Vesti
Hronika

"Dimitrije Popović jedna od najčistijih žrtava našeg vremena"

Na gračaničkom groblju danas je služen parastos povodom osamnaeste godišnjice od ubistva Dimitrija Popovića, a potom je ispred kapele koja je posvećena ubijenom mladiću održan pomen. "Veoma je teško, ne može da se zaboravi. Nikada neću oprostiti tim Albancima koji su ubice, a Bog neka im sudi", poručuje majka Jorgovanka.

Sa današnje pomena (Foto Kim)

Porodica i prijatelji Dimitrija Popovića, sedamnaestogodišnjaka iz Gračanice koji je ubijen dok je sa svojim drugovima večerao u kiosku brze hrane, danas su se okupili kako bi mu odali poštu. Osamnaest godina je prošlo od njegovog ubistva. Majka Jorgovanka podseća da Dimitrije nije proslavio osamnaesti rođendan, ali da se danas njegova porodica i prijatelji okupljaju povodom punolestva od njegove tragične smrti.

"Sve je teže i teže. Kad kažu - "vreme leči rane", to uopšte nije tačno. Vreme ne može da izleči ranu koja je na srcu, koja je u duši koja je prolila krv po celoj Gračanici", kazala je Jorgovanka Popović, Dimitrijeva majka.

Za ubistvo Dimitrija Popovića optuženi su Albert Krasnići i Labinot Gaši iz Prištine. Gaši je oslobođen, a maloletni Krasnići, osuđen je na šest godina zatvora.

"Umesto da popiju kafu sa mojim Dimitrijem i sa tim drugovima koji su bili na večeri, a ne dati mu pušku i kola... To ih je neko poterao iz Prištine da idu i pucaju na decu Gračanice", kaže majka ubijenog mladića.

Parastos na groblju u Gračanici služio je gračanički paroh Darko Marinković. Nakon službe, održan je pomen i u centru Gračanice ispred kapele koja je posvećena Dimitriju Popoviću.

Živojin Rakočević, književnik i novinar kaže da je dirljivo da Gračanica pamti Dimitrija.

"Vidim među vama lica koja su tog dana videla tu krv koja je prosuta na ulicama Gračanice. Suština našeg života je odnos prema žrtvi a Dimitrije Popović je jedna od najčistijih žrtava našeg vremena i našeg doba. Ta žrtva se ugradila u Gračanicu, ugradila se u naše živote, ugradila se u našu kulturu sećanja. Tako danas duboko znamo da je on neko ko je deo nezaborava, deo naših života, deo naših porodica i deo naše ukupne životne realnosti koja na Kosovu i Metohiji govori da nemamo pravo na zaborav", kazao je Rakočević.

"Osmanaest godina je prošlo kada je zlikovac smogao snage da u sred Gračanice smogao snage a nemajući ni srca, niti duše da ubije Dimitrija, da ga rastavi od života, od ljubavi, od mladosti, od nadanja, od svega onoga čemu se radovao Dimitrije sa svojom generacijom. Osamnaest godina se navršava od punoletstva smrti Dimitija Popovića. Danas bi Dimitrije imao 35 godina", podsetio je njegov stric, inače pesnik, Ratko Popović.

U čast Dimitrija Popovića u Gračanici se održava i memorijalni turnir u fudbalu. Od 18 časova danas igraju se završne utakmice turnira - "Igrajmo za budućnost, pamtimo Dimitrija".Ostale vesti

FHPK: Suđenja za ratne zločine traju predugo
Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) je u Prištini predstavio godišnji izveštaj o posmatranju suđenja za ratne zločine na Kosovu tokom 2022. godine pod nazivom „Suđenje za ratne zločine: bez vidljivog napretka“. Na panel diskusiji nakon predstavljanja dokumenta je bilo reči i o suđenju za ratne zločine u odsustvu. 
  • 30.03.2023
Sinoć u Zubinom Potoku zapaljena dva automobila sa RKS tablicama
Sinoć su u Zubinom Potoku zapaljena dva privatna automobila kosovskih registarskih oznaka, potvrdila je Kosovska policija za KoSSev portal.
  • 30.03.2023
Srpska lista osudila hapšenje Miljana Jovanovića
Hapšenje Miljana Jovanovića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, koji je u međuvremenu pušten iz pritvora, osudila je Srpska lista.
  • 29.03.2023
Bivši policajac uhapšen na Jarinju pušten iz pritvora

Bivši policajac Miljan Jovanović, koji je juče uhapšen, pušten je iz pritvora, potvrdio je njegov branilac Dejan Vasić. Dodao je da su ga iz policije pomešali zbog sličnog imena sa Milanom Jovanovićem koji se nalazi na poternici.

  • 29.03.2023
Srbin uhapšen na prelazu Jarinje
Bivši kosovski policajac M.J. uhapšen je na prelazu Jarinje, dok se sa suprugom i dvoje dece vraćao iz Raške u Leposavić.
  • 28.03.2023
Obijene kuće u Lapljem Selu i Suvom Dolu

Još dve srpske porodice opljačkane su juče na centralnom Kosovu. Krađe su prijavljene u Lapljem Selu kod Gračanice i u Suvom Dolu kod Lipljana.

  • 28.03.2023