Vesti
Hronika

Bratislav Nikolić se tereti da je nelegalno stekao oko milion evra

Bivšem gradonačelniku Štrpca iz redova Srpske liste Bratislavu Nikoliću je određen pritvor od 48 sati, nakon što je jutros uhapšen u akciji Policije Kosova zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno zbog nelegalnog izdavanja dozvola za gradnju na Brezovici.
Bratislav Nikolić se tereti da je nelegalno stekao oko milion evra
Bratislav Nikolić (Foto arhiva Kim)

Tužilaštvo ga tereti da je na taj način nelegalno stekao oko milion evra, javio je Radio Slobodna Evropa.

Štrpce je jedna od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra, a Bratislav Nikolić je bio na čelu te lokalne samouprave je od njenog osnivanja 2009. do kraja novembra 2021. godine.

Nikolić je nakon lokalnih izbora 2013. godine prešao u Srpsku listu, koja je iste godine i formirana uz podršku Beograda. Prethodno je bio gradonačelnik Štrpca ispred Samostalne liberalne strane (SLS), koja je početkom 2020. godine proglasila politički moratorijum, usled potpune dominacije Srpske liste.

Osim Nikolića, privedeno je još devet osoba. Tužilac Rasim Maljoku je naveo da se samo Bratislav Nikolić tereti da je nezakonito pribavio oko milion evra.

On je objasnio da je većina objekata na Brezovici izgrađena nelegalno, a da su osumnjičeni primali na poklon vile i automobile u zamenu za građevinske dozvole.

U akciji policije Kosova, koja je održana u saradnji sa tužilaštvom, zaplenjeno je 61.470 eura, oružje, osam automobila u vrednosti od 300 000 eura, kao i uređaji za proizvodnju kriptovaluta.

Sa druge strane, ogranak Srpske liste u Štrpcu je održao hitnu sednicu na kojoj je donet zaključak, kojim se “najoštrije osuđuje način na koji je policija izvela akciju, a u kojoj su deca i porodice funkcionera Srpske liste bile izložene brutalnim upadom u njihove domove i zastrašivanjem u ranim jutarnjim satima”.

Kako se navodi u saopštenju, pruža se nedvosmislena podršku svim privedenim članovima Srpske liste i njihovim porodicama.

“Znamo i verujemo da će se dokazati da su optužbe protiv njih neosnovane. Celokupnu situaciju i način na koji je sprovedena akcija vidimo kao atak na sve nas, atak na Srpsku listu, na Bratislava Nikolića koji se godinama borio i izborio za mir i suživot, da opština Štrpce danas bude primer multietničnosti na Kosovu, što očigledno nekom smeta”, navedeno je u saopštenju.

U međuvremenu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "država obezbediti pravnu pomoć" uhapšenima u Štrpcu, a da će više informacija o tome imati kada se vrati u Beograd.

"Ne znam kako usput ne nađoše još neke ozbiljne kriminalce, samo ih nađu među Srbima", rekao je Vučić novinarima u Tirani.

Prethodno je direktor Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, Petar Petković, rekao da je akcija Policije Kosova u Štrpcu "još jedan je brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i novi teror premijera Albina Kurtija".Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Mladića napala grupa Albanaca
Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštavaju da je mladića iz Mogile napala grupa lokalnih Albanaca dok je šetao svog psa i nanela mu dve ubodne rane.
  • 03.02.2023
U Mogili izboden mladić
U selu Mogila, u opštini Klokot, dvadesetogodišnji mladić B.Đ. srpske nacionalnosti izboden je nožem od strane komšije Albanca. Kako nezvanično saznaje portal Gračanica onlajn radi se o „komšijskoj tuči“.
  • 03.02.2023
Kosovska policija pretresla Milana Radojevića

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević objavio je snimak sa novog kontrolnog punkta koji je na severu uspostavila kosovska policija i pozvao predstavnike međunarodne zajednice, koji ne veruju da kosovska policija tamo svakog dana povećava prisustvo, da dođu i sami se uvere u pravo stanje.

  • 31.01.2023
Obijena porodična kuća u Dobrotinu
Tokom prethodne večeri u Dobrotinu je obijena porodična kuća Velike Mihajlović.
  • 30.01.2023
U Kraljevu održan skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću
U Kraljevu kod Duhovnog centra "Sveti vladika Nikolaj Velimirović" danas je održan skup podrške uhapšenom bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice. 
  • 28.01.2023
Kancelarija za KiM: Kamenovano vozilo KG tablica u Suvom Dolu

U naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice sinoć je kamenovano vozilo kragujevačkih registarskih tablica kojim je upravljao Saša Blažić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.01.2023