Vesti
Hronika

Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim

Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana koji se ticao usklađenosti ovog zakona sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.
Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim
Ilustracija (Foto rtcg.me)

Sud je proglasio većinom glasova da Zakon br. 06/L-111 o platama u javnom sektoru, u celini, nije u saglasnosti sa određenim članovima zakona, i odlučio da ovaj zakon u celini proglasi nevažećim.

Takođe, ovom presudom ukinute su odluka o određivanju privremene mere od 12. decembra 2019. godine, kao i odluka o produženju privremene mere od 30. marta 2020. godine.

„Osporeni zakon je u suprotnosti sa svojim ciljem za ‘usklađivanjem’ plata na nivou celokupnog javnog sektora – čineći proizvoljne i nerazumne izuzetke za nekoliko institucija, između ostalog za Bezbednosne snage Kosova, Obaveštajnu agenciju Kosova, Kosovsku agenciju za privatizaciju, Centralnu banku Kosova i samu Skupštinu“, navodi se u obrazloženju ove presude.

Iz institucije Ombudsmana su ovaj zakon 5. decembra prošle godine prosledili Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti, nakon što su kako su tada saopštili primili 35 pojedinačnih žalbi od različitih subjekata iz javnog sektora, a protiv Zakona o platama u javnom sektoru, uključujući i žalbe od strane zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju, policiji i civilnoj službi.

Tada su zatražili i izricanje privremene mere na primenu Zakona o platama u javnom sektoru do konačne odluke Ustavnog suda i ocenili da „zakon o platama u javnom sektoru i Aneks jedan (1) ovog zakona nisu uspeli da prenesu ustavni duh u pogledu podele vlasti, jednakosti pred zakonom a ni garanciju imovinskog prava. Štaviše, Ombudsman smatra da ovaj zakon nije u skladu sa principima vladavine zakona zbog nedostataka u pogledu njegove jasnoće, tačnosti i predvidljivosti“.

Podsetimo, Zakon o platama stupio je na snagu 1. decembra i predviđao je povećanje plata za deo radnika javnog sektora, ali i smanjenje plata najvišim javnim službenicima.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022