Vesti
Hronika

BIA demantovala tvrdnje o ugroženosti Dika Martija

Vest koju su objavili švajcarski mediji, a preneli brojni srpski i kosovski, da je bivši specijalni izvestilac Evropske komisije Dik Marti duže pod policijskom zaštitom jer mu je ugrožen život od strane „radikalnih elemenata srpskih obaveštajnih službi“, dematnovala je danas BIA.
BIA demantovala tvrdnje o ugroženosti Dika Martija
Dik Marti (Foto EPA)

RTV Švajcarske je objavila je da Martiju, zbog pretnji koje dolaze iz Srbije, dodeljena je policijska zaštita još od kraja 2020. godine. Na osnovu uvida u dokument, Martija su navodno trebali da ubiju državljani Srbije koji takve zadatke vrše za srpske obaveštajne službe.

Međutuim, Bezbednosno informativna agencija (BIA) uputila je pismo Federalnoj obaveštajnoj službi Švajcarske (FIS) u kojem demantuje ovakve tvrdnje.

“U ovim teškim vremenima takve tvrdnje nepravedno nanose nesagledivu štetu Srbiji i ugledu BIA, i njenih pripadnika, koji posvećeno i profesionalno izvršavaju svoje radne zadatke isključivo u skladu sa zakonom. BIA će uprkos svim pritiscima i pokušajima destabilizacije nastaviti da radi na očuvanju mira i stabilnosti Srbije i njenih građana", navodi se u pismu koji je uputila BIA, a u koje je Tanjug imao uvid.

Dik Marti je autor izveštaja koji je predstavljen Savetu Evrope 2010. godine u kojem je naveo brojne tvrdnje o zločinima bivše OVK, uključujući i podatke o trgovini organima i dešavanjima vezanim za "žutu kuću" u blizini Borela na severu Albanije.

Na osnovu tog izveštaja pokrenuta istraga protiv bivših lidera OVK među kojima su Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi, protiv kojih se vodi proces u Specijalizovanom veću u Hagu.

 Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022