Vesti
Hronika

Carina Kosova: Pri kraju akcija zaplene pića u vinariji u Velikoj Hoči

Carina Kosova objavila je da je akcija zaplene alkoholnih pića u Velikoj Hoči pri kraju, navodeći da je do zaplene došlo jer proizvodnja i prodaja tih pića nije obavljena u skladu sa relevantnim zakonima Kosova.
 • 08.12.2022
 • 17:38 h > 17:45
 • Hronika
 • izvor: Beta, Kim, Radio Goraždevac
 • komentara:
 • pregleda: 849
Carina Kosova: Pri kraju akcija zaplene pića u vinariji u Velikoj Hoči
Pripadnici Policije Kosova obezbeđuju konfiskaciju vina u Velikoj Hoči (Foto Kim)

Akcija se odvija u saradnji sa kosovskom policijom, potvrdio je za prištinske medije portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci.

"Skoro je gotovo, pošto iza toga se radi o velikoj količini. Bilo je nezadovoljstva, ali je prevaziđeno", rekao je Staviljeci.

Pripadnici Kosovske policije i Carine sproveli su u sredu akciju kontrole proizvođača alkoholnog pića u Velikoj Hoči, a Carina je danas potvrdila da je doneta odluka o zapleni više od 40.000 litara u tom mestu nakon što je utvrđeno da se u jednoj vinariji, osim što se prodaje, vrši i neovlašćena proizvodnja alkoholnih pića.

"Vlasnik te delatnosti za proizvodnju, nije imao ovlašćenje Kosovske carine, što je u suprotnosti sa relevantnim normama Zakonika o carini i akcizama", naveli su iz Carine.

Nakon jučerašnjih dešavanja, meštani Velike Hoče su danas oko pola osam počeli ponovo da se okupljaju ispred vinarije Petrović kako bi pružili podršku porodici.

Oko 13.30 sati počela je akcija zaplene alkoholnih pića, a pripadnici policije su intervenisali kako bi obezbedili akciju Carine Kosova.

Članovi porodice Petrović žestoko su nekoliko puta u toku dana protestovali protiv najavljenih postupaka carinika: bilo je pretnji samoubistvom, vezivanja kaišem za banderu, najava paljenja automobila.

Neposredno pre početka konfiskacije vina iz podruma Petrovića, članovi ove porodice i okupljeni meštani su od strane policije udaljeni sa lica mesta.

Petrović: Jasna poruka da odemo odavde

Vlasnik vinarije Srđan Petrović zahvalio se svima koji su im pružili podršku. On je rekao da je ovo jasna poruka "da treba da odu odavde", javio je Radio Gorždevac.

"Šta da radimo, pružili smo svaki otpor, ali ne vredi ništa, hvala Bogu da nije došlo do incidenta, da niko od meštana nije uhapšen. Zahvaljujem se svim medijima koji su došli ovde, koji ste nas podržali, Kancelariji za Kosovo i Metohiju, direktoru Petru Petkoviću koji nas je zvao i ohrabrio, svim mojim prijateljima iz Saveza vinara koji su nas podržali, kabinetu predsednika, meštanima, pre svega njima koji su izrazili svoje nezadovoljstvo i koji su jasno videli ovu poruku, a to je poruka "idite odavde".

Srđan Petrović je ponovio da su bili spremni na svaki vid dogovora, ali su to predstavnici carine odbili.

"Nudio sam nagodbu, napravio sam grešku, greška košta, nudio sam da platim. Nisu hteli da prihvate, želja im je da demostriraju silu. Mi smo nedužni, nemamo snage da se odupremo, pružili smo miran otpor koliko god smo mogli, a oni su spremili još jedinica policije i Rosu da dođu. Ne vredi, sila Boga ne moli", zaključio je Petrović.Ostale vesti

Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
 • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

 • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

 • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
 • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
 • 17.03.2023
Orahovac: Služen pomen žrtvama martovskog pogroma
U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu u podne je služen pomen žrtvama martovskog pogroma iz 2004. godine, kao i svim žrtvama postradalim na Kosovu i Metohiji od kosovskog boja do danas.
 • 17.03.2023