Vesti
Hronika

Branioci optuženih očekaju skori nastavak suđenja za ubistvo Ivanovića

Advokati odbrane u slučaju ubistva Olivera Ivanovića očekuju da će uskoro biti zakazano drugo pripremno ročište koje je sredinom marta odloženo zbog pandemije Kovid 19.
Branioci optuženih očekaju skori nastavak suđenja za ubistvo Ivanovića
Grafiti sa likom Olivera Ivanovića (Foto Kim)

S obzirom da su od danas počeli da rade i sudovi na Kosovu, branioci optuženih Srba pred kosovskim sudovima očekuju nastavak suđenjena njihovim klijentima.

Advokat Dejan A. Vasić koji u predmetu ubistva Olivera Ivanovića brani policajca Dragišu Markovića, za RTV Kim kaže da se nada da će proces pred sudom biti uskoro nastavljen.

„Iako mislim da su sudovi u vreme epandemije koroanvirusom mogli da postupaju na predmetima koji su hitne prirode, odnosno one koji su vezani za pritvor, to se nije desilo. Ja sada očekujem da, pošto su se sudije vratile na posao i normalnom radu, da će u najhitnijem mogućem roku biti zakazani svi predmeti, prevashodno oni koji su pritvorski i za koje je nužno da se što pre postupa. Tu, pre svega, mislim na predmet gde se sudi navodnim organizatorima ubistva Olivera Ivanovića, zatim u predmetu protiv Zlatana Krstića, protiv Nenada Arsića, kao i u predmetu gde je optuženo 33 pograničnih policajaca sa severa Kosova“, kazao je Vasić.

Govoreći konkretno o slučaju ubistva Olivera Ivanovića, Vasić očekuje da će njegov klijent, ali i ostali "optuženi dokazati svoju nevinost pred sudom".

„To je optužba koja je neozbiljna i odnosu na ostale koji su optuženi, a ja očekujem da u nekom razumnom roku sud sprovede kompletne radnje u postupku i da se što pre donese presuda, ali i da što pre budu oslobođeni svake odgovornosti svi koji su u tom predmetu optuženi“, kaže Vasić.

Braniteljka optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović kaže za Kim da još uvek nije stigao nikakav poziv za nastavak suđenja za ubistvo Ivanovića.

„Čekamo. Trebalo bi da se to desi u narednih petnaest dana, ali videćemo“, kazala je kratko advokatica nekadašnje sekretarice ubijenog Olivera Ivanovića.

Branioci Dragiše Markovića i Silvane Arsović koji inače nisu u pritvoru, ističu da se njihovi klijenti redovno javljaju u policijskoj stanici po preporuci suda.

Njih dvoje su zajedno sa još četvoricom Srba - Markom Rošićem, Nedeljkom Spasojevićem, Žarkom Jovanovićem i Radetom Basarom optuženi za pomaganje u organizaciji ubistva Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine.

Poslednje, odnosno prvo ročište, održano je 11. feruara kada su optuženi negirali krivicu.

 Ostale vesti

Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020
“Điđa je bio pravedan i slobodan čovek”
Prijatelji, pojedine kolege i nekadašnji učenici oprostili su se na komemorativnom skupu od profesora Živorada Điđe Lazića koji je nedavno preminuo. Predloženo je da Ekonomsko-trgovinska škola u kojoj je Lazić proveo čitav radni vek ponese njegovo ime.
  • 01.07.2020
Optužnica protiv kosovskog Albanca zbog sumnje na ratni zločin
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv kosovskog Albanca N. M. kojom ga tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji sela Rudnice, opština Klina, na Kosovu tokom juna i jula 1999. godine.
  • 01.07.2020
Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim
Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana koji se ticao usklađenosti ovog zakona sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.
  • 30.06.2020
Kosovo: Kome i zašto smeta srpska zastava?
Ako je sudeći po istaknutim zastavama različitih zemalja širom Kosova, moglo bi se reći da je ovo društvo vrlo otvoreno prema drugima. Međutim, isticanje srpske zastave, posebno na Vidovdan, nije poželjno, pa ni pred predstavnicima zakona.
  • 29.06.2020
Opljačkana kuća srpske porodice u Gračanici
Nepoznati počinionici opljačkali su u subotu oko 22 sata kuću Ljubiše Andrejevića u Gračanici i ukrali drogecene stvari.
  • 28.06.2020