Vesti
Hronika

Deveti put postavljena spomen ploča otetim novinarima

Članovi UNS-a su deveti put između Velike Hoče i Zočišta postavili spomen ploču na mestu gde su 1998. oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. 
Deveti put postavljena spomen ploča otetim novinarima
Novinari na mestu nestanka svojih kolega u blizini Velike Hoče (Foto Stefan Živković)

Četrdesetak novinara iz beogradskih, aleksinačkih i kosovskometohijskih redakcija okupilo se na mestu gde su njihove kolege poslednji put viđene.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević je podsetio da nema spomen obeležja niti spomenika u regionu koji je više puta rušen i obnavljan od spomenika novinarima na Kosovu i Metohiji.

“Tražimo odgovor na pitanje, šta se desilo sa 17 naših kolega koji su postradali radeći svoj posao? Spomen obeležje Pereniću i Slavuju je spomen na strah i zločin sistema koji je odlučio da čitavu jednu zajednicu, da čitavu jedni profesiju stavi izvan zakona, izvan smisla i izvan života. Nama su nudili da ovo spomen obeležje preselimo u neku srpsku sredinu, ali i danas, i svaki put poručujemo da to nećemo uraditi”, rekao je on.

On je dodao da će, dokle god bude novinarske profesije na Kosovu u Srbiji, obnavljati spomen obeležje sa istom rečenicom - “Tražimo ih”.

“Ta rečenica je suština svega onoga što se nama dešava. Tražimo izgubljenu slobodu, tražimo otete kolege, tražimo nestale kolege, tražimo da se pronađu zločinci koji su ih ubili. Hvala vam još jednom što ovako istrajavate, jer ovde se nalaze i oni koji su vršnjaci sa otmicom Perenića i Slavuja”, rekao je predsednik UNS-a.

Postavljanju spomen ploče otetim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću prisustvovala je i Rankova supruga Snežana Perenić, kao i njihov unuk Matija.

“Hoću da se zahvalim svima što istrajavate i što pokušavamo, vi i ja zajedno, da otkrijemo istinu. Danas sam jako tužna, razočarana i ne mogu da verujem da nekom smeta ploča koja jednostavno ne remeti nikog”, rekla je ona.

Novinarka Jelena Petrović je niz godina istraživala nestanke i ubistva novinara na Kosovu.

“Ja bih samo htela da kažem da je istraživanje otmice, nestanaka i ubistva naših kolega jedno civilizacijsko pitanje. I to je civilizacijsko pitanje za sve one koji se bave vladavinom prava i koji su tu moć na ovim prostorima imali. S obzirom da mi 23 godine posle ne znamo gde su naše kolege i šta se s njima dogodilo, meni govori da nešto stvarno nije u redu. Mi ćemo svakako, verujem i svi vi posebno i UNS nastaviti da podsećamo na ovaj datum, ali bi bilo dobro kad bi mogli češće da ih podsećamo da su neki tamo u obavezi da istraže ove zločine i da su za to plaćeni”, kazala je ona.

“U civilizovanom svetu rušiti devet puta spomen obeležje nestalim novinarima je pokazatelj mraka jednog društva u kojem se to dešavalo. Svi mi koji smo živeli i živimo na Kosovu i Metohiji znamo da u ovom društu postoji zavera ćutanja. Molim i apelujem sa ovog mesta, da svi ti časni ljudi koji nešto znaju, zbog svoje savesti, a i zbog porodica koje isčekuju i koje su u agoniji već 23 godine, progovore. Slavuj i Perenić su bili samo novinari - sa diktafonom, olovkom i novinarskom beležnicom", rekla je direktorka i glavna i odgovorna urednica NIJP “Panorama – Jedinstvo“ Rada Komazec.

Početkom decembra 2021. je osmi put u poslednjih devet godina nasilno uklonjena ploča na kojoj piše: “Ovde su 21.8.1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić - tražimo ih”. UNS i ogranak UNS-a na Kosovu su ploču prvi put postavili 2012. godine na godišnjicu otmice novinarske ekipe.

Za višestruko rušenje ploče otetim novinarima policija je samo jedanput pronašla počinioca. Šaban Beriša (47) je uslovno kažnjen sa tri meseca zatvora i 200 evra novčane kazne za njeno uništavanje.

Uprkos tome što je Beriša u istrazi priznao da je ploču iščupao koristeći građevinsku mašinu i da je bio motivisan etničkim razlozima, u presudi je ta okolnost izostavljena. UNS, kao oštećena strana, nije nikada pozvan od strane suda u Đakovici, niti mu je omogućen uvid u spise predmeta.Ostale vesti

Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

  • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
  • 17.05.2022
Ministarstvo prosvete: Dojave o bombama u više od 100 škola u Beogradu
Čak 97 osnovnih škola u Beogradu kao i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako ističu, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola utvrđeno je da su dojave bile lažne.
  • 16.05.2022