Vesti
Hronika

Carina Kosova: Vladika nije imao fitosanitarni sertifikat za med

Episkop raško-prizrenski Teodosije vraćen je prošle nedelje sa kosovske strane prelaza Jarinje, dok je putovao iz pravca Raške ka Gračanici automobilom u kojem je prevozio dve kante meda. Kako je potvrđeno za KoSSev iz kosovske carine, njemu nije bio dozvoljeno da unese med zbog nedostatka fitosanitarnog sertifikata.
Carina Kosova: Vladika nije imao fitosanitarni sertifikat za med
Episkop Teodosije (Foto arhiva Kim)

Vladika Teodosije potvrdio je, međutim, da mu carinici posle pretresa ništa nisu ni zatražili, niti su ga pitali i da su ga bez obrazloženja vratili sa prelaza.

"Carina Kosova je razmotrila slučaj i došli smo do zaključka da su carinski službenici vratili osobu zbog nedostatka fitosanitarnog sertifikata", navodi se u odgovoru Carine Kosova za KoSSev.

Portparol kosovske carine, Adriatik Staviljeci, potvrdio je za ovaj portal da je za prehrambene proizvode neophodan fitosanitarni sertifikat, te da tome podležu i verske institucije. Staviljeci precizira da ovo pravilo važi nezavisno od vrednosti proizvoda koji se uvoze.

Sa druge strane, naveo je i da verske institucije nisu u obavezi da plaćaju carinu prilikom uvoza robe, ali je još jednom ponovio da je obavezan fitosanitarni sertifikat.

"Crkva može da uveze i donacije, ne plaćaju dažbine, ali za prehrambenu industriju, ne samo za crkvu, za celokupnu prehrambenu industriju koja ulazi, treba fitosanitarni sertifikat", objasnio je Staviljeci.

Vladika Teodosije prethodno je rekao da mu je ovo prvi put za 20 godina da bude vraćen sa prelaza. On je iste večeri ušao na Kosovo tek nakon što se vratio u Rašku gde je ostavio med.Ostale vesti

Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića vraćena na ponovni postupak
Na osnovu žalbi odbrane optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića, Apelacioni sud je doneo odluku da predmet vrati na početak, potvrdila je za RTV Kim branilac optužene Silvane Arsović, advokat Jovana Filipović.
  • 25.09.2020
Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020
Obijena kuća u Gračanici
Lopovi su sinoć upali u kuću Zorana Кostića u ulici Кosovke devojke u Gračanici, napravili premetačinu i odneli novac koji su uspeli da pronađu u novčaniku.
  • 21.09.2020
Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu
Osnovni sud u Gnjilanu usvojio je predlog Osnovnog tužilaštva u ovom gradu i odredio jednomesečni pritvor za 30 osumnjičenih osoba, od kojih su 12 pripadnici Kosovske policije. Oni su pre dve noći uhapšeni u akciji usmerenoj protiv krijumčarenja robe i organizovanja ilegalnog kockanja u pograničnom području u selu Karačevo.
  • 20.09.2020
Pronađen ukraden novac iz crkve u Babinom Mostu
Ukradenu torbu sa crkvenim novcem sveštenika Aleksandra Našpalića iz obijene Crkve Pokrova Presvete Bogorodice kod Babinog Mosta pronašli su danas lovci u blizini ovog sela.
  • 18.09.2020
Gnjilane: Nasilje u porodici u porastu
Broj slučajeva porodičnog nasilja u Kosovskom Pomoravlju je u porastu. Za nepunih devet meseci registrovano je više od 130 slučajeva porodičnog nasilja.
  • 18.09.2020