Vesti
Hronika

Blokirana istraga Beograda i Prištine o ubistvu Olivera Ivanovića

Teško je verovati da će se ubice Olivera Ivanovića ikada otkriti istragom institucija Beograda ili Prištine. Za to je potreban nepristrasni arbitar, koga na ovom terenu, makar na pozicijama donosilaca odluka, odavno nema. Zato su sve glasniji pozivi za nezavisnu međunarodnu istragu ubistva Olivera Ivanovića, tako u NIN-ovom tekstu pod nazivom "Izlazak iz lavirinta pod okriljem UN", govori Aleksandar Ivanović.
Blokirana istraga Beograda i Prištine o ubistvu Olivera Ivanovića
Spomen ploča ispred SDP-a (Foto Kim)

Evidentno je da izostaju rezultati profesionalne istrage i da se nalazimo na terenu političkog prepucavanja između Beograda i Prištine, kaže za NIN Aleksandar Ivanović, predsednik gradskog odbora SDS i bratanac ubijenog lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

– Ipak mi kao porodica nikada nećemo odustati od namere da se nalogodavci ovog zločina otkriju. On ističe da dugotrajni rat rečima između Beograda i Prištine oko istrage Ivanovićevog ubistva liči na partiju pingponga u kojoj se loptica prebacuje iz jednog polja u drugo, bez ikakve ozbiljnosti i institucionalne odgovornosti.

„Pokazalo se da Beograd reaguje jedino kada se oseti ugroženim i prozvanim nekim saopštenjem ili istupom zvaničnika sa Kosova“, kaže sagovornik NIN-a. „Dakle, reč je uvek o reaktivnom, a ne o proaktivnom delovanju i to je ono što je u ovoj tragediji posebno upozoravajuće“.

„Praksa je pokazala da nakon poteza Prištine, kao što je ovo raspisivanje međunarodne poternice za Milanom Radoičićem, Beograd odmah pompezno najavi da će izaći u javnost sa velikim saznanjima.“

Aleksandar Ivanović ističe nedavnu situaciju kada je predsednik Srbije kao odgovor na raspisivanje međunarodne poternice za Milanom Radoičićem izašao u javnost i licitirao s nekim albanskim imenima.

„Ostalo je apsolutno nejasno na osnovu kojih dokaza predsednik Srbije izlazi u javnost sa tim imenima i na osnovu čega te ljude povezuje sa ubistvom Olivera. Ukoliko Srbija stvarno ima neka saznanja, zašto smo čekali da se prvo Priština oglasi, pa tek onda srpska strana. Videćemo da li će se sve završiti televizijskim nastupom predsednika Srbije ili će nadležni organi stvarno nešto preduzeti.“

Kao i brojni sagovornici NIN-a, Ivanović je na stanovištu da bi jedino nepristrasna, međunarodna istraga mogla doneti nekakav rezultat.

„Ima mnogo nelogičnosti koje prate istragu, koja se u Beogradu i ne vodi, već je zvanično vodi samo Tužilaštvo za organizovani kriminal u Prištini. Nemoguće je istraživati ovo ubistvo a da se istražni organi ozbiljno ne pozabave svim okolnostima i nenormalnom atmosferom agresije kojoj je Oliver bio izložen pre ubistva.“

Prema njegovim rečima, posebno je važno odgovoriti na pitanje ko je sprovodio i rukovodio nasiljem koje je Oliver Ivanović trpeo u vremenu od kada je objavio da će se kandidovati za gradonačelnika na lokalnim izborima 2017. godine.

„Ni dan-danas niko nije postavio pitanje ljudima sa TV Most ko im je dao snimke tajnog praćenja Olivera u Vučitrnu dok je išao na sastanak sa komandantom Kfora? Ko ga je i po čijem nalogu pratio? Te snimke su koristili za pravljenje spotova za Oliverovu medijsku satanizaciju, svega nekoliko meseci pred ubistvo. Kroz slične situacije i pritiske je prolazio i na ranije održanim izborima za gradonačelnika Mitrovice. Tada mu je nepoznati Srbin nasilno upao u stan, počeo da lomi i preteći pred malim detetom poručio `ovo je poruka za Olivera, zna on šta to znači`. Značilo je - nemoj da se kandiduješ, što on nije želeo da prihvati i kandidovao se. Kako je moguće da u tako malom mestu gde se sve zna, ni dan-danas nije utvrđeno ko su ti ljudi i po čijem nalogu su radili.“Ostale vesti

Napadnut povratnik u Drenovcu
Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline zadobio je povrede nakon napada nekoliko albanskih čobana na njegovom imanju.
  • 27.05.2020
Kamenovana kuća povratnika u Ljuboždi
Nepoznate osobe kamenovale su kasno sinoć kuću povratnika Žarka Zarića u selu Ljubožda kod Istoka.
  • 27.05.2020
Jevtić: Albanci sekirom napali povratnika kod Kline
Povratnika Đorđija Đorovića u selu Drenovčić kod Kline, sekirom su napali Albanci, naveo je instagram profilu vršilac dužnosti kosovskog ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 26.05.2020
Obijena škola u Sušici, ukradeni računari
Zgrada Elektrotehničke škole obijena je noćas, potvrdio je za Gračanica online direktor ove škole Milan Dimitrijević.
  • 25.05.2020
Na Kosovu tokom pandemije povećano nasilje u porodici
Tokom pandemije koronavirusa na Kosovu je za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici, podaci su kosovskog Ministarstva pravde. Međutim, iz organizacija koje se bave slučajevima porodičnog nasilja poručuju da je broj znatno veći, jer žrtve često ne prijavljuju nasilje.
  • 25.05.2020
Zapaljena kuća povratnika u Berkovu kod Kline
U povratničkom selu Berkovo kod Kline zapaljena je kuća povratnika Žarka Vučkovića, preneo je na svom Tviter nalogu ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić. Naveo je da je Ministarstvo Vučkoviću sagradilo kuću prošle godine i da policija vrši uviđaj
  • 23.05.2020