Vesti
Hronika

Dve tužbe protiv NATO-a zbog osiromašenog uranijuma

Advokat Srđan Aleksić izjavio je danas da će dve nove tužbe protiv NATO-a zbog osiromašenog uranijuma korišćenog na Kosovu tokom bombardovanja 1999. biti podnete sledeće sedmice Višem sudu u Beogradu.
Dve tužbe protiv NATO-a zbog osiromašenog uranijuma
Ilustracija (Foto Pixabay)

Aleksić je za TV Prva, prenosi B92, rekao da će tužbe podneti u ime oko 3.000 ljudi, dodajući da u saradnji sa italijanskim advokatom Anđelom Fjore Tartaljom sprema još tužbi protiv NATO-a.

Aleksić je izjavio da su među podnosiocima tužbi pripadnici Vojske Srbije, rezervisti, te civilno stanovništvo koje je bilo na Kosovu tokom bombardovanja.

Prva pojedinačna privatna tužba protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom, o čemu je pisao i Danas, podneta je u januaru prošle godine.

Međutim, Aleksić kaže da na nju još nije stigao odgovor.

On je ranije za list Politika izjavio da Ministarstvo pravde nije uručilo NATO-u tu tužbu.

List Danas pisao je Ministarstvu pravde s pitanjem kada će da uruči tužbu NATO-u, međutim još nismo dobili odgovor.

Inače, tužba je podneta u ime aktivnog oficira Vojske Srbije koji je oboleo od teškog oblika kancera, a koji je tokom bombardovanja 1999. boravio u oblasti sadašnje Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije koja je gotovo svakodnevno gađana municijom sa osiromašenim uranijumom.

Kako mediji prenose, italijanski advokat Anđelo Fijore Tartalja je zastupajući italijanske vojnike u Italiji uspeo da dobije 181 pravnosnažnu presudu u korist svojih klijenata i odštete do milion evra.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022