Vesti
Hronika

Britanija uvela sankcije Zvonku Veselinoviću, Milanu Radoičiću i Slobodanu Tešiću

Velika Britanija je u okviru svojih globalnih antikorupcijskih mera uvela je sankcije za Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića sa Kosova, te Slobodana Tešića iz Srbije.
Britanija uvela sankcije Zvonku Veselinoviću, Milanu Radoičiću i Slobodanu Tešiću
Zvonko Veselinović i Milan Radoičić (Foto BIRN)

"Slobodan Tešić, značajan trgovac oružjem iz Srbije, optužen je za podmićivanje glavnog državnog tužioca druge zemlje", navodi se u obrazloženju.

Milan Radoičić, privrednik iz građevinske industrije i potpredsednik Srpske liste je, kako se navodi, "profitirao od prisvajanja državnih ugovora i iskoristio svoj uticaj da svojim građevinskim kompanijama dodeljuje unosne ugovore".

"Zvonko Veselinović, biznismen iz građevinske industrije na Kosovu koristi javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava", piše u obrazloženju.

Među pet stranaca kojim su nametnute sankcije zbog antikorupcijskih dela su i Ilan Šor, predsedavajući stranke Šor u Moldaviji, navodno umešan u skandal sa prevarom u moldavskoj banci 2014, te Vladimir Plahotniuk, biznismen i bivši političar, begunac od moldavske pravde, umešan u korumpiranost državnih institucija Moldavije.

"Puneći džepove korupcijom i krađom, korumpirani akteri imaju korozivni učinak na zajednice oko sebe - podrivaju demokratiju i uskraćuju zemljama vitalne resurse za vlastitu korist. Kao rezultat toga, preko dva odsto globalnog BDP-a se gubi zbog korupcije svake godine", navodi se u objavi britanske vlade.

Obimne sankcije na Međunarodni dan borbe protiv korupcije i Dan ljudskih prava

Ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli je 9. decembra objavio ove sankcije u okviru novog talasa sankcija usmerenih na korumpirane pojedince, kao i one koji krše i zloupotrebljavaju ljudska prava, te na počinioce seksualnog nasilja u sukobima.

Ovaj talas, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima je doprinos na Međunarodni dan borbe protiv korupcije i Dan ljudskih prava.

Paket obuhvata pojedince i subjekte uključene u širok spektar teških aktivnosti – uključujući mučenje zatvorenika, mobilizaciju trupa za silovanje civila i sistematska zverstva.

Ove sankcije pokazuju posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva odbrani slobodnih društava i ljudska prava svih, svuda, navodi se iz britanske vlade.

"Naša je dužnost promovisanje slobodnih i otvorenih društava širom sveta. Danas naše sankcije idu dalje u otkrivanju odgovornosti onih koji stoje iza gnusnih kršenja naših najosnovnijih prava. Posvećeni smo korišćenju svake poluge koja nam je na raspolaganju da osiguramo budućnost slobode nad strahom.

"Otkako smo dobili nova ovlaštenja nakon našeg izlaska iz EU-a, Kaneclarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj koristila je ciljane sankcije u više režima da pozove na odgovornost one koji su počinili ova neviđena dela, bilo u Rusiji, Iranu, Mjanmaru ili drugde", naveo je ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Današnje sankcije uključuju mete iz 11 zemalja u sedam režima sankcija - najviše što je Velika Britanija ikada spojila u jedan paket.Ostale vesti

Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
  • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

  • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

  • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
  • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
  • 17.03.2023
Orahovac: Služen pomen žrtvama martovskog pogroma
U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu u podne je služen pomen žrtvama martovskog pogroma iz 2004. godine, kao i svim žrtvama postradalim na Kosovu i Metohiji od kosovskog boja do danas.
  • 17.03.2023