Vesti
Hronika

Čopor pasa poklao živinu i ovce Gorana Stojanovića iz Gračanice

Tokom prošle noći i jutra čopor pasa poklao je više od 40 kokošaka, dve ovce i ovna domaćinstvu Stojanović iz Gračanice. Nadležni još nisu izvršili uviđaj.
Čopor pasa poklao živinu i ovce Gorana Stojanovića iz Gračanice
Goran Stojanović hrani preostalu živinu (Foto Kim)

Napušteni i odbačeni psi dugogodišnji problem

Problemi koje uzrokuju psi lutalice nažalost nisu novina u životu ljudi na centralnom Kosovu. Podsetimo, sedmogodišnji dečak romske nacionalnosti iz Kosova Polja preminuo je krajem 2014. godine od povreda zadobijenih od ujeda uličnih pasa.

Da su "ničiji" psi veliki problem, RTV Kim je izveštavala još 2013. godine. Tadašnja direktorica javnih službi u Opštini Gračanica Jelena Stojanović je navela da su "psi lutalice su vakcinisani, sterilisani i obeleženi minđušama", te da druga "vrsta" pasa pravi probleme.

Kada je pre odlaska na posao svratio da nahrani stoku i živinu Goran Stojanović iz Gračanice zatekao je preklane ovce i kokoške. Više od 40 kokošaka i dve ovce i ovna su mu podavili psi. Preklanu živinu i ovce zatekli smo po travi.

„Kad sam ustao ujutru ovaca nema, kokoške isto... Kerovi su me napali, napali mi i ovce i nisam mogao da se odbranim. Imao sam dve ovce i ovna, svi su nastradali. Preko 40 kokošaka, ostalo mi je samo još šest ili sedam. Zvao sam medije, opština kao opština, niko ne radi ništa. Odem, oni neće da me prime. Ubace me na listu i onda čekaj, čekaj... Danas sam bio ponovo, rekli su mi: „Dođi za sat vremena“, pa „Dođi u jedan sat“. Nemam ja vremena da idem da ih molim“, kaže Stojanović.

Psi su, kaže, nedavno napali i njegovu komšinicu i još jednog prolaznika, pa Stojanović strahuje da bi mogli da mu napadnu i decu.

„To nisu mali kerovi, kao vukovi su veliki. I ja sam se jedva spasao, imao sam vilu, inače su i na mene pojurili. Nema ih sada, verovatno jedu ovce“, kaže Goran.

Prošle godine je Stojanovićima nastradalo pedeset kokošaka. Priča kako se i danas, a i tada, žalio nadležnima u Opštini Gračanica, ali navodi da nisu reagovali. Danas je napisao i zahtev Odeljenju poljoprivrede u Opštini.

„Bio sam u Opštini, ali nisu rešili taj slučaj, niti je ko nadokanadio štetu. Žalio sam se svugde, ali niko ništa ne preduzima“.

Stojanović se obraćao i Policiji, ali do sada niko nije došao da izvrši uviđaj.

„Gde da idem i kome da se žalim?“, pita se.

Stojanoviću su živina i stoka izvor prihoda i hrana za porodicu. Goran u Gračanici živi sa suprugom i šest ćerki. Samo je on zaposlen.

"Opština će pomoći Stojanovićima"

Direktor Odeljenja za poljoprivredu Opštine Gračanica Dragiša Stojanović kazao je, u međuvremenu, za RTV Kim da je u saradnji sa NVO "Pravo na život" jedna od povređenih životinja odvedena kod veterinara i da joj je ukazana pomoć. Takođe je kazao da će porodici Stojanović opština nadoknaditi štetu koja je pričinjena.

"Ja sam se sreo sa gospodinom Stojanovićem i razgovarali smo o tome kako da mu izađemo u susret".

Direktor opštinskog odeljenja je istakao da će u narednim danima biti pokrenuta nova akcija uklanjanja pasa lutalica sa ulica.

"Mi smo i pre dvadesetak dana imali akciju hvatanja pasa lutalica u okolini bolnice, uhvatili smo par komada. Takođe će u saradnji sa organizacijom "Pravo na život" danas i sutra biti sprovedena akcija hvatanja pasa lutalica".

Stojanović kaže da opština Gračanica ima veliki problem sa psima lutalicama. 

"Veliki je broj pasa lutalica koji migriraju iz mesta u mesto, iz opštine u opštinu. Mi se graničimo sa tri velike opštine a psi migriraju u potrazi za hranom. Po zakonu psi moraju biti pušteni, s tim što mi vodimo računa i kontrolišemo broj pasa na ulici", kaže on.

Prema Stojanovićevim rečima, u azilu za pse u Lapljem Selu trenutno je zbrinuto blizu 50 pasa. 

"Svaki građanin koji ima neki problem ili vidi pse koji su agresivni ili im ometaju život, mogu slobodno da prijave našem odeljenju koje se nalazi iznad Dijagnostičkog centra, na drugom spratu ili pomenutoj nevladinoj organizaciji koja se nalazi između Gračanice i Lapljeg Sela", zaključio je Stojanović.

RTV Kim se u aprilu bavila temom pasa lutalica kojih na ulicama Gračanice i okoline ima oko 2.000.Ostale vesti

Preminula novinarka Gordana Suša
Novinarka Gordana Suša preminula je danas posle duge i teške bolesti u 75. godini života, potvrđeno je za portal Nova.rs.
  • 22.06.2021
Godišnjica od kidnapovanja rudara kopa Belaćevac
"Danas se navršavaju 23 godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa `Belaćevac` Termoelektrane `Obilić` na Кosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 22.06.2021
Ukradena strujna instalacija iz crkve u Uroševcu

Iz pravoslavne crkve Svetog cara Uroša u Uroševcu ukradena je strujna instalacija, javio je prištinski portal Reporteri.

  • 21.06.2021
Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021