Vesti
Hronika

Branioci optuženih očekaju skori nastavak suđenja za ubistvo Ivanovića

Advokati odbrane u slučaju ubistva Olivera Ivanovića očekuju da će uskoro biti zakazano drugo pripremno ročište koje je sredinom marta odloženo zbog pandemije Kovid 19.
Branioci optuženih očekaju skori nastavak suđenja za ubistvo Ivanovića
Grafiti sa likom Olivera Ivanovića (Foto Kim)

S obzirom da su od danas počeli da rade i sudovi na Kosovu, branioci optuženih Srba pred kosovskim sudovima očekuju nastavak suđenjena njihovim klijentima.

Advokat Dejan A. Vasić koji u predmetu ubistva Olivera Ivanovića brani policajca Dragišu Markovića, za RTV Kim kaže da se nada da će proces pred sudom biti uskoro nastavljen.

„Iako mislim da su sudovi u vreme epandemije koroanvirusom mogli da postupaju na predmetima koji su hitne prirode, odnosno one koji su vezani za pritvor, to se nije desilo. Ja sada očekujem da, pošto su se sudije vratile na posao i normalnom radu, da će u najhitnijem mogućem roku biti zakazani svi predmeti, prevashodno oni koji su pritvorski i za koje je nužno da se što pre postupa. Tu, pre svega, mislim na predmet gde se sudi navodnim organizatorima ubistva Olivera Ivanovića, zatim u predmetu protiv Zlatana Krstića, protiv Nenada Arsića, kao i u predmetu gde je optuženo 33 pograničnih policajaca sa severa Kosova“, kazao je Vasić.

Govoreći konkretno o slučaju ubistva Olivera Ivanovića, Vasić očekuje da će njegov klijent, ali i ostali "optuženi dokazati svoju nevinost pred sudom".

„To je optužba koja je neozbiljna i odnosu na ostale koji su optuženi, a ja očekujem da u nekom razumnom roku sud sprovede kompletne radnje u postupku i da se što pre donese presuda, ali i da što pre budu oslobođeni svake odgovornosti svi koji su u tom predmetu optuženi“, kaže Vasić.

Braniteljka optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović kaže za Kim da još uvek nije stigao nikakav poziv za nastavak suđenja za ubistvo Ivanovića.

„Čekamo. Trebalo bi da se to desi u narednih petnaest dana, ali videćemo“, kazala je kratko advokatica nekadašnje sekretarice ubijenog Olivera Ivanovića.

Branioci Dragiše Markovića i Silvane Arsović koji inače nisu u pritvoru, ističu da se njihovi klijenti redovno javljaju u policijskoj stanici po preporuci suda.

Njih dvoje su zajedno sa još četvoricom Srba - Markom Rošićem, Nedeljkom Spasojevićem, Žarkom Jovanovićem i Radetom Basarom optuženi za pomaganje u organizaciji ubistva Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine.

Poslednje, odnosno prvo ročište, održano je 11. feruara kada su optuženi negirali krivicu.

 Ostale vesti

Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021
Osmani, Kurti i Konjufca odali počast palim vojnicima NATO-a

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Gljauk Konjifca odali su počast polaganjem venaca na Spomen-ploču palim NATO vojnicima, povodom 22. godišnjice "Dana mira", prenosi Koha.

  • 12.06.2021
Zabranjen ulazak vernicima iz Beograda na Kosovo
Dva autobusa sa vernicima iz Beograda koji su krenuli u posetu manastirima na Kosovu vraćeni su danas sa prelaza Jarinje, saznaje RTV Kim. Nezadovoljni hodočasnici su neko vreme držali prelaz u blokadi, protestujući zbog zabrane ulaska na Kosovo.
  • 12.06.2021
Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama
Ispred hrama Hrista Spasa u Prištini održan je protest nezadovoljnih albanskih studenata zbog jučerašnje liturgije. Na vratima hrama aktivnisti Socijaldemokratske partije ispisali su novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.
  • 11.06.2021