Vesti
Hronika

Decenija od ubistva Dimitrija Popovića

Parastosom na groblju u Gračanici obeležena je deseta godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića. Nakon parastosa odžan poetski čas.
Decenija od ubistva Dimitrija Popovića
Parastos Dimitriju Popoviću (Foto KIM)

Na desetu godišnjicu od ubistva, porodica, rodbina i prijatelji položili su cveće i zapalili sveće na grobljiu, a zatim i u kapeli posvećenoj Dimitriju.

Dimitrijeva majka Jorgovanka Popović kaže da već deset godina čeka na pravdu koja bi bila upozorenje da se u buduće ovakvi zločini više ne dešavaju.

“Rana nikada ne može da prođe. Dimitrije ostaje Dimitrije, Mita. Majka ga je rodila, nosila devet meseci, školovala, čekala da ga u vojsku pošalje, da ga oženi, ali uzalud, njega nema. A zašto, zašto, niko neće da odgovori, ali ja imam pravi odgovor, zato što je Srbin, jer moj Dimitrije nikom nije nažao učinio”, kaže Jorgovanka sa suzama u očima.

Pesnik i Dimitrijev stric Ratko Popović rekao je da su zločinci ubili njegovu mladost i želju za životom.

“Dimitrije bi danas imao 27 godina, a on danas ima 17 godina. Ostaće večito mlad, postojan, ispunjen ljubavlju što je zauvek ostao u Gračanici. Ta njegova postojanost treba da nas ohrabri i odvaži da ovde istrajemo i da ispunimo zavete naših predaka”, kazao je Popović.

Po tradiciji, pored kapele, posvećene Dimitriju Popoviću, stihove posvećene njemu, ove godine govorila je Majda Popović.

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović prisustvovao parastosu i položio venac u kapeli.

U znak sećanja na Dimitrija, u Gračanici se održava memorijalni turnir u fudbalu, na kome učestvuju ekipe sa celog Kosova. Za najuspešniju ekipu gosti iz Rusije ove godine su obezbedili medalje i poklone.

Sedamnaestogodišnji Dimitrije Popović, učenik Medicinske škole, ubijen je kada je napadač, koji se nalazilo u automobilu marke Audi, pucao na njega, dok se, sa još trojicom svojih drugova, nalazio ispred kioska brze hrane u Gračanici. Sem Dimitrija, koji je pogođen u glavu, u predelu potiljka i koji je odmah podlegao povredama, nije bilo drugih žrtava.

Za ovo ubistvo optuženi su Albanci iz Prištine, Albert Krasnići i Labinot Gaši. Gaši je oslobođen, a maloletni Krasnići, osuđen je na šest godina zatvora.Ostale vesti

Gračanica: Manji skup ispred policijske stanice
I večeras se manji broj građana, uglavnom mlađih, samoinicijativno okupio ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružio podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
KP: 701 novčana kazna zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 26.02.2021
Gračanica: Protest uprkos zabrani policije

Iako skup nije dozvoljen, jer je prema rečima Policije Kosova potrebno da se prijavi 48 sati unapred, više od sto građana okupilo se večeras ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružili podršku sedmorici pritvorenih momaka. Skup je završen oko 19:00 časova.

  • 25.02.2021
Policija će uručivati prijave organizatorima protesta u Gračanici
Nadležni u Policijskoj stanici u Gračanici najavili su prijave protiv organizatora protesta u centru Gračanice juče i danas. Oni su apelovali na profesore i roditelje učenika da ukažu učenicima na moguće posledice na nepoštovanje epidemioloških mera.
  • 25.02.2021
Zbog nepoštovanja antikovid mera 814 novčanih kazni
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 25.02.2021
U Prištini napadnut novinar Visar Durići
Visar Durići, novinar istraživačke emisije "Insajder" koju proizvodi medijska kompanije "Indoks", napadnut je sinoć u Prištini.
  • 25.02.2021