Vesti
Hronika

Bratislav Nikolić se tereti da je nelegalno stekao oko milion evra

Bivšem gradonačelniku Štrpca iz redova Srpske liste Bratislavu Nikoliću je određen pritvor od 48 sati, nakon što je jutros uhapšen u akciji Policije Kosova zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno zbog nelegalnog izdavanja dozvola za gradnju na Brezovici.
Bratislav Nikolić se tereti da je nelegalno stekao oko milion evra
Bratislav Nikolić (Foto arhiva Kim)

Tužilaštvo ga tereti da je na taj način nelegalno stekao oko milion evra, javio je Radio Slobodna Evropa.

Štrpce je jedna od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra, a Bratislav Nikolić je bio na čelu te lokalne samouprave je od njenog osnivanja 2009. do kraja novembra 2021. godine.

Nikolić je nakon lokalnih izbora 2013. godine prešao u Srpsku listu, koja je iste godine i formirana uz podršku Beograda. Prethodno je bio gradonačelnik Štrpca ispred Samostalne liberalne strane (SLS), koja je početkom 2020. godine proglasila politički moratorijum, usled potpune dominacije Srpske liste.

Osim Nikolića, privedeno je još devet osoba. Tužilac Rasim Maljoku je naveo da se samo Bratislav Nikolić tereti da je nezakonito pribavio oko milion evra.

On je objasnio da je većina objekata na Brezovici izgrađena nelegalno, a da su osumnjičeni primali na poklon vile i automobile u zamenu za građevinske dozvole.

U akciji policije Kosova, koja je održana u saradnji sa tužilaštvom, zaplenjeno je 61.470 eura, oružje, osam automobila u vrednosti od 300 000 eura, kao i uređaji za proizvodnju kriptovaluta.

Sa druge strane, ogranak Srpske liste u Štrpcu je održao hitnu sednicu na kojoj je donet zaključak, kojim se “najoštrije osuđuje način na koji je policija izvela akciju, a u kojoj su deca i porodice funkcionera Srpske liste bile izložene brutalnim upadom u njihove domove i zastrašivanjem u ranim jutarnjim satima”.

Kako se navodi u saopštenju, pruža se nedvosmislena podršku svim privedenim članovima Srpske liste i njihovim porodicama.

“Znamo i verujemo da će se dokazati da su optužbe protiv njih neosnovane. Celokupnu situaciju i način na koji je sprovedena akcija vidimo kao atak na sve nas, atak na Srpsku listu, na Bratislava Nikolića koji se godinama borio i izborio za mir i suživot, da opština Štrpce danas bude primer multietničnosti na Kosovu, što očigledno nekom smeta”, navedeno je u saopštenju.

U međuvremenu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "država obezbediti pravnu pomoć" uhapšenima u Štrpcu, a da će više informacija o tome imati kada se vrati u Beograd.

"Ne znam kako usput ne nađoše još neke ozbiljne kriminalce, samo ih nađu među Srbima", rekao je Vučić novinarima u Tirani.

Prethodno je direktor Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, Petar Petković, rekao da je akcija Policije Kosova u Štrpcu "još jedan je brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i novi teror premijera Albina Kurtija".Ostale vesti

Ministarstvo prosvete: Dojave o bombama u više od 100 škola u Beogradu
Čak 97 osnovnih škola u Beogradu kao i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako ističu, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola utvrđeno je da su dojave bile lažne.
  • 16.05.2022
Hovenijer odao počast poginulim policajcima

Ambasador SAD Džef Hovenijer odao je počast kosovskim policajcima koji su tragično izgubili živote na dužnosti saopšeno je iz američke ambasade u Prištini putem Tviter naloga.

  • 15.05.2022
Sećanje na Aleksandra Micića iz Velike Hoče
Danas, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, se navršavaju 24 godine od napada na policijsku patrolu u blizini sela Ratkovac kod Orahovca prilikom kog je ubijen policajac iz Velike Hoče Aleksandar Micić, a teško su ranjena još četiri policajca: Saša Đuričić, Mile Zakić, Siniša Grković i Radoš Šoškić.
  • 12.05.2022
Zaplenjeno 12 uređaja za rudarenje kriptovaluta u Mitrovici
Kosovska policija je zaplenila je 12 uređaja za rudarenje kriptovaluta, pronađenih juče u jednom naselju u južnom delu Mitrovica.
  • 12.05.2022
Zemljotres u Srbiji
U 21.38 časova registrovan je zemljotres magnitude 3,8 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Deligrad, opština Ražanj, 16 kilometara severoitočno od Kruševca.
  • 10.05.2022
Kancelarija za KiM: Kamenovan autobus sa Srbima povratnicima iz Osojana
Autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u Кosovsku Mitrovicu kamenovan je jutros oko 9 časova u mestu Rudnik. Ovim prevozom Srbi iz Osojana putuju u Кosovsku Mitrovicu dva puta nedeljno da obave neophodne poslove, zdravstvene preglede ili administrativne obaveze.
  • 10.05.2022