Vesti
Hronika

“Điđa je bio pravedan i slobodan čovek”

Prijatelji, pojedine kolege i nekadašnji učenici oprostili su se na komemorativnom skupu od profesora Živorada Điđe Lazića koji je nedavno preminuo. Predloženo je da Ekonomsko-trgovinska škola u kojoj je Lazić proveo čitav radni vek ponese njegovo ime.
“Điđa je bio pravedan i slobodan čovek”
Sa komemorativnog skupa u Gračanici (Foto Kim)

"Pravičan", "pošten", "hrabar", reči su kojima su Lazića opisali njegovi prijatelji i saradnici na komemorativnom skupu kome su prisustvovali i članovi porodice. U emotivnim govorima, ukazali su i na nepravdu koja je prema ovom profesoru činjena najčešće na poslu, u školi u kojoj je proveo skoro 40 godina.

Jedan od retkih kolega koji je bio prisutan, Slaviša Uskoković, podsetio je da je profesor Lazić sačuvao školu nakon rata i borio se da i u najtežim uslovima ona funkcioniše kao u najboljim vremenima, posebno u periodu kada je bio na položaju prosvetnog savetnika i direktora škole.

„Večiti borac, kakav je bio, objavio je rat nepravdi i korupciji. Verovao je da će svojim znanjem i poznavanjem prava moći da se izbori sa složenim sistemom koji je demonski okrutan jer je u njemu član, paragraf, pa čak i papir vredniji od čoveka. Verovao je i živeo za dan kada će pravda i pravo pobediti. Nažalost, u toj borbi sa nepravdom zaboravio je na sebe i svoje zdravlje“, kazao je Lazićev kolega Slaviša Uskoković.

Jedan od njegovih bivših učenika, Budimir Ničić, podsetio je Điđa bio strog, ali pravičan, te da su ga učenici izuzetno poštovali. Kao čestog sagovornika u emisijama, Ničić ga je opisao kao "oštrog i slobodnog".

„Često mi je, kao novinaru, bio sagovornik i on je zapravo neko ko nije znao da kaže „neću“, „ne mogu“, „ova tema mi se ne sviđa“ ili da nešto neće da prokomentariše, analizira, da se nekome ne bi zamerio. To kod Điđe nije moglo da se desi. Kad ga pozovem, odgovor je bio „je l’ ti dolaziš kod mene ili ja kod tebe?“, bez da pita šta i kako. To je bio Điđa, jedan pravedan i slobodan čovek, a ne nečiji rob“, rekao je Ničić.

Njegov prijatelj i saradnik u Srpskom nacionalnom forumu, Momčilo Trajković, kazao je da je Lazić mogao pre svih biti na nekoj funkciji, ali da je odabrao školu. To mu, kako je podsetio, nije smetalo da bude kritičan, da iznosi istinu, da ponekad bude i neprijatan prema onima koji su srpskom narodu na Kosovu činili nepravdu.

„Uvek je govorio ono što drugi nisu smeli i ono što je narod osećao. Nije mu bilo teško jer je bio čovek iz naroda, naroda o kojem je uvek dobro mislio. Govorio je jasno i javno da se naš problem, problem Kosova i Metohije, ne može rešavati daljinskim upravljačem. Naša država treba da osnovi politiku na narod, na pametne ljude koji ovde žive. Ovom narodu treba pomoći da se stvori autentična politika kosovsko-metohijskih Srba koja treba da bude stub Srbije“, kazao je Momčilo Trajković.

Da je Lazić ukazivao na sve negativne procese o Kosovu posvedočio je i njegov prijatelj Đorđe Jevtić. Posebno ga je, kaže, uznemiravala prodaja njegovog zavičaja. Kritičan je bio ne samo prema aktuelnoj, nego prema svim vlastima koji nisu na „valjan način predstavljale narod“.

„Pokazivao je neverovatnu mirnoću, ali ga je uznemiravalo ono sve ono što se oko njega zbivalo, naročito propadanje njegovog zavičaja, promena etničke slike i kupoprodaja u njegovom selu Ugljaru. Bio je ogorčen na one koji su nas umanjavali, kako da ovde, pa i u Ugljaru, više nema Srba, na one koji su radili na tome da se ovo područje što više udalji od svoje matice“, istakao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.

Od Lazića se u vrlo emotivnom govoru oprostio i pesnik i meštanin Ugljara Novica Kitić koji je podsetio da Điđa nikada do smrti nije napuštao svoje rodno mesto, o čemu svedoči i njegova knjiga „Oteti žavičaj“.

Živorad Lazić (60) je preminuo 28. maja posle kraće bolesti. Umro je na dan Ekonomsko-trgovinske škole. Sahranjen je u Beogradu.Ostale vesti

Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020