Vesti
Hronika

Blokirana istraga Beograda i Prištine o ubistvu Olivera Ivanovića

Teško je verovati da će se ubice Olivera Ivanovića ikada otkriti istragom institucija Beograda ili Prištine. Za to je potreban nepristrasni arbitar, koga na ovom terenu, makar na pozicijama donosilaca odluka, odavno nema. Zato su sve glasniji pozivi za nezavisnu međunarodnu istragu ubistva Olivera Ivanovića, tako u NIN-ovom tekstu pod nazivom "Izlazak iz lavirinta pod okriljem UN", govori Aleksandar Ivanović.
Blokirana istraga Beograda i Prištine o ubistvu Olivera Ivanovića
Spomen ploča ispred SDP-a (Foto Kim)

Evidentno je da izostaju rezultati profesionalne istrage i da se nalazimo na terenu političkog prepucavanja između Beograda i Prištine, kaže za NIN Aleksandar Ivanović, predsednik gradskog odbora SDS i bratanac ubijenog lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

– Ipak mi kao porodica nikada nećemo odustati od namere da se nalogodavci ovog zločina otkriju. On ističe da dugotrajni rat rečima između Beograda i Prištine oko istrage Ivanovićevog ubistva liči na partiju pingponga u kojoj se loptica prebacuje iz jednog polja u drugo, bez ikakve ozbiljnosti i institucionalne odgovornosti.

„Pokazalo se da Beograd reaguje jedino kada se oseti ugroženim i prozvanim nekim saopštenjem ili istupom zvaničnika sa Kosova“, kaže sagovornik NIN-a. „Dakle, reč je uvek o reaktivnom, a ne o proaktivnom delovanju i to je ono što je u ovoj tragediji posebno upozoravajuće“.

„Praksa je pokazala da nakon poteza Prištine, kao što je ovo raspisivanje međunarodne poternice za Milanom Radoičićem, Beograd odmah pompezno najavi da će izaći u javnost sa velikim saznanjima.“

Aleksandar Ivanović ističe nedavnu situaciju kada je predsednik Srbije kao odgovor na raspisivanje međunarodne poternice za Milanom Radoičićem izašao u javnost i licitirao s nekim albanskim imenima.

„Ostalo je apsolutno nejasno na osnovu kojih dokaza predsednik Srbije izlazi u javnost sa tim imenima i na osnovu čega te ljude povezuje sa ubistvom Olivera. Ukoliko Srbija stvarno ima neka saznanja, zašto smo čekali da se prvo Priština oglasi, pa tek onda srpska strana. Videćemo da li će se sve završiti televizijskim nastupom predsednika Srbije ili će nadležni organi stvarno nešto preduzeti.“

Kao i brojni sagovornici NIN-a, Ivanović je na stanovištu da bi jedino nepristrasna, međunarodna istraga mogla doneti nekakav rezultat.

„Ima mnogo nelogičnosti koje prate istragu, koja se u Beogradu i ne vodi, već je zvanično vodi samo Tužilaštvo za organizovani kriminal u Prištini. Nemoguće je istraživati ovo ubistvo a da se istražni organi ozbiljno ne pozabave svim okolnostima i nenormalnom atmosferom agresije kojoj je Oliver bio izložen pre ubistva.“

Prema njegovim rečima, posebno je važno odgovoriti na pitanje ko je sprovodio i rukovodio nasiljem koje je Oliver Ivanović trpeo u vremenu od kada je objavio da će se kandidovati za gradonačelnika na lokalnim izborima 2017. godine.

„Ni dan-danas niko nije postavio pitanje ljudima sa TV Most ko im je dao snimke tajnog praćenja Olivera u Vučitrnu dok je išao na sastanak sa komandantom Kfora? Ko ga je i po čijem nalogu pratio? Te snimke su koristili za pravljenje spotova za Oliverovu medijsku satanizaciju, svega nekoliko meseci pred ubistvo. Kroz slične situacije i pritiske je prolazio i na ranije održanim izborima za gradonačelnika Mitrovice. Tada mu je nepoznati Srbin nasilno upao u stan, počeo da lomi i preteći pred malim detetom poručio `ovo je poruka za Olivera, zna on šta to znači`. Značilo je - nemoj da se kandiduješ, što on nije želeo da prihvati i kandidovao se. Kako je moguće da u tako malom mestu gde se sve zna, ni dan-danas nije utvrđeno ko su ti ljudi i po čijem nalogu su radili.“Ostale vesti

Donja Gušterica: Mladić se razneo bombom
Mladić S.K. (26) iz Donje Gušterice u opštini Gračanica razneo se sinoć ručnom bombom, potvrđeno je Riznici u ovom mestu.
  • 06.03.2021
Popović: Hitno procesuirati vozača koji je udario L.P.
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović zahteva od Policije i nadležnih organa da hitno procesuiraju počinioca koji je juče krećući se kroz Gračanicu neprimerenom brzinom kolima udario  dete L.P. i naneo mu teške telesne povrede a potom pobegao, navodi se u saopštenju.
  • 06.03.2021
Saobraćajna nesreća u Gračanici, povređeno dvanaestogodišnje dete
Beli pasat koji se oko 17:00 kretao iz centra Gračanice ka Ajvaliji, udario je dvanaesetogodišnje dete na biciklu, a zatim se "zakucao" u banderu. Povređeno dete je odmah prebačeno u gračanički KBC, odakle je u nesvesnom stanju upućeno u Prištinu. Vozač je ostavio slupani auto i pobegao sa lica mesta.
  • 05.03.2021
Sud će ponovo raspravljati o pritvoru sedmorice mladića zbog tuče u Lapljem Selu
Apelacioni sud u Prištini doneo je odluku kojim se ukida prvostepeno rešenje Odeljenja Osnovnog suda u Gračanici o određivanju jednomesečnog pritvora sedmorici mladića zbog učešća u tuči u Lapljem Selu, potvrdio je za RTV Kim advokat Predrag Miljković.
  • 05.03.2021
PIK u Prištini uhapsio osam policajaca
Osam policijskih službenika, uhapšeno je danas u Prištini zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela, saopšteno je iz Policijskog inspektorata Kosova.
  • 05.03.2021
U centru Južne Mitrovice mladić nožem povredio oca i strica
Ozbiljan incident dogodio se danas pre podne u Južnoj Mitrovici, kada je mladić nožem nasrnuo na oca i strica i naneo im teške povrede, prenosi Reporteri.
  • 05.03.2021