Vesti
Hronika

Drecun: Prikupljeni novi dokazi protiv Ramuša Haradinaja

Radna grupa Odbora za Kosovo i Metohiju prikupila je nove dokaze koji Ramuša Haradinaja mogu da odvedu na optuženičku klupu, rekao je za RTS predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun. Drecun je istakao i da su identifikovali skoro 160 ilegalnih zatvora terorističke OVK.
Drecun: Prikupljeni novi dokazi protiv Ramuša Haradinaja
Milovan Drecun (Foto pressonline.rs)

Milovan Drecun je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da Radna grupa koju je formirao Odbor za KiM čini sve kako bi prikupila što je moguće više dokaza, da obezbedi dokumentaciju i eventualno svedoke koji bi potvrdili zločine koje je počinio Ramuš Haradinaj.

"U tom smislu mislim da smo na dobrom putu, da ima dovoljno dokaza, ali na Specijalizovanom tužilaštvu je da odluči kakav je kvalitet tih dokaza i da onda odluči da li će podići optužnicu", naveo je Drecun.

Prema njegovim rečima, radna grupa je uradila ogroman posao.

Dodaje da materijali koje eventualno mogu da se koriste u krivičnom postupku, uključujući i Haradinaja mogu da se podele u tri kategorije.

"To su izjave po ZKP žrtava i svedoka počinjenih zločina OVK, naredbe pravilnici i uputstva, ratni dnevnici, šifrarnici koje su potpisivali komandanti zona i lokalnih štabova, priznanice, recversi, mape, fotografije, audio-zapisi i aktivnosti OVK. Zločini su razvrstani prema operativnim zonama, teritiorijama, opštinama i krivičnim delima", istakao je Drecun.

Dokumentacija je, navodi, na sigurnom.

"Ostvarili smo saradnju sa Specijalizovanim tužilaštvom i radimo postepeno. Dakle, želimo da vidimo koje će predmete oni procesuirati, pa im onda dajemo dokumentacfiju. Mi smo napravili tabele za sve počinjene zločine. Identifikovali smo zločine, izvršioce, potencijalne svedoke", naveo je Drecun.

Prema njegovim rečima timovi Haškog tribunala između 1999. i 2000. godine ekshumirali su ukupno 4.019 posmrtnmih ostataka, od kojih je samo 50 odsto identifikovano, a od identifikovanih je samo jedna osoba je srpske nacionalnosti.

"Neidentifikovana tela su ponovo zakopavana na lokacijama koje su do danas delimično nepoznate. Nakon završenih aktivnosti Haškog tribunala utvrđeno je da postoji najmanje 1.150 tela sa 80 lokacija kojima se gubi svaki trag. Zašto im se gubi svaki trag? Da nisu možda srpske žrtve u pitanju", upitao je Drecun.

Ilegalni zatvori OVK

Kaže da ono što je interesantno kod Haradinaja i zbog čega mora da snosi odgovornost su ilegalni zatvori terorističke OVK.

"Mi smo napravili kompletan presek i identifikovali sve te zatvore po zonama. Zona Lab - deset logora, zona Šalja 13 logora, zona Drenica Hašim Tači 16 logora, zona Paštrik 37, zona Dukađini u kojoj je Ramuš Haradinaj direktno odgovoran za te zatvore - 33 zatvora, 237 dokumenata. Ukupno skoro 160 zatvora", naglasio je Drecun.

Dodaje da kada se pogleda spisak zatvora i komandante zona koji su identifikovani, onda lako možete da se dođe do onih koji mogu da se nađu na optužnicama.

"Ono što je posebno interesantno za Haradinaja je selo Junik, ilegalni zatvor. Onaj ko je formirao zatvor je Ramuš Haradinaj, Daut Haradinaj, Idriz Baljaj zvani Toger. Auto-moto društvo ‘Start‘ Đakovica, opet Haradinaj. Kod tog logora imamo svedočenje pokojnog Vukašina Šćekića koga su na prevaru doveli u taj ilegalni zatvor, na leđima su mu nožem utiskivali UČK. On je dao izjave svim nadležnim organima. Šćekić je uspeo da pobegne iz tog ilegalnog zatvora", kazao je Drecun.

