Vesti
Hronika

„Članovi porodica nestalih žive u mraku“

Nacionalni dan nestalih na Kosovu članovi porodica i udruženja su prethodnih godina obeležavali ispred Skupštine Kosova, paljenjem sveća i polaganjem cveća. Zbog epidemije koronavirusa, odlučili su da današnji dan obeleže tako što će pozvati sve da večeras u 20 časova ugase svoja svetla na dva minuta i tako podrže porodice nestalih.
„Članovi porodica nestalih žive u mraku“
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Milorad Trifunović iz Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih na Kosovu pozvao je sve građane Kosova da na dva minuta ugase svetla u svojim domovima.

„Mi koji svoje najmilije tražimo već više od 20 godina, koji žive u mraku, odlučili smo se, s obzirom na to da ne možemo da izađemo da položimo cveće u ovom teškom vremenu kada se ceo svet bori protiv nevidljivog neprijatelja, da u 20 sati sve porodice koje su izgubile svoje najmilije ugase svetlo na dva minuta. Kada nestali već više od 20 godina žive u mraku, ni krivi ni dužni, možemo i mi dva minuta da izdržimo bez svetla“, poručio je Trifunović u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Trifunović ističe da se pitanje nestalih pominje samo određnih datuma.

„Sve se zaboravlja, prošlo je mnogo vremena. Umrli su roditelji, članovi porodica. Nadležene institucije, komisije, radne grupe koje su osnovali Beograd i Priština, umesto da budu humanitarne, da se bave istraživanjem, one su podložne politici“, kazao je Trifunović i poručio nadležnima da se posvete svom radu.

On je napomenuo da su prošlog meseca dobili inforomacije da su identifikovana još neka lica, te da se broj nestalih sa 1653 smanjio na 1644 osobe.

Silvana Marinković iz Gračanice čije je suprug kidnapovan pre 20 godina ističe da „iako su prošle godine istrage, pomaka u pronalasku nestalih nema“.

„Mi smo iz dana u dan sve više zapostavljeni, sve više zaboravljeni. U pronalasku naših nestalih, osim naših porodica, retko ko učestvuje. Ima i onih koji usporavaju rešavanje ovog pitanja. Zašto se sve sakriva, ne znamo, ali možemo samo da pretpostavimo“, rekla je Marinkovićeva.

I ona se slaže da se o nestalima nedovoljno govori.

„Sete nas se samo kada su izbori. Jedini koji su sa nama svih ovih 20 godina su novinari“, zaključila je Marinkovićeva.

Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo navodi da „svi moramo svakog dana da se saosećamo sa porodicama nestalih, da svakodnevno tražimo da se njihova sudbina razjasni i da se tela nestalih vrate porodicama“.

„Članovi porodica nestalih žive u mraku, neizvesnosti, nemaju informacija o svojim najmilijima. Mi, organizacije koje se bavimo tim pitanjem, svaki dan radimo na tome. Međutim, institucije koje su nadležene, da pretraže i pronalaze istinu o tome šta se desilo i gde su nestala lice, treba time da se bave više. Nije da ne rade ništa, ali poslednjih godina ima vrlo malo pomaka jer je bilo malo identifikacija lica, moraju da budu svaki dan posvećeni istini“, kazao je Bljakaj.

Kampanju za nestala lica pod nazivom “U tami za nestale - ugasite svetla na 2 minuta” sprovode Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova, Resursni centar za nestala lica, Integra, Fond za humanitarno pravo Kosova i Forum ZFD.Ostale vesti

Jevtić: Albanci sekirom napali povratnika kod Kline
Povratnika Đorđija Đorovića u selu Drenovčić kod Kline, sekirom su napali Albanci, naveo je instagram profilu vršilac dužnosti kosovskog ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 26.05.2020
Obijena škola u Sušici, ukradeni računari
Zgrada Elektrotehničke škole obijena je noćas, potvrdio je za Gračanica online direktor ove škole Milan Dimitrijević.
  • 25.05.2020
Na Kosovu tokom pandemije povećano nasilje u porodici
Tokom pandemije koronavirusa na Kosovu je za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici, podaci su kosovskog Ministarstva pravde. Međutim, iz organizacija koje se bave slučajevima porodičnog nasilja poručuju da je broj znatno veći, jer žrtve često ne prijavljuju nasilje.
  • 25.05.2020
Zapaljena kuća povratnika u Berkovu kod Kline
U povratničkom selu Berkovo kod Kline zapaljena je kuća povratnika Žarka Vučkovića, preneo je na svom Tviter nalogu ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić. Naveo je da je Ministarstvo Vučkoviću sagradilo kuću prošle godine i da policija vrši uviđaj
  • 23.05.2020
Kurti traži da Državno tužilaštvo sasluša Tačija
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti zatražio je od Državnog tužilaštva da ispita predsednika Kosova Hašima Tačija kao svedoka povodom pretnji smrću koje je na Fejsbuku premijeru uputila "Albanska dobrovoljačka garda".
  • 22.05.2020
Optužnica protiv dve žene zbog učešća u ISIS-u
Specijalno tužilaštvo Кosova podiglo je optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv dve žene sa Kosova sa inicijalima L.I. i A.A., za krivično dela "organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi".
  • 22.05.2020