Vesti
Hronika

"Brezovica 3": Zatražen pritvor od 30 dana za osmoricu uhapšenih

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu, Odeljenje za teška krivična dela, zatražilo je od Osnovnog suda u Uroševcu izricanje mere pritvora u trajanju od 30 dana osmorici juče uhapšenih u akciji "Brezovica 3", kojima je odlukom državnog tužioca određena mera zadržavanja do 48 sati.
Ilustracija (Foto Mika Baumeister/Unsplash)

Prema zahtevu tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je okrivljeni I.M, kao službeno lice – glavni izvršni službenik u Kosovskoj agenciji za zaštitu životne sredine, od 2016. godine zloupotrebio službenu dužnost nečinjenjem u cilju sticanja imovine za druga lica i izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 422. stav 1. KZRK. Isti je, prema tužilaštvu, posredno primio novac, da bi postupio suprotno službenoj dužnosti, čime je počinio krivično delo primanje mita iz člana 428. st. 2 KZRK.

Za okrivljenog A.I. postoji osnovana sumnja da je od 2014. do 2018. godine, u Štrpcu, direktno davao novac službenom licu da ne postupi po službenoj dužnosti, čime je izvršio krivično delo davanje mita iz član 429. stav 3 u vezi sa stavom 1 KZRK. Takođe, isti je posredno dao poklon službenom licu i nepošteno uticao na njegovo odlučivanje, čime je izvršio krivično delo vršenje uticaja iz člana 431. stav 2. KZRK.

Za okrivljene Z.G i A.K.S. postoji osnovana sumnja da su od 2016. do 2019. godine, kao službena lica u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja (MŽSPP) u Prištini, u saizvršilaštvu pomagali okrivljenom A.C, u izvršenju krivičnog dela primanje mita za izdavanje ekološke saglasnosti i vodne saglasnosti u Nacionalnom parku „Šara“ u vikend naselju Brezovica, opština Štrpce, čime su saizvršili krivično delo primanje mita iz člana 428. st. 2 u vezi sa članovima 31 i 33 KZRK. Isti su, kao službena lica u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, direktno primili novac, u cilju nepoštenog odlučivanja službenog lica, čime su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo vršenje uticaja iz člana 431. st. 2 u vezi sa članom 31. KZRK.

Za M.Š., postoji osnovana sumnja da je direktno dao poklon službenom licu da ne postupi po službenoj dužnosti, čime je izvršio krivično delo davanje mita iz člana 429. stav 3. iz st. 1 KZRK. Isti je posredno dao poklon službenom licu čime je izvršio krivično delo vršenje uticaja iz člana 431. stav 2. KZRK.

Prema navodima tužilaštva, protiv okrivljenog F.H. postoji osnovana sumnja da je od 2010. godine u Štrpcu direktno davao novac službenom licu da ne postupi po službenoj dužnosti, čime bi počinio krivično delo davanje mita iz člana 429. stav 3 u vezi sa stavom 1 KZRK. Isti je posredno dao poklon službenom licu, čime je izvršio krivično delo vršenje uticaja iz člana 431. stav 2. KZRK.

Protiv okrivljenog R.A. postoji osnovana sumnja da je 2018. godine u Štrpcu posredno dao novac službenom licu da ne postupi u skladu sa svojim dužnostima, čime je izvršio krivično delo davanje mita iz člana 429. stav 3 KZRK. Isti je, indirektno, dao novac službenom licu za nepravedan uticaj na njegovo odlučivanje i izvršio krivično delo vršenje uticaja iz člana 431. stav 2. KZRK. Takođe, prema zahtevu tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je isti tokom 2017. godine falsifikovao javnu ispravu čime je počinio krivično delo falsifikovanje isprava iz člana 398. st. 2 KZRK.

Protiv okrivljenog H.A. postoji osnovana sumnja da je od 2015. do 2020. godine u Štrpcu kao investitor, posredno i neposredno, davao poklone u gotovini i vikendicama službenom licu u cilju da ne postupi u skladu sa svojim službenim dužnostima i time izvršio krivično delo davanje mita iz člana 429. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZRK. Isti je posredno dao poklon službenom licu, radi nepoštenog uticanja na njegovo odlučivanje, čime je izvršio krivično delo vršenje uticaja iz člana 431. stav 2. KZRK.Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022