Vesti
Hronika

"Dimitrije Popović jedna od najčistijih žrtava našeg vremena"

Na gračaničkom groblju danas je služen parastos povodom osamnaeste godišnjice od ubistva Dimitrija Popovića, a potom je ispred kapele koja je posvećena ubijenom mladiću održan pomen. "Veoma je teško, ne može da se zaboravi. Nikada neću oprostiti tim Albancima koji su ubice, a Bog neka im sudi", poručuje majka Jorgovanka.

Sa današnje pomena (Foto Kim)

Porodica i prijatelji Dimitrija Popovića, sedamnaestogodišnjaka iz Gračanice koji je ubijen dok je sa svojim drugovima večerao u kiosku brze hrane, danas su se okupili kako bi mu odali poštu. Osamnaest godina je prošlo od njegovog ubistva. Majka Jorgovanka podseća da Dimitrije nije proslavio osamnaesti rođendan, ali da se danas njegova porodica i prijatelji okupljaju povodom punolestva od njegove tragične smrti.

"Sve je teže i teže. Kad kažu - "vreme leči rane", to uopšte nije tačno. Vreme ne može da izleči ranu koja je na srcu, koja je u duši koja je prolila krv po celoj Gračanici", kazala je Jorgovanka Popović, Dimitrijeva majka.

Za ubistvo Dimitrija Popovića optuženi su Albert Krasnići i Labinot Gaši iz Prištine. Gaši je oslobođen, a maloletni Krasnići, osuđen je na šest godina zatvora.

"Umesto da popiju kafu sa mojim Dimitrijem i sa tim drugovima koji su bili na večeri, a ne dati mu pušku i kola... To ih je neko poterao iz Prištine da idu i pucaju na decu Gračanice", kaže majka ubijenog mladića.

Parastos na groblju u Gračanici služio je gračanički paroh Darko Marinković. Nakon službe, održan je pomen i u centru Gračanice ispred kapele koja je posvećena Dimitriju Popoviću.

Živojin Rakočević, književnik i novinar kaže da je dirljivo da Gračanica pamti Dimitrija.

"Vidim među vama lica koja su tog dana videla tu krv koja je prosuta na ulicama Gračanice. Suština našeg života je odnos prema žrtvi a Dimitrije Popović je jedna od najčistijih žrtava našeg vremena i našeg doba. Ta žrtva se ugradila u Gračanicu, ugradila se u naše živote, ugradila se u našu kulturu sećanja. Tako danas duboko znamo da je on neko ko je deo nezaborava, deo naših života, deo naših porodica i deo naše ukupne životne realnosti koja na Kosovu i Metohiji govori da nemamo pravo na zaborav", kazao je Rakočević.

"Osmanaest godina je prošlo kada je zlikovac smogao snage da u sred Gračanice smogao snage a nemajući ni srca, niti duše da ubije Dimitrija, da ga rastavi od života, od ljubavi, od mladosti, od nadanja, od svega onoga čemu se radovao Dimitrije sa svojom generacijom. Osamnaest godina se navršava od punoletstva smrti Dimitija Popovića. Danas bi Dimitrije imao 35 godina", podsetio je njegov stric, inače pesnik, Ratko Popović.

U čast Dimitrija Popovića u Gračanici se održava i memorijalni turnir u fudbalu. Od 18 časova danas igraju se završne utakmice turnira - "Igrajmo za budućnost, pamtimo Dimitrija".Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022