Vesti
Hronika

„Borićemo se do poslednjeg trenutka“

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih, NVO „Resurni centar za nestala lica“ uz podršku britanske ambasade i UNDP-a na Kosovu organizovali su konferenciju sa koje je poručeno da bi 20 godina nakon konflikta, lokalne i međunarodne institucije trebalo ozbiljno da pristupe rešavanju pitanja nestalih.
„Borićemo se do poslednjeg trenutka“
Sa konferencije(Foto Kim)

Predstavnici Resursnog centra za nestala lica „RCNL“ zameraju vlastima što članovi porodica već 20 godina čekaju na rasvetljavanje sudbine 1653 nestale osobe.

Predsednik Udruženja porodica nestalih Bajram Ćerkinaj istakao je da se na "današnji dan svi prisećamo onih koji su nestali, onih koji nisu pored nas".

"Došli smo do zaključka da nema dovoljno ozbiljnosti ni kod domaćih, a ni kod Međunarodnih zajednica da se sudbina nestalih rasvetli. Na Kosovu ništa nije skriveno, a da nije urađeno. Na Kosovu političari smetaju, oni nas drže kao taoce u neznanju“, rekao je Ćerkinaj.

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet rekao je da se danas obeležava godišnjica jednog od najužasnijih incidenata koji su se odigrali na Kosovu.

„Ohrabren sam time što Kosovo učestvuje u bilateralnoj radnoj grupi, koju vodi komitet Međunarodnog Crvenog krsta, grupi koja je rešila 70 odsto slučajeva nestalih lica u zemlji. Međuetnički rad koji preduzima`RCNL` je jedinstven u tome da ujedinjuje žrtve, svih etničkih grupa. Ima još dosta da se uradi, dok preživeli polako stare a sećanja blede. Ovo bi trebalo da bude jedan od mnogih razloga, da Kosovo i Srbija ubrzaju napredak ka nastavljanju razgovora i uspostavljanju nomalnih odnosa“, rekao je Kosnet.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova i Metohije Milorad Trifunović napomenuo je da ima niz neispitanih lokacija, ali da nikada neće odustati od potrage dok se svi nestali ne pronađu.

„Mi imamo nerasvetljene sudbine pogrešno identifikovanih tela, oko 2000 koji su sahranjeni klasičnom identifikacijom, a 90% ljudi je dalo krv. Imamo 300 tela u mrtvačnici, ne znamo šta je sa njima, imamo niz neispitanih lokacija, neke su ispitane, ali neke i nisu dovoljno. Borićemo se do poslednjeg trenutka“, rekao je Trifunović.

Trifunović je porodicama nestalih poručio da ne gube nadu.

Britanski ambasador na Kosovu Rori O’Konel rekao je da je primetan napredak u rešavanju pronalaska nestalih, jer je od 6.000 nestalih lica, ostala nerasvetljena sudbina 2.000 osoba.

„Vlade na Blakanu iskazale su svoju posvećenost, odlaskom na samit u Londonu, rekle su da ovu temu neće upotrebljavati za politčke ciljeve tokom izbornih kampanja. Ljudima je više muka od toga da političari na takav način predstavljaju stvari. Ono što je važnije, to je da Kosovo i Srbija ne treba da zaborave obećanje dato na ovom samitu i da reše pitanje svake nestale osobe,i da svaku žrtvu tretiraju jednako, ali to će učiniti uvaženi članovi porodica samo ako vi od njih zatražite odgovornost da se ne zloupotrebljava ova tema, već da se sarađuje sa vama“, rekao je O’Konel.Ostale vesti

Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020