Vesti
Hronika

Dve decenije od zločina u Livadicama: “Pravde nema za nas Srbe”

Parastosom u crkvi Svete Petke koji je služio paroh Bojan Krstić i poetskim časom obeležena je dvadeseta godišnjica od napada na autobus "Niš ekspres" u Livadicama kod Podujeva. Porodice žrtava i dalje čekaju pravdu.
Dve decenije od zločina u Livadicama: “Pravde nema za nas Srbe”
Detalj sa pomena povodom 20 godina od zločina u Livadicama (Foto Kim)

Kancelarija za KiM: Ogledalo i poraz međunarodne zajednice

Zločin u Livadicama predstavlja i ogledalo i poraz međunarodne zajednice na Кosovu i Metohiji “koja se pokazala nespremnom i nezainteresovanom da osigura bezbednost za Srbe i pravdu za sve žrtve, posebno jer se ovaj zločin desio u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti”, navodi se u saopštenju kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije za KiM očekuju da se odgovorni za ovaj i druge zločine nad Srbima privedu pravdi, i u tom smislu traže i od međunarodne zajednice da ponovo otvore ovaj, ali i druge nerešene slučajeve.

U napadu na autobus poginulo je 12 Srba, a povređeno njih 43, uglavnom raseljenih, koji su iz Niša putovali na obeležavanje Zadušnica. Do danas niko nije kažnjen za ovaj zločin.

U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu, a potom i na grobu poginule Mirjane Dragović služen je parastos.

Jelena, sestra poginule Mirjane, kaže da je i posle davdeset godina sve isto.

“Pregorite u trenutku i onda je sve isto, uvek se vraćate na to. Možda je lakše zaboraviti, ali se ja ne trudim uopšte da zaboravim. Svaki detalj pamtim, miris još uvek pamtim. Mogu da se probudim sa mirisom asfalta, dima, još uvek mi je to negde u podsvesti. Ne želim da zaboravim, iskreno, jer ako bismo mi koji smo nekoga izgubili, koji smo na neki način žrtve, zaboravili, ko bi se onda sećao”, rekla je Jelena Stojanović.

Ona ističe da istragom nisu zadovoljni, jer konačnog rezultata i dalje nema.

“Rekla bih da je kriva međunarodna zajednica, jer je normalno da Albanci neće sami na sebe da preuzmu krivicu i neće nikoga svog da optuže za to. Ali bi pod pritiskom verovatno morali, kao što i svi drugi moraju. Čini se da međunarodna zajednica uopšte ne koristi svoj uticaj kako bi rešila naše slučajeve, ne samo ovaj, već i sve druge”, dodala je Stojanovićeva.

"Bio je ovako sunčan dan, niko nije mogao da nasluti da tako nešto može da se desi. Putovali smo pod pratnjom, konvoji su već uveliko išli. U jednom trenutku sve je nestalo, sve se promenilo, naši životi, životi ljudi koji su izgubili sve u tom autobusu, ali i životi drugih nas koji smo ostali na Kosovu, i šire porodice koje su izgubile svoje najmilije. Jedan trenutak promeni sve, naučimo da živimo sa tim, ali teško je prihvatiti da se ništa nije dogodilo na rasvetljavanju slučaja, bilo je nekih pomaka, ali ništa od toga. Hvala vama (novinari) što činiti da se ne zaboravi ovaj slučaj, može još puno toga da se uradi, da insistirate na pravdi, ali ne samo na procesuiranju ovog slučaja, već šta je tome prethodilo, kako je bilo moguće da se to dogodi pod toliko velikom prtnjom Kfora toga dana", priseća se Gorica Šćepanović.

“Nažalost, pravda i dalje nije dostižna na Kosovu i Metohiji”, kazao je predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

“Međunarodna zajednica, a ni prištinske institucije ništa ne rade povodm ovog zločina, kao što ne rade ništa ni povodom drugih zločina. Kao što i sami vidite, nećemo da odustanemo od pravde. Naša je obaveza da sve žrtve na KiM ne budu zaboravljene, pravda mora da pobedi, pravda mora da bude zadovoljena. Mislim da neko pokušava da sve zločine na KiM stavi pod tepih”, kazao je Popović, koji je i sam bio u jednom od autobusa.

Nakon pomena u crkvi Svete Petke obratio se i pesnik iz Gračanice Ratko Popović.

“Pravde nema za nas Srbe, ne samo na ovim prostorima, već je tako i u Republici Srpskoj. Stradanje na Kosovu je opomena da mi ovaj datum i žrtve nikada nesmemo zaboraviti, i okupljaćemo se uvek 16. februara. Trebalo bi da još jednom kažemo da je potrebno da mladi budu što više prisutnij ovakvom činu, jer je to opomena za sve nas, jer dobročinstvo naše koje je bilo kroz vekove i borba za opstanak na ovim prostorima jeste svedočanstvo da trajemo, da molimo, i da hoćemo da sa drugima zajednički gradimo bolji život. Iako neki misle da je to nezamislivo. U ovom času ne, ali jednom duh srpski mora da pobedi”, rekao je Ratko Popović.

Najmlađa žrtva ovog zločina koje su Albanci počinili nad Srbima na Kosovu bio je dvogodišnji Danilo Cokić. U napadu su poginuli i Nenad Stojanović, Dragana Vukotić, Lazar Milkić, Snežana Zdravković, Sunčica Pejčić, Njegoš Cokić, Mirjana Dragović, Milinka Kragović, Velja Stakić, Slobodan Stojanović i Živana Tokić.

Jedini osumnjičeni za ovaj napad bio je Albanac Fljorim Ejupi koji je oslobođen usled nedostatka dokaza. Misija Euleks je zatvorila slučaj.

Pomenu su prisustvovali predsednik PO Priština Ljubinko Karadžić i predsednik PO Suva Reka Branimir Stojanović.Ostale vesti

Otkrivena laboratorija za proizvodnju narkotika nedaleko od Banjske
Laboratorija za proizvodnju narkotika otkrivena je u selu Izvore iznad Banjske, saopštila je Kosovska policija. Tokom izvođenja akcije bilo je i pucnjave. Srpska lista pozdravlja angažovanje policajaca.
  • 23.05.2022
Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

  • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
  • 17.05.2022