Vesti
Hronika

Bivši predsednik opštine Klokot oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja

Saša Mirković, bivši predsednik opštine Klokot, zajedno sa Zećirom Seljimijem, Nebahate Pirom i Strahinjom Stevićem, odlukom Vrhovnog suda Kosova, oslobođeni su optužbi za zloupotrebu službenog položaja.
Bivši predsednik opštine Klokot oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja
Saša Mirković (Foto Medija centar Beograd)

Oni su optuženi da su zloupotrebom položaja oštetili opštinski budžet u iznosu od 29.330 evra.

Mirković je, u svojstvu predsednika opštine Klokot, optužen za zloupotrebu položaja, jer je znao da inventar namenjen opštinskom objektu nije stigao u objekat opštine, te je nezakonito formirao opštinsku komisiju za prijem tog inventara.

Bivši predsednik je optužen da je okupio članove komisije i primorao ih da sastave zapisnik o tome da li je inventar stigao u opštinu.

Optužnica koju je tada objavio Kallxo ukazuje na to da su Seljimi, Pira i Stević sastavili ovaj izveštaj, iako su znali da nije stigao.

Ipak, 6. marta ove godine, četvorica optuženih su oslobođeni ove optužbe, pošto isti po oceni Vrhovnog suda ovim nezakonitim radnjama nisu zanemarili javni interes, zarad svojih ličnih interesa.

„Naprotiv, sačinili su zapisnik koji se nije poklapao sa realnošću, vodeći računa o interesu javnosti ove nove opštine, tako da dodeljena sredstva nisu vraćena u budžet Kosova“, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

U ovoj presudi je navedeno da je Vrhovni sud, nakon razmatranja tvrdnji u zahtevima optuženih, ocenio da se u predmetnom slučaju osnovano tvrdi da je povređen krivični zakon na štetu osuđenih.

Sud je u odluci naveo da iz sprovedenih dokaza proizilazi da je opština Klokot 2010. godine dobila grant od Evropske unije za izgradnju objekta ove nove opštine.

Nakon toga, prema presudi, kroz tenderski postupak, tender je dobila hrvatska kompanija koja je sa donatorom potpisala ugovor, a rok za izgradnju objekta bio je do 12. jula 2012. godine.

Ministarstvo za lokalnu samoupravu je potom, u cilju završetka objekta, dodelilo sredstva za inventarisanje, u iznosu od 30.000 evra, opštini Klokot.

„Po dobijanju ovih sredstava, Opština je raspisala tender za inventarisanje objekta koji je bio u izgradnji, dok je na tenderu pobedila kompanija M., vlasnika E.A., potpisali su ugovor i definisali obaveze i rokove ispunjenja ugovora“, navodi se u presudi.

U presudi se pokazuje da je između Evropske unije i graditelja, hrvatske kompanije, pokrenut pravni spor i da su radovi ostali nedovršeni, pa se radilo samo o gruboj gradnji.

Vrhovni sud u daljem obrazloženju navodi da je zapisnik sačinila opština o prijemu inventara, iako se tako nešto nije desilo, jer je bio kraj budžetske godine i sredstva su se morala iskoristiti prema njihovoj nameni.

U slučaju da se ove radnje ne preduzmu, po oceni Vrhovnog suda, izdvojena sredstva bi bila vraćena u budžet Kosova, pa je okrivljeni S.M., kao predsednik opštine, okupio nadležnu komisiju i sačinili su zapisnik.Ostale vesti

Više desetina demonstranata osumnjičeno za nemire u Zvečanu
Direkcija policije u Prištini saopštila je da je između 70 i 80 demonstranata eksplozivnim napravama, vatrenim oružjem, kamenjem i ciglama napalo službena lica policajce u Zvečanu 29. maja, navodeći da je o ovom slučaju pokrenuta istraga.
  • 03.06.2023
Protesti i danas u Zvečanu i Leposaviću
Nedaleko od zgrade Opštine Zvečan iza prostora koji je i dalje ograđen bodljikavom žicom, okupljeni su od jutros građani. Kfor se nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu.
  • 03.06.2023
Žica i nastavak protesta, gradonačelnik Leposavića peti dan ne izlazi iz opštine

Najviše pripadnika KFOR je i dalje ispred opštinskih zgrada. Međutim, danas ne nose štitove koji su bili deo njihove opreme u prethodnim danima i mnogo ih je manje u odnosu na prethodne dane.

  • 02.06.2023
Rajović: Kosovska policija ne dozvoljava rudarima Trepče da rade svoj posao

Okupljenima na protestu u Zvečanu obratio se direktor "Flotacije Leposavić" RHMK "Trepča", Milan Rajović.
On je kazao da pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije onemogućavaju zaposlene u rudnicima "Crnac" i "Belo brdo" da rade svoj posao.

  • 02.06.2023
Objavljen novi snimak privođenja Petrovića

Nakon vesti Kim radija i portal Gračanica onlajn pronašao je u svom materijalu video kojim se dokazuje da je Radoš Petrović u ponedeljak 29. maja priveden od strane KFOR-a pre početka nereda u Zvečanu.

  • 02.06.2023
Petrović i Obrenović privedeni pre početka nereda u Zvečanu
Video i foto materijal koji je ekipa Kim radija snimila u ponedeljak 29. maja u popodnevnim satima neposredno pre izbijanja nereda u Zvečanu, pokazuje da su Radoš Petrović i Dušan Obrenović "nestali" iza kordona KFOR-a pre incidenta, pa je jasno da u njemu nisu učestvovali, niti su mogli da napadnu bilo koga, pošto su prethodno - privedeni.
  • 02.06.2023