Vesti
Hronika

Dve krađe u Kosovskom Pomoravlju

U opštini Vitina na Kosovu noćas su se dogodile dve krađe srpske imovine i jedan pokušaj krađe, izjavio je predsednik privremenog organa te opštine Srđan Nikolić.
Dve krađe u Kosovskom Pomoravlju
Vitina (Foto arhiva Kim)

Srđan Nikolić je za Tanjug precizirao da je sinoć oko 23.30 sati, Nebojši Stankoviću ukraden auto "fijat punto", kao i da je Zoranu Nisiću ukradena krava, te da je pokušana i krađa bika Danilu Steviću.

Nikolić kaže da su ovo samo neke u nizu krađa i da su o svemu obavestili Kancelariju za Kosovo i Metohiju.

"Tražimo reakciju međunarodne zajednice da se stane na put krađama i zastrašivanju srpskog naroda na KiM", istakao je Nikolić.

Kancelarija za KiM: Pojačana nastojanja da se Srbi zastraše

Kancelarija za KiM ocenila je da novi napadi na srpsku imovinu koji su se dogodili u Kosovskom Pomoravlju, predstavljaju "pojačana nastojanja da se Srbi zastraše i isprovociraju kako bi se situacija otrgla kontroli i dobio alibi za širu akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji".

"Činjenica da je ovo samo poslednji u nizu incidenata koji se u poslednjih mesec dana događaju gotovo svakodnevno izaziva dodatnu zabrinutost i opravdanu sumnju da nije reč samo o deliktima iz koristoljublja, već da je reč o nečemu mnogo zlonamernijem i opasnijem", ocenjuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Srpska lista zahteva da se odgovorni pronađu i kazne

Srpska lista najoštrije osuđuje smišljene provokacije i napade na Srbe i njihovu imovinu.

"Ono što nas zabrinjava je podatak da ako se analitički sagledaju ove kriminalne radnje čije su žrtve Srbi, dolazimo do zaključka da ovo nisu napadi koji za cilj imaju protivpravno sticanje imovinske koristi, već slanje političke poruke da Srbi nisu poželjni na Kosovu i Metohiji, da njihova želja da u miru žive na svojim ognjištima nije u skladu sa planovima tamnih krugova u Prištini", saopštila je Srpska lista.

Srpska lista zahteva da se odgovorni najhitnije pronađu i kazne, umesto što ostaju nepoznati ili se posle protkolarnog uzimanja izjave puštaju na slobodu.



Ostale vesti

Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića
Danas se navršava šesnaest godina od ubistva srednjoškolca Dimitrija Popovića iz Gračanice. Porodica i prijatelji organizovali su parastos ubijenom mladiću.
  • 05.06.2020
Ukradeni automobil Mališe Tijanića pronađen uništen
Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić je na Tviter nalogu saopštio da je automobil koji je krajem aprila ukraden Mališi Tijaniću iz Crkoleza, pronađen danas i da je potpuno uništen.
  • 04.06.2020
Tačijevo obezbeđenje pod istragom PIK-a i Tužilaštva
Policijski inspektorat Kosova i Državno tužilaštvo objavili su u zajedničkoj izjavi da se bave jučerašnjim incidentom u kome su telohranitelji predsednika Kosova Hašima Tačija pretukli aktivistu Pokreta Samoopredeljenja (PS) koji je Tačija nazivao "lopovom".
  • 04.06.2020
Dečani: Preminuo poslednji Srbin u varošici
U Dečanima je juče pronađeno telo Boška Ćirića (58), jedinog Srbina koji je živeo u toj metohijskoj varoši. Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu i veruje se da je smrt nastupila nenasilno.
  • 03.06.2020
U Osojanu opljačkane dve kuće
U Osojanu, opština Istok, opljačkane su dve povratničke kuće. U pitanju su porodice Repanović.
  • 02.06.2020
Nesreća u rudniku u Novom Brdu
U rudniku Novo Brdo danas se dogodila nesreća, potvrđeno je za RTV Kim u Policiji. Predstavnici sindikata navode da su dve osobe bile u jami kada se dogodila nesreća.
  • 02.06.2020