Vesti
Hronika

Dvadesetčetvrta godišnjica od početka NATO bombardovanja. Pomen u Gračanici

Na današnji dan 1999. godine u 19 časova i 41 minut pale su prve bombe NATO pakta na ciljeve u okolini Prištine, čime je počelo bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije od strane 19 zemalja. Obeležavanje godišnjice ovog događaja najavljeno je za 11.00 časova u dvorištu Doma kulture u Gračanici.
Dvadesetčetvrta godišnjica od početka NATO bombardovanja. Pomen u Gračanici
Priština tokom bombardovanja (Foto preuzeto sa Fejsbuka)

Dvadesetčetvrta godišnjica od NATO bombardovanja SR Jugoslavije obeležiće se i u Gračanici. Kako je najavljeno, u 11 časova kod drvenog krsta postavljenog u dvorištu Doma kulture biće služen pomen stradalima u agresiji.

Organizatori ovog događaja su Eparhija raško-prizrenska, Privremeni organ Prištine i Kulturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije.

Precizan broj poginulih u bombardovanju do danas nije utvrđen, a procene idu od 1.500 pa do nekoliko hiljada. Bombardovanje je završeno 78 dana kasnije, potpisivanjem Kumanovskog sporazuma. Poslednje bombe na SR Jugoslaviju pale su 10. juna 1999. godine, oko 13 časova i 30 minuta, na teritoriju sela Kololeč, u opštini Kosovska Kamenica.

Tokom dva i po meseca, bombardovani su vojni ciljevi, kasarne, postrojenja, ali i civilni objekti – bolnice, fabrike, mostovi, pruge, ostala infrastruktura, medijske kuće i predajnici, skladišta energenata i energetska infrastruktura.

Odluka o bombardovanju Jugoslavije doneta je bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a naredbu je tadašnjem komandantu agresorskih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana. Ukupno 19 zemalja učestvovalo je u napadu na našu zemlju.

SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu Kosova.

Materijalna šteta između 30 i 100 milijardi dolara

Takođe nije precizirana materijalna šteta izazvana ratnom dejstvom. Izvesno je da radi o više desetina milijardi dolara.

Vlada tadašnje Savezne Republike Jugoslavije procenila je materijalnu štetu od 100 milijardi američkih dolara, a grupa ekonomista iz G17 u studiji „Završni račun“ objavila je da je ukupna šteta procenjena na oko 30 milijardi dolara.

Prema podacima domaćih medija, u bombardovanju je uništeno i oštećeno 25 hiljada stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga.

Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

U bombardovanju je evidentirano oko 2.300 udara u kojima je ispaljeno i bačeno 22.000 tona različitih projektila.

 

 Ostale vesti

Više desetina demonstranata osumnjičeno za nemire u Zvečanu
Direkcija policije u Prištini saopštila je da je između 70 i 80 demonstranata eksplozivnim napravama, vatrenim oružjem, kamenjem i ciglama napalo službena lica policajce u Zvečanu 29. maja, navodeći da je o ovom slučaju pokrenuta istraga.
  • 03.06.2023
Protesti i danas u Zvečanu i Leposaviću
Nedaleko od zgrade Opštine Zvečan iza prostora koji je i dalje ograđen bodljikavom žicom, okupljeni su od jutros građani. Kfor se nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu.
  • 03.06.2023
Žica i nastavak protesta, gradonačelnik Leposavića peti dan ne izlazi iz opštine

Najviše pripadnika KFOR je i dalje ispred opštinskih zgrada. Međutim, danas ne nose štitove koji su bili deo njihove opreme u prethodnim danima i mnogo ih je manje u odnosu na prethodne dane.

  • 02.06.2023
Rajović: Kosovska policija ne dozvoljava rudarima Trepče da rade svoj posao

Okupljenima na protestu u Zvečanu obratio se direktor "Flotacije Leposavić" RHMK "Trepča", Milan Rajović.
On je kazao da pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije onemogućavaju zaposlene u rudnicima "Crnac" i "Belo brdo" da rade svoj posao.

  • 02.06.2023
Objavljen novi snimak privođenja Petrovića

Nakon vesti Kim radija i portal Gračanica onlajn pronašao je u svom materijalu video kojim se dokazuje da je Radoš Petrović u ponedeljak 29. maja priveden od strane KFOR-a pre početka nereda u Zvečanu.

  • 02.06.2023
Petrović i Obrenović privedeni pre početka nereda u Zvečanu
Video i foto materijal koji je ekipa Kim radija snimila u ponedeljak 29. maja u popodnevnim satima neposredno pre izbijanja nereda u Zvečanu, pokazuje da su Radoš Petrović i Dušan Obrenović "nestali" iza kordona KFOR-a pre incidenta, pa je jasno da u njemu nisu učestvovali, niti su mogli da napadnu bilo koga, pošto su prethodno - privedeni.
  • 02.06.2023