Vesti
Hronika

Čopor pasa poklao živinu i ovce Gorana Stojanovića iz Gračanice

Tokom prošle noći i jutra čopor pasa poklao je više od 40 kokošaka, dve ovce i ovna domaćinstvu Stojanović iz Gračanice. Nadležni još nisu izvršili uviđaj.
Čopor pasa poklao živinu i ovce Gorana Stojanovića iz Gračanice
Goran Stojanović hrani preostalu živinu (Foto Kim)

Napušteni i odbačeni psi dugogodišnji problem

Problemi koje uzrokuju psi lutalice nažalost nisu novina u životu ljudi na centralnom Kosovu. Podsetimo, sedmogodišnji dečak romske nacionalnosti iz Kosova Polja preminuo je krajem 2014. godine od povreda zadobijenih od ujeda uličnih pasa.

Da su "ničiji" psi veliki problem, RTV Kim je izveštavala još 2013. godine. Tadašnja direktorica javnih službi u Opštini Gračanica Jelena Stojanović je navela da su "psi lutalice su vakcinisani, sterilisani i obeleženi minđušama", te da druga "vrsta" pasa pravi probleme.

Kada je pre odlaska na posao svratio da nahrani stoku i živinu Goran Stojanović iz Gračanice zatekao je preklane ovce i kokoške. Više od 40 kokošaka i dve ovce i ovna su mu podavili psi. Preklanu živinu i ovce zatekli smo po travi.

„Kad sam ustao ujutru ovaca nema, kokoške isto... Kerovi su me napali, napali mi i ovce i nisam mogao da se odbranim. Imao sam dve ovce i ovna, svi su nastradali. Preko 40 kokošaka, ostalo mi je samo još šest ili sedam. Zvao sam medije, opština kao opština, niko ne radi ništa. Odem, oni neće da me prime. Ubace me na listu i onda čekaj, čekaj... Danas sam bio ponovo, rekli su mi: „Dođi za sat vremena“, pa „Dođi u jedan sat“. Nemam ja vremena da idem da ih molim“, kaže Stojanović.

Psi su, kaže, nedavno napali i njegovu komšinicu i još jednog prolaznika, pa Stojanović strahuje da bi mogli da mu napadnu i decu.

„To nisu mali kerovi, kao vukovi su veliki. I ja sam se jedva spasao, imao sam vilu, inače su i na mene pojurili. Nema ih sada, verovatno jedu ovce“, kaže Goran.

Prošle godine je Stojanovićima nastradalo pedeset kokošaka. Priča kako se i danas, a i tada, žalio nadležnima u Opštini Gračanica, ali navodi da nisu reagovali. Danas je napisao i zahtev Odeljenju poljoprivrede u Opštini.

„Bio sam u Opštini, ali nisu rešili taj slučaj, niti je ko nadokanadio štetu. Žalio sam se svugde, ali niko ništa ne preduzima“.

Stojanović se obraćao i Policiji, ali do sada niko nije došao da izvrši uviđaj.

„Gde da idem i kome da se žalim?“, pita se.

Stojanoviću su živina i stoka izvor prihoda i hrana za porodicu. Goran u Gračanici živi sa suprugom i šest ćerki. Samo je on zaposlen.

"Opština će pomoći Stojanovićima"

Direktor Odeljenja za poljoprivredu Opštine Gračanica Dragiša Stojanović kazao je, u međuvremenu, za RTV Kim da je u saradnji sa NVO "Pravo na život" jedna od povređenih životinja odvedena kod veterinara i da joj je ukazana pomoć. Takođe je kazao da će porodici Stojanović opština nadoknaditi štetu koja je pričinjena.

"Ja sam se sreo sa gospodinom Stojanovićem i razgovarali smo o tome kako da mu izađemo u susret".

Direktor opštinskog odeljenja je istakao da će u narednim danima biti pokrenuta nova akcija uklanjanja pasa lutalica sa ulica.

"Mi smo i pre dvadesetak dana imali akciju hvatanja pasa lutalica u okolini bolnice, uhvatili smo par komada. Takođe će u saradnji sa organizacijom "Pravo na život" danas i sutra biti sprovedena akcija hvatanja pasa lutalica".

Stojanović kaže da opština Gračanica ima veliki problem sa psima lutalicama. 

"Veliki je broj pasa lutalica koji migriraju iz mesta u mesto, iz opštine u opštinu. Mi se graničimo sa tri velike opštine a psi migriraju u potrazi za hranom. Po zakonu psi moraju biti pušteni, s tim što mi vodimo računa i kontrolišemo broj pasa na ulici", kaže on.

Prema Stojanovićevim rečima, u azilu za pse u Lapljem Selu trenutno je zbrinuto blizu 50 pasa. 

"Svaki građanin koji ima neki problem ili vidi pse koji su agresivni ili im ometaju život, mogu slobodno da prijave našem odeljenju koje se nalazi iznad Dijagnostičkog centra, na drugom spratu ili pomenutoj nevladinoj organizaciji koja se nalazi između Gračanice i Lapljeg Sela", zaključio je Stojanović.

RTV Kim se u aprilu bavila temom pasa lutalica kojih na ulicama Gračanice i okoline ima oko 2.000.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021