Vesti
Hronika

Dve tužbe protiv NATO-a zbog osiromašenog uranijuma

Advokat Srđan Aleksić izjavio je danas da će dve nove tužbe protiv NATO-a zbog osiromašenog uranijuma korišćenog na Kosovu tokom bombardovanja 1999. biti podnete sledeće sedmice Višem sudu u Beogradu.
Dve tužbe protiv NATO-a zbog osiromašenog uranijuma
Ilustracija (Foto Pixabay)

Aleksić je za TV Prva, prenosi B92, rekao da će tužbe podneti u ime oko 3.000 ljudi, dodajući da u saradnji sa italijanskim advokatom Anđelom Fjore Tartaljom sprema još tužbi protiv NATO-a.

Aleksić je izjavio da su među podnosiocima tužbi pripadnici Vojske Srbije, rezervisti, te civilno stanovništvo koje je bilo na Kosovu tokom bombardovanja.

Prva pojedinačna privatna tužba protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom, o čemu je pisao i Danas, podneta je u januaru prošle godine.

Međutim, Aleksić kaže da na nju još nije stigao odgovor.

On je ranije za list Politika izjavio da Ministarstvo pravde nije uručilo NATO-u tu tužbu.

List Danas pisao je Ministarstvu pravde s pitanjem kada će da uruči tužbu NATO-u, međutim još nismo dobili odgovor.

Inače, tužba je podneta u ime aktivnog oficira Vojske Srbije koji je oboleo od teškog oblika kancera, a koji je tokom bombardovanja 1999. boravio u oblasti sadašnje Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije koja je gotovo svakodnevno gađana municijom sa osiromašenim uranijumom.

Kako mediji prenose, italijanski advokat Anđelo Fijore Tartalja je zastupajući italijanske vojnike u Italiji uspeo da dobije 181 pravnosnažnu presudu u korist svojih klijenata i odštete do milion evra.Ostale vesti

Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022
Filipović: Nikoli se stavljaju na teret reči za koje tvrdi da nije izgovorio
Nikola Nedeljković koji je juče uhapšen na Gazimestanu tereti se da je počinio krivično "raspirivanja razdora i netrpeljivosti". Trenutno se nalazi u Policijskoj stanici u Prištini gde je i saslušan. Još uvek se ne zna da li postoji osnov za odrđivanje pritvora.
  • 29.06.2022