Vesti
Hronika

Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim

Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana koji se ticao usklađenosti ovog zakona sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.
Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim
Ilustracija (Foto rtcg.me)

Sud je proglasio većinom glasova da Zakon br. 06/L-111 o platama u javnom sektoru, u celini, nije u saglasnosti sa određenim članovima zakona, i odlučio da ovaj zakon u celini proglasi nevažećim.

Takođe, ovom presudom ukinute su odluka o određivanju privremene mere od 12. decembra 2019. godine, kao i odluka o produženju privremene mere od 30. marta 2020. godine.

„Osporeni zakon je u suprotnosti sa svojim ciljem za ‘usklađivanjem’ plata na nivou celokupnog javnog sektora – čineći proizvoljne i nerazumne izuzetke za nekoliko institucija, između ostalog za Bezbednosne snage Kosova, Obaveštajnu agenciju Kosova, Kosovsku agenciju za privatizaciju, Centralnu banku Kosova i samu Skupštinu“, navodi se u obrazloženju ove presude.

Iz institucije Ombudsmana su ovaj zakon 5. decembra prošle godine prosledili Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti, nakon što su kako su tada saopštili primili 35 pojedinačnih žalbi od različitih subjekata iz javnog sektora, a protiv Zakona o platama u javnom sektoru, uključujući i žalbe od strane zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju, policiji i civilnoj službi.

Tada su zatražili i izricanje privremene mere na primenu Zakona o platama u javnom sektoru do konačne odluke Ustavnog suda i ocenili da „zakon o platama u javnom sektoru i Aneks jedan (1) ovog zakona nisu uspeli da prenesu ustavni duh u pogledu podele vlasti, jednakosti pred zakonom a ni garanciju imovinskog prava. Štaviše, Ombudsman smatra da ovaj zakon nije u skladu sa principima vladavine zakona zbog nedostataka u pogledu njegove jasnoće, tačnosti i predvidljivosti“.

Podsetimo, Zakon o platama stupio je na snagu 1. decembra i predviđao je povećanje plata za deo radnika javnog sektora, ali i smanjenje plata najvišim javnim službenicima.Ostale vesti

Nakon protesta u Beogradu 20 povređenih, policija oko skupštine
Trinaest policajaca i sedam civila povređeno je tokom protesta posle najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje koronavirusa.
  • 08.07.2020
Stradao američki vojnik na Kosovu
Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je u ponedeljak da je dvadesetogodišnji pripadnik američke vojske, koji je služio u mirovnoj misiji na Kosovu, izgubio život.
  • 07.07.2020
Policija pronašla i vratila ukradenu stoku u selu Crepulja
Krađa dva grla stoke, od strane nepoznatih lica, izvršena je noćas nešto posle ponoći u selu Crepulja u opštini Zubin Potok, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 04.07.2020
Priština: Preminulo šest osoba od koronavirusa
U Prištini je danas od posledica koronavirusa preminulo šest pacijenata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 04.07.2020
Zvaničnik DPK pretio političarima i novinarima
Kosovska policija pokrenula je istragu posle pretnji koje je nekolicini političara i novinara uputio zvaničnik Demokratske partije Kosova Gani Koči. Bivši zamenik ministra je na Fejsbuku napisao da ih ”treba zaliti betonom”, jer su deo ”srpske septičke jame”.
  • 04.07.2020
Komšijski obračun kod Lipljana – jedna žrtva, petoro ranjenih
Jedna osoba je podlegla ranama dobijenim iz vatrenog oružja, a petoro ranjenih je prebačeno u Klinički centar u Prištini nakon pucnjave koja se danas dogodila u selu Veliki Alas kod Lipljana.
  • 03.07.2020