Vesti
Hronika

„Dimitrije Popović je najčistija žrtva koja je pala u miru“

„Dimitrije Popović je najčistija žrtva koja je pala u miru, koja je stradala u formalnom miru i svima nama pokazala koliko je taj mir za druge, koliko je ta sloboda za druge i koliko nama nije došla“, kazao je ispred spomen kapele posvećene stradalom mladiću književnik i novinar Živojin Rakočević. Prethodno je na gračaničkom groblju služen parastos kojim je obeležena 19. godišnjica Popovićevog ubistva. 
„Dimitrije Popović je najčistija žrtva koja je pala u miru“
Pomen Dimitriju Popoviću na gračaničkom groblju (Foto Kim)

Pomen stradalom Dimitriju je služio gračanički paroh Jovan Cvetković, a okupljeni članovi porodice, rodbina, prijatelji i predstavnici lokalnih institucija položili su na groblju cveće i zapalili sveće.

„Početak 21. veka za nas je obeležila smrt Dimitrija, mladića koji stoji pred Bogom, za kojim svi tugujemo, a koji se pred licem Božijim raduje. Neka bi gospod Bog dao da nam sećanje na Dimitrija bude sećanje na život ovde. Njegova krv koja je zalila ovu mučeničku i svetu zemlju, zalivena je mnogim suzama i zaliva se i dan danas, a ono što je krvlju i suzama zaliveno, to čovek treba da čuva kao zenicu oka svoga“, rekao je otac Jovan.

Ispred spomen kapele u centru Gračanici, stihove posvećene Dimitriju kazivao je knjževnik i novinar Živojin Rakočević.

„Dimitrije Popović je postao jedan od simbola Gračanice i ugradio se ne samo u ono što mi mislimo da je istorija, nego se ugradio u naše ličnosti i likove. Među vama vidim one koji su videli tu ranu i tu krv i oni su postali trajni svedoci svetinje te žrtve i svetinje te krvi. Ali, svako od nas koji pamti onu ranu, pamti i osmeh dečaka koji poručuje i koji se vidi u porodici Popovića danas, na ulicama Gračanice. Taj osmeh kaže: ’Živi smo zahvaljujući Dimitrijevoj žrtvi i njegovom osmehu’“, rekao je Rakočević i pročitao stihove pesme „Prve trešnje“.

Dimitrije Popović je ubijen na današnji dan pre 19 godina dok je sa svojim drugovima večerao u kiosku brze hrane.

„Izgubila sam dete, ni krivo, ni dužno. Hvala svima koji ste došli, sve reči koje su izrečene su istina i imaju snagu. Moj Dimitrije nas gleda odnekuda“, rekla je Dimitrijeva majka Jorgovanka.

Dimitrijev brat Srđan Popović, trenutno načelnik Kosovskog okruga, naglasio je da je stradanje njegovog brata ožiljak za ceo život.

„Ne smemo da zaboravimo žrtvu Dimitrija Popovića i vreme koje je iza nas, a koje smo veoma tragično doživljavali. To je naš život i nešto za čim bi uvek trebalo da tragamo i da se borimo, da bismo opstali. Poruka svima je da ovo ne sme da se ponovi. Na greškama iz prošlosti svi treba da učimo, pogotovu naše komšije. Bez suživota, ovde ne možemo imati nikakvu budućnost“, kazao je on.

Pomenu ubijenom Dimitriju Popoviću prisustvovala je i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković.

„Dimitrije je stradao pre 19 godina maloletan, stradao je samo zato što je Srbin. Rane ne mogu da se zaleče koliko god vremena da prođe. Ne mogu da ih zaleče njihove porodice, pre svega, a ni mi. Nažalost, i danas smo svedoci nastavka ideologije mržnje prema Srbima, trpimo razne napade i prolivamo krv. Imamo ranjenog Dragišu Galjka koji je jedva ostao živ, uhapšene Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, zapaljene zastave, oskrnavljene spomenike, upadaju nam u opštine. Mi smo tu i kada je teško, svedoci smo vrlo teških vremena“, rekla je Stojkovićeva.

Spomen crkva Svetog Dimitrija posvećena stradalom mladiću u centru Gračanice biće osveštana na njegov rođendan, rekao je okupljenima njegov stric Ratko Popović.

Za ubistvo Dimitrija Popovića su optuženi Aljbert Krasnići i Ljabinot Gaši iz Prištine. Tada maloletni Krasnići je osuđen na devet i po godina zatvora, a Gaši je oslobođen krivice. Krasnićija je pre dve godine ubio otac, nakon porodične svađe.Ostale vesti

Policija našla novu količinu oružja i opreme u blizini Banjske
Policija Kosova nastavila je kontrolu terena u blizini Banjske i tom prilikom pronašla još naoružanja koje je koristila naoružana grupa koja se sukobila sa policijom prošle nedelje u ovom selu u opštini Zvečan.
  • 30.09.2023
Tela ubijenih u Banjskoj predata porodicama
Tela Stefana Nedeljkovića iz Zvečana, Bojana Mijailovića i Igora Milenkovića iz Leposavića koji su ubijeni u sukobu sa Kosovskom policijom u Banjskoj 24. septembra, predata su porodicama u Institutu za sudsku medicinu u Prištini.
  • 30.09.2023
Radoičić u MUP-u dao izjavu u svojstvu građanina
Milan Radoičić se odazvao pozivu državnih organa Republike Srbije, navodi MUP u saopštenju.
  • 30.09.2023
U opštini Leposavić privedena tri lica zbog ilegalnog ulaska na Kosovo
Privedena su tri lica u opštini Leposavić zbog ilegalnog prelaska administrativne linije, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 30.09.2023
Ninić: Radoičić bi trebalo da bude uhapšen ako Srbija poštuje Ustav
Nakon što je sada već odlazeći potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, preuzeo krivicu za oružani sukob u Banjskoj, advokat Ivan Ninić za Nova.rs kaže da bi Srbija, ukoliko dosledno poštuje Ustav, trebalo odmah da ga uhapsi. Osim što precizira da nam predstoji najteži period u novijoj srpskoj istoriji, navodi još dva pravca u kojima bi mogao da se kreće slučaj Radoičića.
  • 30.09.2023
Radoičić priznao da je organizovao grupu u Banjskoj, policajac stradao “slučajno”
Doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić priznao je da je sam obavio logističke pripreme i zajedno sa svojim sunarodnicima 24. septembra došao na sever Kosova kako bi zaštitio srpski narod, ali i pružio otpor režimu Aljbina Kurtija. U njegovoj izjavi koju je u Beogradu pročitao advokat Goran Petronijević, navedeno je da je do stradanja kosovskog policajca došlo slučajno i da Srbi koji su toga dana bili u Banjskoj nisu teroristi.
  • 29.09.2023