Vesti
Hronika

Dve decenije od zločina u Livadicama: “Pravde nema za nas Srbe”

Parastosom u crkvi Svete Petke koji je služio paroh Bojan Krstić i poetskim časom obeležena je dvadeseta godišnjica od napada na autobus "Niš ekspres" u Livadicama kod Podujeva. Porodice žrtava i dalje čekaju pravdu.
Dve decenije od zločina u Livadicama: “Pravde nema za nas Srbe”
Detalj sa pomena povodom 20 godina od zločina u Livadicama (Foto Kim)

Kancelarija za KiM: Ogledalo i poraz međunarodne zajednice

Zločin u Livadicama predstavlja i ogledalo i poraz međunarodne zajednice na Кosovu i Metohiji “koja se pokazala nespremnom i nezainteresovanom da osigura bezbednost za Srbe i pravdu za sve žrtve, posebno jer se ovaj zločin desio u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti”, navodi se u saopštenju kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije za KiM očekuju da se odgovorni za ovaj i druge zločine nad Srbima privedu pravdi, i u tom smislu traže i od međunarodne zajednice da ponovo otvore ovaj, ali i druge nerešene slučajeve.

U napadu na autobus poginulo je 12 Srba, a povređeno njih 43, uglavnom raseljenih, koji su iz Niša putovali na obeležavanje Zadušnica. Do danas niko nije kažnjen za ovaj zločin.

U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu, a potom i na grobu poginule Mirjane Dragović služen je parastos.

Jelena, sestra poginule Mirjane, kaže da je i posle davdeset godina sve isto.

“Pregorite u trenutku i onda je sve isto, uvek se vraćate na to. Možda je lakše zaboraviti, ali se ja ne trudim uopšte da zaboravim. Svaki detalj pamtim, miris još uvek pamtim. Mogu da se probudim sa mirisom asfalta, dima, još uvek mi je to negde u podsvesti. Ne želim da zaboravim, iskreno, jer ako bismo mi koji smo nekoga izgubili, koji smo na neki način žrtve, zaboravili, ko bi se onda sećao”, rekla je Jelena Stojanović.

Ona ističe da istragom nisu zadovoljni, jer konačnog rezultata i dalje nema.

“Rekla bih da je kriva međunarodna zajednica, jer je normalno da Albanci neće sami na sebe da preuzmu krivicu i neće nikoga svog da optuže za to. Ali bi pod pritiskom verovatno morali, kao što i svi drugi moraju. Čini se da međunarodna zajednica uopšte ne koristi svoj uticaj kako bi rešila naše slučajeve, ne samo ovaj, već i sve druge”, dodala je Stojanovićeva.

"Bio je ovako sunčan dan, niko nije mogao da nasluti da tako nešto može da se desi. Putovali smo pod pratnjom, konvoji su već uveliko išli. U jednom trenutku sve je nestalo, sve se promenilo, naši životi, životi ljudi koji su izgubili sve u tom autobusu, ali i životi drugih nas koji smo ostali na Kosovu, i šire porodice koje su izgubile svoje najmilije. Jedan trenutak promeni sve, naučimo da živimo sa tim, ali teško je prihvatiti da se ništa nije dogodilo na rasvetljavanju slučaja, bilo je nekih pomaka, ali ništa od toga. Hvala vama (novinari) što činiti da se ne zaboravi ovaj slučaj, može još puno toga da se uradi, da insistirate na pravdi, ali ne samo na procesuiranju ovog slučaja, već šta je tome prethodilo, kako je bilo moguće da se to dogodi pod toliko velikom prtnjom Kfora toga dana", priseća se Gorica Šćepanović.

“Nažalost, pravda i dalje nije dostižna na Kosovu i Metohiji”, kazao je predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

“Međunarodna zajednica, a ni prištinske institucije ništa ne rade povodm ovog zločina, kao što ne rade ništa ni povodom drugih zločina. Kao što i sami vidite, nećemo da odustanemo od pravde. Naša je obaveza da sve žrtve na KiM ne budu zaboravljene, pravda mora da pobedi, pravda mora da bude zadovoljena. Mislim da neko pokušava da sve zločine na KiM stavi pod tepih”, kazao je Popović, koji je i sam bio u jednom od autobusa.

Nakon pomena u crkvi Svete Petke obratio se i pesnik iz Gračanice Ratko Popović.

“Pravde nema za nas Srbe, ne samo na ovim prostorima, već je tako i u Republici Srpskoj. Stradanje na Kosovu je opomena da mi ovaj datum i žrtve nikada nesmemo zaboraviti, i okupljaćemo se uvek 16. februara. Trebalo bi da još jednom kažemo da je potrebno da mladi budu što više prisutnij ovakvom činu, jer je to opomena za sve nas, jer dobročinstvo naše koje je bilo kroz vekove i borba za opstanak na ovim prostorima jeste svedočanstvo da trajemo, da molimo, i da hoćemo da sa drugima zajednički gradimo bolji život. Iako neki misle da je to nezamislivo. U ovom času ne, ali jednom duh srpski mora da pobedi”, rekao je Ratko Popović.

Najmlađa žrtva ovog zločina koje su Albanci počinili nad Srbima na Kosovu bio je dvogodišnji Danilo Cokić. U napadu su poginuli i Nenad Stojanović, Dragana Vukotić, Lazar Milkić, Snežana Zdravković, Sunčica Pejčić, Njegoš Cokić, Mirjana Dragović, Milinka Kragović, Velja Stakić, Slobodan Stojanović i Živana Tokić.

Jedini osumnjičeni za ovaj napad bio je Albanac Fljorim Ejupi koji je oslobođen usled nedostatka dokaza. Misija Euleks je zatvorila slučaj.

Pomenu su prisustvovali predsednik PO Priština Ljubinko Karadžić i predsednik PO Suva Reka Branimir Stojanović.Ostale vesti

Sedmi dan protesta na severu Kosova

Protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u sedmi dan. Situacija je i dalje mirna, ali napeta.

  • 26.09.2021
Opština Z.Potok: Mogući uzrok požara zastarele instalacije
Postoji mogućnost da su požar u zgradi opštine Zubin Potok izazvale zastarele instalacije, oglasila se u popodnevnim satima u subotu ova opština, koja je ujedno pozvala prištinske zvaničnike da ne iznose optužbe protiv bilo koga bez ikakvih dokaza.
  • 25.09.2021
Preminuo novinar Miloš Vasić
Jedan od osnivača "Vremena", novinar Miloš Vasić, posle duge i teške bolesti, preminuo je danas u Beogradu.
  • 25.09.2021
Zvečan: Pronađene dve eksplozivne naprave u zgradi Centra za registraciju vozila
U zgradi u kojoj se nalazi centar za registraciju vozila u Zvečanu, jutros su pronađene dve eksplozivne naprave koje su potom i uništene, saošteno je iz Kosovske policije regiona Sever, nakon što je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio da je izvršen napad „eksplozivnim sredstvima“ u ovom centru.
  • 25.09.2021
Požar u zgradi opštine Zubin Potok

U zgradi Opštine Zubin Potok sinoć je oko 01.00 sat posle ponoći izbio je požar, usled čega su pripadnici vatrogasne jedinice izašli na teren.

  • 25.09.2021
Šesti dan protesta na severu Kosova
U šesti dan ulazi protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, i odlukom Vlade Kosova o zameni registarskih tablica. Noć su proveli u šatorima i oko vatre.
  • 25.09.2021