Vesti
Hronika

D.Brnjica: Ko će da garantuje bezbednost naše dece

Dve nepozante osobe su u bekstvu nakon što je jedna od njih sinoć pucala u blizini grupe srpske dece u Donjoj Brnjici kod Prištine.
D.Brnjica: Ko će da garantuje bezbednost naše dece
Posle sinoćnjeg incidenta (Foto Kosovo online)

Policija je obavila uviđaj i na licu mesta pronašla čauru. Njeni službenici obećavaju brzo rasvetljavanje slučaja, a zabrinuti Srbi traže pojačane mere bezbednosti.

Posle pucnjave u Donjoj Brnjici, srpski žitelji Donje Brnjice zatražili su stalno prisustvo kosovske policije u blizini osnovne škole dok njihova deca pohađaju nastavu.

Od policijskih zvaničnika zatražili su da pucnjavu iz vatrenog oružja u neposrednoj blizini grupe srpskih devojčica i dečaka tretiraju kao pokušaj ubistva i krivično delo.

"Narod je uplašen, brine za svoju bezbednost, za bezbednost svoje dece najviše jer su ovog puta u pitanju bila deca, a svi smo slabi na decu. Tu su se igrala, provodila svoje slobodno vreme, a sada im neko narušava taj mir", navodi Mladen Đošić, žitelj Donje Brnjice.

Pored stalnog prisustva policije, žitelji Donje Brnjice zatražili su da u patroli budu i pripadnici međunarodnih vojnih snaga.

Obezbeđenje školskog dvorišta zatraženo je i tokom večernjih sati jer to je jedino mesto koje mladi u selu imaju za okupljanje.

"Komandir je rekao da je organizovao tri istražitelja i da će slučaj biti veoma brzo rešen, da ćemo već tokom nedelje imati prve informacije", navodi Srđan Popović, potpredsednik Srpske liste.

Pored intenziviranja rada policije na rasvetljavanju najnovijeg slučaja, inicirano je prijavljivanje svega što se u selu bude sumnjivo događalo.

"Meštani su izrazili sumnju zbog ranijih slučajeva gde je vrlo retko dolazilo do rasvetljavanja incidenata i da su vinovnici privedeni pravdi", navodi Ljubinko Karadžić, poslanik u kosovskoj skupštini.

Nije prvi put da se prema preostalim Srbima u Donjoj Brnjici ophode preko nišana.

U ovom selu su nakon sukoba 1999. godine ubijena četiri Srbina, dva su kidnapovana. Nijedan od ovih slučajeva nije rasvetljen.Ostale vesti

Opljačkano srpsko domaćinstvo u Plemetini kod Obilića
Domaćinstvo Veljka Vuksanovića opljačkano je u selu Plemetina kod Obilića, a nepoznate maskirane osobe odnele su vredne delove mehanizacije i alata.
  • 27.10.2020
Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020
Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena
U subotu, 24. oktobra, navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Očekuje se odluka o tome da li će optužnica biti potvrđena ili će je sud odbaciti. Poznavaoci pravnih prilika na Kosovu tvrde da ne mora da znači da će ona sutra biti saopštena i da ju je "nezahvalno prognozirati".
  • 23.10.2020
KP: Uhapšen osumnjičeni zbog napada na M.Đ.
Ispred policijske stanice u Gračanici tokom jučerašnjeg dana izboden je muškarac M.Đ. (49). Iz policije navode da je osumnjičeni za napad uhapšen i da se nalazi u pritvoru.
  • 23.10.2020
RTV Gračanica: Ispred Policijske stanice ranjena jedna osoba
Ispred policijske stanice u Gračanici u kasnim popodnevnim časovima izboden je muškarac M.Đ. star 49 godina.
  • 22.10.2020
Napeto na otvaranju festivala
Otvaranje festivala "Mirdtia, dobar dan" protiče u napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina, javlja N1.
  • 22.10.2020