Vesti
Hronika

Dečani: Pravda nedostižna pune četiri godine

Iako je Ustavni sud Kosova još pre četiri godine potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje, lokalna vlast još uvek osporava tu odluku.
Dečani: Pravda nedostižna pune četiri godine
Manastir Visoki Dečani (Foto Helikim)

Spor oko zemljišta koje je manastiru oduzeto još posle Drugog svetskog rata, trajao je čitavih šesnaest godina, da bi kosovski Ustavni sud ipak doneo presudu u korist ovog manastira.

Međutim, prestavnici opštine Dečani ne žele da ispoštuju odluku suda, tvrdeći da ta imovina pripada javnim preduzećima i da je sud sproveo sporazum iz 1997. godine, kada je srpska administracija to zemljište dala Manastiru Visoki Dečani.

Danas se povodom četiri godine neispunjavanja odluke suda oglasio iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.

"Prošlo je četiri godine od kada je Ustavni sud Kosova zaključio 16 god dug proces i priznao vlasništvo manastira nad 24 hektara koje su lokalne vlasti osporavale. Neizvršavanje ove odluke tužan je primer nepoštovanja vladavine prava. Očekujemo od vlade da upiše zemlju u katastar", napisao je otac Sava na Fejsbuku.

Američki ambasador Filip Kosnet je naveo da je "četiri godine suviše dugo" za nesprovođenje odluke.

"Poštovanje sudske odluke nije opciono. Vlasti trebaju odmah da implementiraju odluku o zemlji Manastira Dečani", napisao je Kosnet na Tviteru.

Deo zemlje, 24 hektara od 700 koliko je oduzeto nakon Drugog svetskog rata, manastiru je vrtila država Srbija 1997. godine. Iako je procedurom vraćena zemlja ubeležena u katastar, Opština Dečani kojom upravljaju lokalni Albanci to ne priznaje.Ostale vesti

U Bošnjačkoj mahali postavljene zastave Albanije i UČK
U naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Кosovske Mitrovice, večeras su postavljene zastave Albanije i UČК, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 06.12.2021
Preminuo Bob Dol
Bivši vođa republikanske većine u američkom Senatu i poslednji iz generacije iz Drugog svetskog rata koji je bio nominovan za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Bob Dol preminuo je juče u 98. godini.
  • 06.12.2021
Obijena crkva u Prilužju, polomljena kamera i odneta oprema

U Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju, ranije ove nedelje, tj. između srede i četvrtka dogodila se teška krađa. 

  • 05.12.2021
Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021