Vesti
Hronika

Da li je "trajna sramota Srbije" u "rukama Prištine"?

Ostaje trajna sramota, na celoj Srbiji, a pre svega na vlasti, zato što to gnusno ubistvo, sa očiglednom političkom pozadinom, nikada nije rasvetljeno do kraja, kaže za RTV Kim Borko Stefanović povodom tri godine od egzekucije Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Sve što je bilo do Srbije, uradila je, smatra Veljko Odalović.
Da li je
Oliver Ivanović u studiju Kim radija, oktobar 2004 (Foto arhiva Kim)

„To mučko i kukavičko ubistvo je ostavilo jako dubok i užasan trag na biću našeg naroda koji živi na Kosovu i Metohiji. Oliver Ivanović je bio divan otac, odličan prijatelj, i sjajan borac za istinu i pravdu. Njegovoj porodici je najteže, jer je to nenadoknadiv gubitak. Ono što je sigurno jeste da ostaje trajna sramota, na celoj Srbiji, a pre svega na vlasti, zato što to gnusno ubistvo, sa očiglednom političkom pozadinom, nikada nije rasvetljeno do kraja, ni dan danas. Iako je predsednik Vučić više puta obećao da će se sve otkriti, naša javnost ne zna ništa o detaljima tog užasnog zločina", rekao je predsednik Levice Srbije i nekadašnji šef pregovaračkog tima Srbije za razgovore sa Kosovom.
 
"Mislim da je to neophodno zbog pravde, zbog njegove divne porodice, zbog cele Srbije, ali i našeg naroda. Neophodno je u što kraćem roku pronaći ljude koji su ga ubili, streljali sa leđa, ljude koji su to organizovali i inspirisali. Naravno da svi mi koji se sa tugom sećamo tog užasnog događaja i obeležavamo ga, najviše se sećamo njegovog rada, borbe, i toga kakav je bio čovek, znamo da ne treba previše ulagati nade u to da će ova vlast biti spremna da se dublje i ozbiljnije upusti u razotkrivanje ovog zločina", kazao je Stefanović i dodao da je sa predstavnicima srpskih vlasti više puta razgovarao o slučaju ubijenog Olivera.
 
"Iznosili smo im sve detalje tog slučaja, ukazivali na pravosudni krivično pravni paralelizam koji postoji između Prištine i Beograda. Konkretno, u ovom slučaju imate situaciju da se osoba pod optužnicom u Prištini slobodno kreće i sastaje sa predsednikom Republike u Beogradu. To u suštini pokazuje da naše pravosuđe ne sme, ili im je zabranjeno, ili ne znaju kako da ovaj slučaj rasvetle do kraja", naveo je Stefanović.
 
On kaže da je Ivanovićevo ubistvo tema njegovih sastanaka i sa predstavnicima međunarodne zajednice.
 
"Nažalost, to je samo jedan deo šarolikog mozaika koji opisuje našu vlast, a to je mozaik korupcije, nasilja, kriminala, otimanja države od naroda, i jedne filozofije siromaštva. Oliver Ivanović, pre svega njegov život i njegova borba, njegovo ime su postali simbol ne samo otpora i prkosa, već simbol jednog boljeg života i bolje Srbije za koju ćemo se svi zajedno izboriti", zaključio je.
 
Odalović: Strašno loša poruka ako Kosovo ne rasvetli ovaj zločin
 
"Uz tragediju koju je doživeo Oliver, njegova porodica, a i svi mi, naravno, najgora i najteža stvar je da i posle toliko vremena nemamo apsolutno nikakvih novih saznanja i nikakvog ozbiljnog pomaka u istrazi", kazao je za RTV Kim predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović.
 
On je naveo da nije dobro da ubistvo Ivanovića ostane nerasvetljeno.
 
"Duboko se nadam i verujem u to da Oliverovo ubistvo ne može da ostane nerasvetljeno. Nije dobro što se taj privremeni sistem, privremeni organi koji vode ceo postupak, ovako neodgovorno i ovako nonšalantno ponašaju prema ovako teškom zločinu. Mnogo bi loše bilo, siguran sam da je strašno loša poruka, ako Kosovo ne bi rasvetlilo ovaj zločin", kazao je..
 
Odalović dodaje da je sve što je bilo do Republike Srbije, do njenih organa, do onoga što je njena nadležnost, Srbija uradila.
 
"Sve što je mogla da proveri, sve informacije koje je Srbija mogla da prikupi, sve je to urađaneo, ali nema pomaka. Ono što je naša stvarnost je da sve ono što bi moglo da pomogne rasvetljavanju očigledno jeste u rukama privremenih institucija u Prištini. Republika Srbija je poslala vrlo jasne poruke, da je spremna da sarađuje, da razmeni informacije, ali očigledno je da (u Prištini) ima onih koji, u ovom trenutku, ne pokazuju preveliko interesovanje da rasvetle slučaj", zaključio je on.
 
Ni tri godine od ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici ni izvršilac, ni nalogodavac ubistva nisu poznati. Sudski proces koji se vodi pred kosovskim sudovima advokati ocenjuju odugovlačenjem, optužnicu neargumentovanom i "sklepanom", a istragu promašenom. Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera kazao je za RTV Kim da "skoro nećemo doživeti" rasvetljavanje slučaja tragičnog kraja nastradalog političara.
 
PROČITAJTE JOŠ:Ostale vesti

KP izrekla 435 novčanih kazni zbog nepoštovanja mera
Kosovska policija je tokom poslednja 24 sata u različitim gradovima Kosova izrekla 435 novčanih kazni zbog nepoštovanja anti-kovid mera.
  • 07.03.2021
Preminuo Sanja Ilić
Kompozitor i muzičar, frontmen grupe „Balkanika" Aleksandar Sanja Ilić, preminuo je u 70. godini.
  • 07.03.2021
Preminuo Boris Komnenić
Glumac Boris Komnenić preminuo je u 64. godini posle teške bolesti. Bio je prvak drame u Narodnom pozorištu, u Beogradu.
  • 07.03.2021
Donja Gušterica: Mladić se razneo bombom
Mladić S.K. (26) iz Donje Gušterice u opštini Gračanica razneo se sinoć ručnom bombom, potvrđeno je Riznici u ovom mestu.
  • 06.03.2021
Popović: Hitno procesuirati vozača koji je udario L.P.
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović zahteva od Policije i nadležnih organa da hitno procesuiraju počinioca koji je juče krećući se kroz Gračanicu neprimerenom brzinom kolima udario  dete L.P. i naneo mu teške telesne povrede a potom pobegao, navodi se u saopštenju.
  • 06.03.2021
Saobraćajna nesreća u Gračanici, povređeno dvanaestogodišnje dete
Beli pasat koji se oko 17:00 kretao iz centra Gračanice ka Ajvaliji, udario je dvanaesetogodišnje dete na biciklu, a zatim se "zakucao" u banderu. Povređeno dete je odmah prebačeno u gračanički KBC, odakle je u nesvesnom stanju upućeno u Prištinu. Vozač je ostavio slupani auto i pobegao sa lica mesta.
  • 05.03.2021