegov otac jako lošeg zdravstvenog stanja, nakon dve teške operacije karcinoma i da metastaza napreduju.

  • 23.09.2023
Kosovska policija na Bistrici zaplenila preko 3,5 tone paprike iz Srbije

Kosovska policija sprečila je noćas na Severu šverc preko tri i po tone paprike, pohvalila se sama svojim rezultatima.

  • 23.09.2023
Policija o bombama u Kosovskom Pomoravlju: Otvoren slučaj izazivanja opšte opasnosti
U vezi sa bacanjem ručnih bombi u Kosovskom Pomoravlju, otvoren je slučaj izazivanja opšte opasnosti. Iz Kosovske policije je potvrđeno da su dve bombe eksplodirale, jedna ne, i saopšteno je da je istraga u toku.
  • 23.09.2023
Lučić: Najteži deo smo rešili
Najteži deo smo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme "MTS doo" na Kosovu.
  • 23.09.2023
Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
  • 22.09.2023