Vesti
Hronika

Beograd: Odata pošta stradalima u NATO bombardovanju

U beogradskom parku Tašmajdan, predstavnci republičke i gradske vlasti i brojni gradjani su položili venac na Spomenik deci stradaloj pre 24 godine u NATO bombardovanju SR Jugoslavije i Srbije.

Beograd: Odata pošta stradalima u NATO bombardovanju
Odavanje pošte stradalima u Nato bombarodovanju (Foto Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja)

U ime Vlade Srbije venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, a poštu stradaloj deci odali su i predstavnici policije, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Gradski menadžer Miroslav Čučković je, posle polaganja venca na spomen-obeležje Milici Rakić (3) i stradaloj deci kazao da je Beograd, u NATO bomrdovanju “ bio meta svake noći“,

“Ovo mesto je simbol stradanja najnevinijih žrtava u modernoj evropskoj i svetskoj istoriji“, rekao je Čučković, preneo je Beoinfo.

Venci su položeni i na spomen-obeležje „Glasnik sa Straževice“ na mestu gde su poginuli pripadnici Vojske SR Jugoslavije Vlastimira Lazarevića i Vladimira Vujovića.

Poštu stradalima odao je i predsednik Skupštien grada Nikola Nikodijević koji je kazao da gradska Skupština, godinama unazad, obeležava 24. mart kao Dan sećanja na sve žrtve NATO agresije.

“Naša je dužnost da čuvamo i gajimo kulturu sećanja, pre svega na sve one heroje koji su dali svoj život da bismo mi živeli u miru, ali i na sve nevino stradale civile“, rekao je on.

Poštu stradalima odali su i pripadnici Vojske Srbije, Opštine Rakovica, Srpske pravoslavne crkve, kao i brojni građani.Ostale vesti

Više desetina demonstranata osumnjičeno za nemire u Zvečanu
Direkcija policije u Prištini saopštila je da je između 70 i 80 demonstranata eksplozivnim napravama, vatrenim oružjem, kamenjem i ciglama napalo službena lica policajce u Zvečanu 29. maja, navodeći da je o ovom slučaju pokrenuta istraga.
  • 03.06.2023
Protesti i danas u Zvečanu i Leposaviću
Nedaleko od zgrade Opštine Zvečan iza prostora koji je i dalje ograđen bodljikavom žicom, okupljeni su od jutros građani. Kfor se nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu.
  • 03.06.2023
Žica i nastavak protesta, gradonačelnik Leposavića peti dan ne izlazi iz opštine

Najviše pripadnika KFOR je i dalje ispred opštinskih zgrada. Međutim, danas ne nose štitove koji su bili deo njihove opreme u prethodnim danima i mnogo ih je manje u odnosu na prethodne dane.

  • 02.06.2023
Rajović: Kosovska policija ne dozvoljava rudarima Trepče da rade svoj posao

Okupljenima na protestu u Zvečanu obratio se direktor "Flotacije Leposavić" RHMK "Trepča", Milan Rajović.
On je kazao da pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije onemogućavaju zaposlene u rudnicima "Crnac" i "Belo brdo" da rade svoj posao.

  • 02.06.2023
Objavljen novi snimak privođenja Petrovića

Nakon vesti Kim radija i portal Gračanica onlajn pronašao je u svom materijalu video kojim se dokazuje da je Radoš Petrović u ponedeljak 29. maja priveden od strane KFOR-a pre početka nereda u Zvečanu.

  • 02.06.2023
Petrović i Obrenović privedeni pre početka nereda u Zvečanu
Video i foto materijal koji je ekipa Kim radija snimila u ponedeljak 29. maja u popodnevnim satima neposredno pre izbijanja nereda u Zvečanu, pokazuje da su Radoš Petrović i Dušan Obrenović "nestali" iza kordona KFOR-a pre incidenta, pa je jasno da u njemu nisu učestvovali, niti su mogli da napadnu bilo koga, pošto su prethodno - privedeni.
  • 02.06.2023