Vesti
Hronika

Dečani: Pravda nedostižna pune četiri godine

Iako je Ustavni sud Kosova još pre četiri godine potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje, lokalna vlast još uvek osporava tu odluku.
Dečani: Pravda nedostižna pune četiri godine
Manastir Visoki Dečani (Foto Helikim)

Spor oko zemljišta koje je manastiru oduzeto još posle Drugog svetskog rata, trajao je čitavih šesnaest godina, da bi kosovski Ustavni sud ipak doneo presudu u korist ovog manastira.

Međutim, prestavnici opštine Dečani ne žele da ispoštuju odluku suda, tvrdeći da ta imovina pripada javnim preduzećima i da je sud sproveo sporazum iz 1997. godine, kada je srpska administracija to zemljište dala Manastiru Visoki Dečani.

Danas se povodom četiri godine neispunjavanja odluke suda oglasio iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.

"Prošlo je četiri godine od kada je Ustavni sud Kosova zaključio 16 god dug proces i priznao vlasništvo manastira nad 24 hektara koje su lokalne vlasti osporavale. Neizvršavanje ove odluke tužan je primer nepoštovanja vladavine prava. Očekujemo od vlade da upiše zemlju u katastar", napisao je otac Sava na Fejsbuku.

Američki ambasador Filip Kosnet je naveo da je "četiri godine suviše dugo" za nesprovođenje odluke.

"Poštovanje sudske odluke nije opciono. Vlasti trebaju odmah da implementiraju odluku o zemlji Manastira Dečani", napisao je Kosnet na Tviteru.

Deo zemlje, 24 hektara od 700 koliko je oduzeto nakon Drugog svetskog rata, manastiru je vrtila država Srbija 1997. godine. Iako je procedurom vraćena zemlja ubeležena u katastar, Opština Dečani kojom upravljaju lokalni Albanci to ne priznaje.Ostale vesti

Sahrana profesora Lazića u ponedeljak u Beogradu
Profesor Živorad Lazić Điđa, koji je preminuo juče posle kraće bolesti, biće sahranjen u ponedeljak 1. juna u Beogradu.
  • 29.05.2020
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020
Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020
Preminuo profesor Điđa
Posle kraće bolesti, u bolnici u Beogradu, danas je preminuo profesor prava i potpredsednik Srpskog naciolanog foruma (SNF) Živorad Lazić Điđa (59).
  • 28.05.2020
Napadnut povratnik u Drenovcu
Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline zadobio je povrede nakon napada nekoliko albanskih čobana na njegovom imanju.
  • 27.05.2020