Vesti
Hronika

Čopor pasa poklao živinu i ovce Gorana Stojanovića iz Gračanice

Tokom prošle noći i jutra čopor pasa poklao je više od 40 kokošaka, dve ovce i ovna domaćinstvu Stojanović iz Gračanice. Nadležni još nisu izvršili uviđaj.
Čopor pasa poklao živinu i ovce Gorana Stojanovića iz Gračanice
Goran Stojanović hrani preostalu živinu (Foto Kim)

Napušteni i odbačeni psi dugogodišnji problem

Problemi koje uzrokuju psi lutalice nažalost nisu novina u životu ljudi na centralnom Kosovu. Podsetimo, sedmogodišnji dečak romske nacionalnosti iz Kosova Polja preminuo je krajem 2014. godine od povreda zadobijenih od ujeda uličnih pasa.

Da su "ničiji" psi veliki problem, RTV Kim je izveštavala još 2013. godine. Tadašnja direktorica javnih službi u Opštini Gračanica Jelena Stojanović je navela da su "psi lutalice su vakcinisani, sterilisani i obeleženi minÄ‘ušama", te da druga "vrsta" pasa pravi probleme.

Kada je pre odlaska na posao svratio da nahrani stoku i živinu Goran Stojanović iz Gračanice zatekao je preklane ovce i kokoške. Više od 40 kokošaka i dve ovce i ovna su mu podavili psi. Preklanu živinu i ovce zatekli smo po travi.

„Kad sam ustao ujutru ovaca nema, kokoške isto... Kerovi su me napali, napali mi i ovce i nisam mogao da se odbranim. Imao sam dve ovce i ovna, svi su nastradali. Preko 40 kokošaka, ostalo mi je samo još šest ili sedam. Zvao sam medije, opština kao opština, niko ne radi ništa. Odem, oni neće da me prime. Ubace me na listu i onda čekaj, čekaj... Danas sam bio ponovo, rekli su mi: „Dođi za sat vremena“, pa „Dođi u jedan sat“. Nemam ja vremena da idem da ih molim“, kaže Stojanović.

Psi su, kaže, nedavno napali i njegovu komšinicu i još jednog prolaznika, pa Stojanović strahuje da bi mogli da mu napadnu i decu.

„To nisu mali kerovi, kao vukovi su veliki. I ja sam se jedva spasao, imao sam vilu, inače su i na mene pojurili. Nema ih sada, verovatno jedu ovce“, kaže Goran.

Prošle godine je Stojanovićima nastradalo pedeset kokošaka. Priča kako se i danas, a i tada, žalio nadležnima u Opštini Gračanica, ali navodi da nisu reagovali. Danas je napisao i zahtev Odeljenju poljoprivrede u Opštini.

„Bio sam u Opštini, ali nisu rešili taj slučaj, niti je ko nadokanadio štetu. Žalio sam se svugde, ali niko ništa ne preduzima“.

Stojanović se obraćao i Policiji, ali do sada niko nije došao da izvrši uviđaj.

„Gde da idem i kome da se žalim?“, pita se.

Stojanoviću su živina i stoka izvor prihoda i hrana za porodicu. Goran u Gračanici živi sa suprugom i šest ćerki. Samo je on zaposlen.

"Opština će pomoći Stojanovićima"

Direktor Odeljenja za poljoprivredu Opštine Gračanica Dragiša Stojanović kazao je, u međuvremenu, za RTV Kim da je u saradnji sa NVO "Pravo na život" jedna od povređenih životinja odvedena kod veterinara i da joj je ukazana pomoć. Takođe je kazao da će porodici Stojanović opština nadoknaditi štetu koja je pričinjena.

"Ja sam se sreo sa gospodinom Stojanovićem i razgovarali smo o tome kako da mu izađemo u susret".

Direktor opštinskog odeljenja je istakao da će u narednim danima biti pokrenuta nova akcija uklanjanja pasa lutalica sa ulica.

"Mi smo i pre dvadesetak dana imali akciju hvatanja pasa lutalica u okolini bolnice, uhvatili smo par komada. Takođe će u saradnji sa organizacijom "Pravo na život" danas i sutra biti sprovedena akcija hvatanja pasa lutalica".

Stojanović kaže da opština Gračanica ima veliki problem sa psima lutalicama. 

"Veliki je broj pasa lutalica koji migriraju iz mesta u mesto, iz opštine u opštinu. Mi se graničimo sa tri velike opštine a psi migriraju u potrazi za hranom. Po zakonu psi moraju biti pušteni, s tim što mi vodimo računa i kontrolišemo broj pasa na ulici", kaže on.

Prema Stojanovićevim rečima, u azilu za pse u Lapljem Selu trenutno je zbrinuto blizu 50 pasa. 

"Svaki građanin koji ima neki problem ili vidi pse koji su agresivni ili im ometaju život, mogu slobodno da prijave našem odeljenju koje se nalazi iznad Dijagnostičkog centra, na drugom spratu ili pomenutoj nevladinoj organizaciji koja se nalazi između Gračanice i Lapljeg Sela", zaključio je Stojanović.

RTV Kim se u aprilu bavila temom pasa lutalica kojih na ulicama Gračanice i okoline ima oko 2.000.Ostale vesti

Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022