Vesti
Hronika

Direktor Doma zdravlja o falsifikovanim receptima: Svaki lekar snosi individualnu odgovornost

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja u Donjoj Gušterici, Saša Mladenović, kaže za Glas Amerike da se ne oseća odgovornim zbog zloupotreba u vezi sa prepisivanjem lekova u Domu zdravlja u Donjoj Gušterici. Prema njegovim rečima, injekcije Genotropin i Norditropin, koje sadrže hormon rasta, fiktivno su poslednjih godina prepisivane, ne samo mlađoj populaciji, već i osobama starijim od 60 godina.
Direktor Doma zdravlja o falsifikovanim receptima: Svaki lekar snosi individualnu odgovornost
Dr Saša Mladenović (Foto Privatna arhiva, VOA)

Komentarišući istragu Antikorupcijskog tima Ministarstva zdravlja Republike Srbije kojom je utvrđeno da je zbog prepisivanja falsifikovanih recepata od strane pojedinih lekara Doma zdravlja u Donjoj Gušterici budžet Srbije oštećen za više od 45 miliona dinara, Mladenović navodi da je “pored materijalne, naneta i ogromna šteta lekarskoj struci na Kosovu".

“Kao mladom lekaru i čoveku neshvatljivo mi je da je do ovakvih slučajeva uopšte moglo i da dođe, tako da za slučaj propisivanja hormonske terapije u Domu zdravlja Donja Gušterica lično kao lekar, a i kao v. d. direktora ne osećam apsolutno nikakvu odgovornost. Svaki lekar ima licencu za rad, kao i svoju šifru, samo njemu poznatu za propisivanje e-recepata, koju dobijaju od nadležnih službi Republike Srbije i svaki od njih snosi odgovornost za svoj rad. Uvek sam bio pristalica da svako odgovara za svoje postupke i daću svoj puni doprinos u rasvetljavanju ovih nemilih događaja, jer je pored materijalne štete koja je nastala, obrukana lekarska struka, kao jedan od bitnih faktora opstanka stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije”, naveo je u pisanom odgovoru na pitanja Glasa Amerike dr Saša Mladenović.

Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja Republike Srbije potvrdio je 26. avgusta 2021. za Glas Amerike da su četiri lekara Doma zdravlja u Donjoj Gušterici, u periodu od 2019. do jula 2021. godine, na ime 892 pacijenta prepisali ukupno 1.432 kutije injekcija Genotropin i Norditropin i da su svi ti recepti falsifikati.

“Antikorupcijskom timu Ministarstva zdravlja dostavljene su prijave od roditelja u kojima navode da su u Domu zdravlja Donja Gušterica, zloupotrebljeni lični podaci njihove dece i u više navrata propisivani hormoni rasta - lekovi Genotropin i Norditropin - sa dijagnozom E23.0 (patuljasti rast)”, saopšteno je Glasu Amerike iz Antikorupcijskog tima.

Međutim, v. d. direktora Doma zdravlja u Donjoj Gušterici Saša Mladenović navodi da nisu samo dečji podaci zloupotrebljeni.

“Prema saznanjima Antikorupijskog tima i izjava koje pacijenti dostavljaju u Domu zdravlja Donja Gušterica terapija je propisivana mlađoj i starijoj populaciji preko 60 godina.”

Mladenović, koji funkciju v. d. direkora Doma zdravlja u Donjoj Gušterici obavlja od aprila ove godine, kaže da je o ovim zloupotrebama saznao od roditelja deteta, na čije ime je prepisana hormonska terapija.

“Odmah po saznanju o propisivanoj hormonskoj terapiji u dogovoru sa rukovodstvom Doma Zdravlja Donja Gušterica, a u skladu sa našim ovlašćenjima, preduzeli smo odgovrajuće mere koje su u našoj nadležnosti”, napisao je Mladenović, ne navodeći koje je konkretno mere rukovodstvo Doma zdravlja preduzelo.