"Glavni egzekutor vodi do Haradinaja"

Haradinaj, kaže, može da odgovara po komandoj odgovornosti.

"Haradinaj ima i direktnu odgovornost za taj zatvor. Mi smo identifikovali četiri ilegalna zatvora na području Đakovice: Auto-moto društvo ‘Start‘, fabrika duvana ‘Virdžinija‘, Piskote i hotel ‘Paštrik‘. Glavni egzekutor svega toga bio je Idriz Baljaj. On je bio pod direktnom komandom Haradinaja. Bio je komandant jedinice Crni orlovi. On direktno vodi do Ramuša Haradinaja. Osuditi njega, a ne osuditi Haradinaja prosto je neshvatljivo", naveo je Drecun.

Ramuš Haradinaj, pored tih brigada koje je imao, ima je i specijalne jedinice - vojne policije, Crne orlove i specijalnu jedinicu mudžahedina koja je bila u Smonici.

"Te specijalne jedinice imaju grupe za otmice, ispitivanje, torturu i likvidaciju. S obzirom na to da se ovaj proces nalazi u veoma osetljivoj fazi gde je posebno problematično sačuvati svedoke, ne mogu mnogo detalja da iznosim. Imamo izjavu pripadnika OVK o napadu na srpsko selu, pri čemu su ranili jednog Srbina, polili ga benzinom i živog ga zapalili. Izgleda da je u okolini svakog od četiri ilegalna zatvora bila masovna grobnica, gde su ubijeni Srbi, Albanci i Romi", istakao je Drecun.

Drecun je naveo izjavu jednog Albanca da je jedan Srbin bio u zatvoru auto-škole "Start", a da je onda prebačen u "Virdžiniju" odakle mu se gubi svaki trag.

"Nešto kasnije sam saznao da su ubijeni, a da su im tela bačena na deponiju", stoji u izjavi tog Albanca.

Ima, navodi, mnogo izjava i svedoka.

"Radimo postepeno, imamo bazu podataka, napravili smo pravni okvir i deo po deo dokumentacije ćemo predati Specijalizovanom tužilaštvu, zavisi od predmeta koji će oni formirati", zaključio je Drecun.Ostale vesti

Policija uhapsila neke od demonstranata, pendrecima i na devojke

Policija je sinoć ispred Skupštine, kako je objavio KRIK, uhapsila neke od demonstranata koji su nakon što je protest završen, i dalje bili na stepenicama zgrade parlamenta.

  • 12.07.2020
“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”
Navršene su 22 godine od početka kidnapovanja Srba iz Retimlja kod Orahovca. Najpre je otet Jugoslav Kostić na imanju "Orvina" 10. jula 1998. godine. Tada je počela tragedija ove porodice. Sedam dana potom, 17. jula je iz Retimlja oteto još 14 Kostića, a stari Anđelкo je ubijen na кućnom pragu.
  • 11.07.2020
Policija razbija demonstracije u Beogradu
Policija je krenula ka demonstrantima nakon što je pristiglo pojačanje. Posle kamenovanja koje je trajalo više desetine minuta na pripadnike policije, oni su krenuli da razbijaju demonstracije u centru Beograda i ispred Skupštine Srbije.
  • 10.07.2020
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
  • 10.07.2020
Tači u ponedeljak u Hagu
Predsednik Кosova Hašim Tači će u ponedeljak otputovati u Hag. Poziv na razgovor usledio je nešto manje od 20 dana od obelodanjivanja još uvek nepotvrđene optužnice protiv njega i Кadrija Veseljija za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, progone, maltretiranja i ubistva skoro 100 ljudi.
  • 08.07.2020
Nakon protesta u Beogradu 20 povređenih, policija oko skupštine
Trinaest policajaca i sedam civila povređeno je tokom protesta posle najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje koronavirusa.
  • 08.07.2020