Vesti
Hronika

Dečani: Pravda nedostižna pune četiri godine

Iako je Ustavni sud Kosova još pre četiri godine potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje, lokalna vlast još uvek osporava tu odluku.
Dečani: Pravda nedostižna pune četiri godine
Manastir Visoki Dečani (Foto Helikim)

Spor oko zemljišta koje je manastiru oduzeto još posle Drugog svetskog rata, trajao je čitavih šesnaest godina, da bi kosovski Ustavni sud ipak doneo presudu u korist ovog manastira.

Međutim, prestavnici opštine Dečani ne žele da ispoštuju odluku suda, tvrdeći da ta imovina pripada javnim preduzećima i da je sud sproveo sporazum iz 1997. godine, kada je srpska administracija to zemljište dala Manastiru Visoki Dečani.

Danas se povodom četiri godine neispunjavanja odluke suda oglasio iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.

"Prošlo je četiri godine od kada je Ustavni sud Kosova zaključio 16 god dug proces i priznao vlasništvo manastira nad 24 hektara koje su lokalne vlasti osporavale. Neizvršavanje ove odluke tužan je primer nepoštovanja vladavine prava. Očekujemo od vlade da upiše zemlju u katastar", napisao je otac Sava na Fejsbuku.

Američki ambasador Filip Kosnet je naveo da je "četiri godine suviše dugo" za nesprovođenje odluke.

"Poštovanje sudske odluke nije opciono. Vlasti trebaju odmah da implementiraju odluku o zemlji Manastira Dečani", napisao je Kosnet na Tviteru.

Deo zemlje, 24 hektara od 700 koliko je oduzeto nakon Drugog svetskog rata, manastiru je vrtila država Srbija 1997. godine. Iako je procedurom vraćena zemlja ubeležena u katastar, Opština Dečani kojom upravljaju lokalni Albanci to ne priznaje.Ostale vesti

Godišnjica zločina u Goraždevcu
Parastosom u crkvi Presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu.
  • 13.08.2020
Milisav Dakić: Zločin van zločina
"Voleo bih da podsetim sve koji znaju za ovo da je bilo 97-8 dece, a da je ispaljeno 87 metaka u decu. To je zločin van zločina, to može samo bolesni um da uradi", rekao je u Goraždevcu Milisav Dakić, otac ubijenog Panta.
  • 13.08.2020
Navršava se 17 godina od ubistva srpske dece na Bistrici
Danas će u Goraždevcu biti obeležena 17. godišnjica od ubistva Ivana Jovovića i Panta Dakića i ranjavanja još četvoro dece na reci Bistrici u Goraždevcu.
  • 13.08.2020
Sutra se navršava 17 godina od ubistva dece na Bistrici
U Goraždevcu će sutra biti obežena sedamnaesta godišnjica napada u kome su na obali reke Bistrice na kupanju ubijena dva srpska dečaka, a ranjeno još četvoro dece.
  • 12.08.2020
Namerna dramatizacija rutinske akcije?
Žustra reakcija kosovskih političara povodom ulaska srpskih vojnika na kosovsku teritoriju ima negativan odjek na nastavak dijaloga, smatra Beljuj Bećaj. Sa druge strane, Dušan Janjić navodi da je Priština bila obaveštena o saradnji KFOR-a i vojske Srbije.
  • 10.08.2020
Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020