Prema navodima Antikorupcijskog tima Ministarstva zdravlja u vezi sa ovim slučajem izvršeno je više krivičnih dela.

“Naneta (je) šteta budžetu Republike Srbije u do sada utvrđenom iznosu od 45.936.830,61 dinar i pribavljena protivpravna imovinska korist licima koji su učestvovala u realizaciji propisivanja i preuzimanja lekova, fakturisanja i plaćanja po fakturama, i nakon prikupljene relevantne dokumentacije, krivičnu prijavu Ministarstvo zdravlja dostavlja Tužilaštvu na dalju nadležnost i Odluku”, navela je 26. avgusta 2021. u odgovoru Glasu Amerike Vesna Dimitrijević iz Antikorupcijskog tima Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Međutim, Saša Mladenović ne očekuje da će na bilo koji način on lično odgovarati, niti biti deo eventualnog sudskog procesa.

“Ne vidim ni jedan razlog da se pokreće bilo kakav disciplinski postupak protiv mene, jer odgovorno tvrdim da u ovom slučaju apsolutno nema nikakve moje odgovornosti, a konačne preporuke o svemu će dati Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja Republike Srbije.”

Mladenović apeluje na sve koji imaju saznanja da je na njihova imena lažno prepisivana hormonska terapija “da Domu zdravlja Donja Gušterica dostave pisanu izjavu, da ne boluju od bolesti za koju im je propisana hormonska terapija i da istu nisu podizali u apotekama”.

Lekovi Genotropin i Norditropin koriste se u terapiji kod osoba sa urođenim ili stečenim deficitom hormona rasta i nalaze se na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Izdaju se isključivo na lekarski recept, jer su zabeležene zloupotrebe uglavnom kod sportista i bodibildera.Ostale vesti

Obeležena godišnjica ubistva dečaka na Bistrici
Pomenom u crkvi Rođenja presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu. 
  • 13.08.2022
Godišnjica zločina u Goraždevcu. Petković: Tuga i bol za ubijenom decom
Prošlo je devetnaest godina od terorističkog napada u Goraždevcu u kome je, iz automatskog oružja, ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece koja su se kupala na reci. "Deca su simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Кosovu i Metohiji", poručuje Petar Petković.
  • 13.08.2022
Na Cetinju ubijeno 11 osoba, među njima i dvoje dece, napadača ubio sugrađanin
Na Cetinju u petak iz vatrenog oružja ubijeno 11 osoba, zajedno sa ubicom, kojeg je usmrtio sugrađanin, kazala je dežurna tužiteljka Andrijana Nastić nakon okončanog uviđaja. Rekla je i da je od 11 stradalih lica - dvoje dece.
  • 12.08.2022
Skulanevo: Albanac prijavio decu zbog natpisa „CZV“. Meštanin novčano kažnjen

Nekoliko dečaka iz Skulaneva kredom je na improvizovanom igralištu ispisivalo „CZV“, odnosno skraćenicu za njihov omiljeni fudbalski klub Crvenu Zvezdu. Međutim, dok su to pisali, automobilom je, kako tvrde meštani, kroz selo prošao nepoznati Albanac koji je decu opsovao i produžio. Nešto kasnije se, kako objašnjavaju za RTV Kim, isti vratio u pratnji Kosovske policije kojoj je prijavio srpske mališane da su ispisivali „Z“ simbol ruske vojne akcije u Ukrajini.

  • 12.08.2022
Sutra se navršava 19 godina od zločina nad decom u Goraždevcu
Sutra se navršava 19 godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu kod Peći. Za taj zločin još uvek niko nije odgovarao.
  • 12.08.2022
Pucnjava ispred diskoteke u Gračanici
Kosovska policija izvestila je danas da je ovog četvrtka u 03.05 u Gračanici registrovala slučaj upotrebe oružja ili opasnog sredstva.
  • 12.08.2022