Vesti
Hronika

Britanija donirala Komisiji za nestala lica opremu za terensko istraživanje

Velika Britanija je predala Srbiji opremu za terensko istraživanje radi pronalaska posmrtnih ostataka osoba koje se vode kao nestale tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.
Britanija donirala Komisiji za nestala lica opremu za terensko istraživanje
Veljko Odalović (Foto Fonet)

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović je izjavio da deo opreme predstavljaju bespilotna letelica i radar koji može da snima i do 10 metara ispod površine zemlje.

"Ovakva oprema nije korišćena na našem prostoru i biće izuzetno značajna, zbog uštede vremena i novca. Prvenstveno će se koristiti u Srbiji, ali smo spremni da pomognemo i drugima u regionu", rekao je Odalović.

On je izjavio da će oprema prvo biti korišćena na tri lokacije na koje je iz Prištine ukazano kao na moguća mesta masovnih grobnica, ali da može biti upotrebljena ako slični zahtevi stignu iz Zagreba ili Sarajeva.

"Posle 30 godina od početka sukoba, sudbina nestalih se može rešiti samo analizom DNK uzoraka. Nova oprema će pomoći da se sa mnogo manje napora pretraže lokacije i utvrdi identitet onih koje tražimo", rekao je Odalović, uz podatak da se traga za više od 10.000 nestalih.

Opremu ćemo staviti na raspolaganje i drugim zemljama u regionu. Problem nestalih se ne može rešiti granicama i administrativnim linijama, već se radi o pitanju regionalne saradnje, ocenio je Odalović.

Na prostoru zapadnog Balkana je oko 40.000 osoba imalo status nestalih, a rešeno je oko 70 odsto od tog broja. Srbija potražuje oko 1.600 nestalih lica.

Britanski ambasador u Beogradu Šan Meklaud je izjavila da je utvrđena sudbina više od 30.000 nestalih.

"Svi koji su tome doprineli zaslužuju čestitke, ali treba utvrditi sudbinu i još više od 10.000 ljudi. Rešenje njihove sudbine je od ogromne važnosti, ne samo zbog porodica, već i naroda koji su bili u sukobu. To je uslov za pomirenje i normalizaciju odnosa", ocenila je Šan Meklaud.

Prema njenim rečima, svaka država treba da pristupi utvrđivanju sudbine nestalih, bez obzira na njihovu nacionalnost ili ulogu u sukobu.

Nadam se da će nova oprema doprineti dolasku do saznanja o sudbini nestalih, kao i pomirenju i dijalogu, izjavila je Šan Meklaud.Ostale vesti

Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića vraćena na ponovni postupak
Na osnovu žalbi odbrane optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića, Apelacioni sud je doneo odluku da predmet vrati na početak, potvrdila je za RTV Kim branilac optužene Silvane Arsović, advokat Jovana Filipović.
  • 25.09.2020
Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020
Obijena kuća u Gračanici
Lopovi su sinoć upali u kuću Zorana Кostića u ulici Кosovke devojke u Gračanici, napravili premetačinu i odneli novac koji su uspeli da pronađu u novčaniku.
  • 21.09.2020
Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu
Osnovni sud u Gnjilanu usvojio je predlog Osnovnog tužilaštva u ovom gradu i odredio jednomesečni pritvor za 30 osumnjičenih osoba, od kojih su 12 pripadnici Kosovske policije. Oni su pre dve noći uhapšeni u akciji usmerenoj protiv krijumčarenja robe i organizovanja ilegalnog kockanja u pograničnom području u selu Karačevo.
  • 20.09.2020
Pronađen ukraden novac iz crkve u Babinom Mostu
Ukradenu torbu sa crkvenim novcem sveštenika Aleksandra Našpalića iz obijene Crkve Pokrova Presvete Bogorodice kod Babinog Mosta pronašli su danas lovci u blizini ovog sela.
  • 18.09.2020
Gnjilane: Nasilje u porodici u porastu
Broj slučajeva porodičnog nasilja u Kosovskom Pomoravlju je u porastu. Za nepunih devet meseci registrovano je više od 130 slučajeva porodičnog nasilja.
  • 18.09.2020