Vesti
Hronika

Doktorka Novaković: Korona virus i dalje prisutan

Eris, nova podvarijanta omikron soja kovida-19, registrovana je prošle nedelje u Srbiji. Lekari navode da kod mlađih daje blagu kliničku sliku, dok je rizična za hronične bolesnike, gojazne i starije osobe. Epidemiolog dr Desanka Novaković iz Instituta za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici je potvrdila za Radio Mitrovica Sever da je na teritoriji njihove nadležnosti u poslednjih mesec i po dana zabeleženo sedam slučajeva korona virusa.
Doktorka Novaković: Korona virus i dalje prisutan
Epidemiolog dr Desanka Novaković (Foto KoSSev)

Svetska zdravstvena organizacija je, ranije ove godine, navela da podvarijanta eris ne donosi značajniju opasnost po javno zdravlje.

“Skoro u svim opštinama, kako na severu, tako i na jugu naše nadležnosti evidentirana je po jedna novoobolela osoba. Možemo reći da je korona virus i dalje prisutan na našoj teritoriji”, rekla je dr Novaković.

Ona ne isključuje mogućnost pojave novog mutiranog soja virusa koji je već zabeležen sporadično na teritoriji centralne Srbije.

“S obzirom na period hladnijeg vremena, broj obolelih će se povećavati, virus će tražiti put ka osetljivim osobama pa postoji mogućnost mutacije, što je i svojstvo virusa korona i mogućnost češćeg oboljevanja i teže kliničke slike. Smatra se da ovo nije realna epidemiološka situacija. Ono što vidimo je vrh ledenog brega, kako mi to u epidemiologiji nazivamo. Realno je da postoji mnogo više zaraženih osoba, kako iz kontakta, tako i stanovništva uopšte, koji se nisu javili lekaru, nisu se uzorkovali, te ih i nemamo u evidenciji”, navela je dr Novaković.

Takođe, ona smatra da je to zbog toga što je trenutno klinička slika blaga, pa se pacijenti leče u kućnim uslovima.

Dr Novaković je dodala da bez obzira o kom se tipu virusa radi, treba biti obazriv.  Sa dolaskom hladnijih jesenjih dana, ako je u pitanju mutirani soj korone, on će svakako biti slabiji i manje opasan, ali ne treba zaboraviti na ostale visuse i sezonski grip sa kojima smo živeli i pre pojave korona virusa.

“Apelujem na stanovništvo da što više vremena provode na otvorenom, izbegavaju zatvorene prostorije i grupisanja u zatvorenom prostoru. U predstojećem periodu potrebno je što više provetravati prostorije, što je osnovna preventivna mera za preventivne infekcije, jačati imuni sistem, kako ishranom, tako i suplementima. Sve osobe koje se duže od tri dana ne osećaju dobro, malaksale su i imaju povišenu telesnu temperaturu potrebno je da se obavezno jave lekaru. Ovo se posebno odnosi na starije osobe i one koje već imaju neke pridružene bolesti. Poučeni ranijim iskustvom, znamo da korona ume da bude nemilosrdna, kao i druge virusne infekcije, pa je potrebno da se na vreme krene sa lečenjem da se neke stvari ne bi otele kontroli”, dodala je ona.

S obzirom da se vakcina protiv sezonskog gripa pokazala kao efikasna dugi niz godina bez ikakvih nuspojava, epidemiolozi je preporučuju, kako hroničnim bolesnicima tako i svim osobama starijim od 65 godina.

“To je zaista dobra praksa i ispitana vakcina godinama, nikada nismo imali prijavljenu ni jednu neželjenu reakciju”, kazala je ona.

Na infektivnom odeljenju KBC Kosovska Mitrovica, prema informacijama koje dr Novaković ima, hospitalizovana je jedna osoba starije životne dobi sa pridruženim bolestima koja se leči od kovida-19 i jedna osoba obolela od enterokolitisa. 

"Osim slučajeva koronavirusa, koji se za sada još uvek javljaju u blažem obliku i sporadično, nezvanično posedujem informacije da je veliki broj pacijenata, uglavnom dece, sa digestivnim problemima, ali oni nisu evidentirani u Zavodu za javno zdravlje, pa se ne može govoriti o epidemiji", zaključila je ona.Ostale vesti

KP: Četrnaestogodišnjak samo pokazivao noževe
Večeras nešto pre 18 časova na igralištu u Mikro naselju došlo je do incidenta među decom kada je jedan četrnaestogodišnjak pretio noževima drugoj deci. Srpski izvori navode da se radilo o licu albanske nacionalnosti koji je napao srpsku decu, dok Kosovska policija, ne precizirajući nacionalnost, negira da je u ovom slučaju maloletnik nasrnuo na drugu decu, već da je pokazao noževe, nakon čega su se deca uplašila i otrčala u svoje kuće.
  • 23.09.2023
Nikola Elezović: Otac je lošeg zdravstvenog stanja

Nikola Elezović, sin Ilije Elezovića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i koji se nalazi u pritvoru u Podujevu, kazao je da je njegov otac jako lošeg zdravstvenog stanja, nakon dve teške operacije karcinoma i da metastaza napreduju.

  • 23.09.2023
Kosovska policija na Bistrici zaplenila preko 3,5 tone paprike iz Srbije

Kosovska policija sprečila je noćas na Severu šverc preko tri i po tone paprike, pohvalila se sama svojim rezultatima.

  • 23.09.2023
Policija o bombama u Kosovskom Pomoravlju: Otvoren slučaj izazivanja opšte opasnosti
U vezi sa bacanjem ručnih bombi u Kosovskom Pomoravlju, otvoren je slučaj izazivanja opšte opasnosti. Iz Kosovske policije je potvrđeno da su dve bombe eksplodirale, jedna ne, i saopšteno je da je istraga u toku.
  • 23.09.2023
Lučić: Najteži deo smo rešili
Najteži deo smo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme "MTS doo" na Kosovu.
  • 23.09.2023
Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
  • 22.09.2023