Bivši oficir KFOR-a: Ejupi pušten iz Bondstila, jer je radio za CIA

Norvežanin Kristijan Kaš, bivši oficir KFOR-a zadužen za odnose sa javnošću, izjavio je da je Florim Ejupi, kojem je suđeno za napad na autobus Niš ekspresa 2001. kada je ubijeno 12 Srba a više njih povređeno, pušten jer je radio za CIA.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto RTS)

Kaš je za list Politika rekao da je "nemoguće" pobeći iz Bondstila, gde je Ejupi bio zatvoren, već je on pušten.

"Glavni istražitelj Džo Mekalister bio je mnogo besan na KFOR, jer je asfaltirana rupa na putu koja je nastala usled eksplozije. Izgovor je bio da mora da bude normalizovan saobraćaj. Mekalister je hteo da uhapsi Ejupija, ali on je zapravo radio za CIA", rekao je Kaš, dodajući da je to što kaže dokazao Mekalister.

Prema njegovim rečima, kada je misija došla na Kosovo trebalo je da "uvede policijski čas, vojni zakon".

"Umesto toga, hteli smo da budemo heroji, oslobodioci. Dozvolili smo da teroristička OVK postane kosovska policija", rekao je Kaš, govoreći o najvećim greškama međunarodne misije.

Moli patrijarha da bude primljen pod okrilje SPC

Kaš je rekao da je "njegov cilj da se bori da Norveška povuče priznanje nezavisnosti Kosova".

"Već sam sa mnogima razgovarao o tome, a kao član partije Demokratija, pre dve godine, pokušao sam da uđem u parlament. Da se to desilo predložio bih vladi da povuče priznanje", rekao je Kaš.

List Politika piše da je Kaš došao na Kosovo krajem 2000. godine, da je imao čin majora i da je tamo proveo sedam meseci, a da danas živi na relaciji Srbija - Norveška.

Poslao je zvaničnu molbu patrijarhu Irineju da, kao hrišćanin luteranske veroispovesti, bude primljen pod okrilje Srpske pravoslavne crkve.

Ostale vesti

 • Optužnica za ubistvo Ivanovića u kosovskim medijima

  Optužnica za ubistvo Ivanovića u kosovskim medijima

  Samo nekoliko sati nakon što su advokati dvojice optuženih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, Mahmut Haljimi i Faruk Korenica za KoSSev još jednom potvrdili da im optužnica još uvek nije dostavljena, prištinski portal Gazeta Express, ekskluzivno je objavio fotografije navodne optužnice i njenog sadržaja uz najavu da će danas „ekskluzivno“ javnosti predočiti i izjavu zaštićenog svedoka.

 • Marko Rošić prebačen u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici

  Marko Rošić prebačen u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici

  Jedan od šestoro optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, Marko Rošić, prebačen je u petak u pritvornu jednicu u Severnoj Mitrovici, potvrdio je za KoSSev, Rošićev advokat, Mahmut Haljimi. Rošić je u Mitrovicu prebačen iz zatvora visoke bezbednosti u selu Grdovce kod Podujeva.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane